Πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε – Ο στρατός απέκλεισε το κοινοβούλιο
Κόσμος

Πραξικόπημα στη Ζιμπάμπουε – Ο στρατός απέκλεισε το κοινοβούλιο

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται στη Ζιμπάμπουε τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο στρατός κατέλαβε την εξουσία τις πρώτες πρωινές ώρες, σε μια «στοχευμένη» επιχείρηση, με σκοπό την απομάκρυνση «κακοποιών στοιχείων» στο περιβάλλον και την κυβέρνηση του 93χρονου προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

Στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν κλείσει δρόμους, με στόχο να αποκλείσουν την πρόσβαση στα γραφεία της κυβέρνησης, το κοινοβούλιο της Ζιμπάμπουε, αλλά και τα δικαστήρια στο κέντρο της Χαράρε.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε ακολουθούν το δίχως προηγούμενο μπραντεφέρ μεταξύ του προέδρου Μουγκάμπε και του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Κονσταντίνο Τσιουένγκα, με αφορμή την αποπομπή του αντιπροέδρου από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ZANU-PF εν μέσω των «εκκαθαρίσεων» στις τάξεις του.

Αρκετοί πολίτες έχουν σχηματίσει ουρές μπροστά σε αυτόματα μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών, προφανώς για να σηκώσουν μετρητά, ενώ άλλοι άρχισαν να πηγαίνουν στις δουλειές τους.

Αξιωματικοί του στρατού αρνούνται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πραξικόπημα

Παρά το χάος που επικρατεί, αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων της Ζιμπάμπουε απηύθυναν τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον λαό της αφρικανικής χώρας, υποστηρίζοντας ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ταυτόχρονα, διαβεβαιώνουν ότι ο 93χρονος πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε είναι «σώος και αβλαβής».

«Δεν βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης», είπε ένας στρατηγός διαβάζοντας το ανακοινωθέν που είχε ετοιμάσει. «Διαβεβαιώνουμε το έθνος ότι τόσο η αυτού εξοχότης ο πρόεδρος, όσο και τα μέλη της οικογένειάς του είναι σώοι και αβλαβείς και η ασφάλειά τους είναι εξασφαλισμένη», πρόσθεσε ο ανώτατος αξιωματικός.

Ο στρατός, συνέχισε, θα «στοχοθετήσει κακοποιά στοιχεία στο περιβάλλον» του προέδρου της Ζιμπάμπουε.

Η ανακοίνωση αυτή του στρατού έγινε περίπου δύο ώρες αφού ακούστηκαν πυρά κοντά στην κατοικία του Μουγκάμπε, περί τις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και μερικές ώρες αφότου άνδρες του στρατού αναπτύχθηκαν στη Χαράρε και κατέλαβαν το κτήριο της κρατικής τηλεόρασης, πριν ακουστούν τρεις ισχυρές εκρήξεις στην πρωτεύουσα.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet