113 πολίτες της Πεντέλης κατά των σχεδίων στον λόφο Προφήτη Ηλία
Πολιτική

113 πολίτες της Πεντέλης κατά των σχεδίων στον λόφο Προφήτη Ηλία

Τις αντιρρήσεις που έχουν ασκήσει κατά της αριθμ. 183/2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με το «περιβαλλοντικό έγκλημα» που, όπως υποστηρίζουν, επιχειρείται να συντελεστεί στην περιοχή του Λόφου του Προφήτη Ηλία στη Ν. Πεντέλη.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι «όλοι συμφωνούν ότι το μπάζωμα της λίμνης ήταν λάθος» και «το γήπεδο ποδοσφαίρου μπορεί και πρέπει να γίνει σε άλλο μέρος, με διάλογο και μελέτη, με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών, χωρίς διαχωρισμούς, αντιδικίες και αντιπαραθέσεις».

Ακολουθεί το κείμενο αντιρρήσεων των κατοίκων:

Α Ν Τ Ι Ρ Ρ Η Σ Ε Ι Σ Κ Α Τ Α Της αριθμ. 183/2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης και κάθε σχετικής πράξης και παράλειψης.
__________________________________
Στην Νέα Πεντέλη ο λόφος του Προφήτη Ηλία είναι μια από τις τελευταίες δασωμένες περιοχές και αποτελεί ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με μεγάλη ποικιλία βλάστησης (πεύκα, πουρνάρια, αλιφασκιές, φασκομιλιές, ασπάλαθους, κρόκους, κυκλάμινα, ορχιδέες κ.λπ). Η έκταση της περιοχής αυτής ανέρχεται σε 52 στρέμματα και αποτελείται:

Α) Από 16.500τ.μ. που βρίσκεται Νοτιοανατολικά στο κάτω μέρος του Λόφου, στη θέση της περίφημης αρχαίας Λίμνης ΘΑΛΩΣΙ, που μπαζώθηκε τη δεκαετία 1964 μέχρι 1974 και χρησιμοποιήθηκε μέχρι πριν από 5 χρόνια ως γήπεδο ποδοσφαίρου από την ομάδα του Νεοπεντελικού και από τότε σιγά – σιγά έχει γίνει ένα μέρος όπου πολλοί κάτοικοι περπατούν, αθλούνται και χρησιμοποιούν για αναψυχή.
Όπως γράφει ο κ. Νίκος Νέζης στο βιβλίο «Τα βουνά της Αττικής»: «Θάλοσι: Τεράστια δολίνη (διάμ. 200μ. και βάθος 50μ.) στη Νέα Πεντέλη, σε ύψ. 380μ. στους πρόποδες του λόφου του Προφήτη Ηλία, που αναφέρεται Vuno Limeni στους χάρτες του Kaupert (V, 1883) και του Lepsius (1893) και Βουλιαγμένη από τους Lepsius – Βουγιούκα (1906). Μέχρι τις αρχές του 20ού αι. στον πυθμένα της δολίνης σχηματιζόταν λίμνη. Αναφέρεται Θαλάσι από τον Αιγινήτη (1908) και στον χάρτη του Σαρρή (1930), Θάλασσα στον χάρτη των Γρήγουρα – Καλαποθάκη (1929), στο χάρτη της ΓΥΣ (1941/1945) και σε γεωλογικό χάρτη (1957). Αναφέρεται Θάλοσι από τους φυσιολατρικούς συλλόγους, καθώς και στα προγράμματα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, που έδινε συναυλίες μετά τον Πόλεμο στον χώρο αυτό (1η συναυλία 13-5-1945). Έχει αναφερθεί και ως Χάβοσι».

Η λίμνη ΘΑΛΩΣΙ ή «στοιχειωμένη» λίμνη (γιατί το νερό της κατά περίεργο τρόπο χανόταν τον χειμώνα και εμφανιζόταν το καλοκαίρι, περιβαλλόταν από θρύλους, ότι ήταν γεμάτη από λάμιες και νεράιδες και έπνιγε ανθρώπους) ή «βουλισμένη» λίμνη (γιατί ο πυθμένας της βρισκόταν σε βάθος είκοσι με τριάντα μέτρα και κάποιοι υποστήριζαν ότι είχε δημιουργηθεί από πτώση μετεωρίτη), αναφέρεται από αρχαίους ακόμα συγγραφείς, είχε εξαιρετική ακουστική και δίνονταν συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Η λίμνη ΘΑΛΩΣΙ αναφέρεται ρητά στο αριθμ. 651/1954 έγγραφο της Υπηρεσίας Οικισμού του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και είναι σημαντική η αιτιολογία του εγγράφου αυτού διότι, σε εποχή που ακόμα δεν είχε καεί το Πεντελικό δάσος (1954), το συμβούλιο οικισμού του Υπουργείου Δημοσίων Έργων είχε γνωμοδοτήσει και εισηγηθεί την διασφάλιση ως εκτός σχεδίου δύο λοφίσκων (μεταξύ των οποίων και του λόφου του Προφήτη Ηλία), με το σκεπτικό ότι πρόκειται για «λίαν γραφικούς και χαρακτηριστικούς και απαραιτήτους για τη Ν. Πεντέλη» και «η ύπαρξις της λίμνης «Θάλωσσι» εις τον ένα λοφίσκον καθιστά ακόμα απαραίτητον τη διατήρησιν μεγάλης ζώνης πρασίνου, γνωστού όντως ότι πολλάκις η τοποθεσία αυτή εχρησιμοποιήθη δια συναυλίας κ.λπ.»

Η λίμνη ΘΑΛΩΣΙ ποτέ δεν έπαψε να προσπαθεί να αναδυθεί και να ξαναζωντανέψει, υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν ότι έχει πολλές φορές πλημμυρίσει από τότε που έγινε γήπεδο. Όταν η Κοινότητα Νέας Πεντέλης είχε δημοπρατήσει το έργο κατασκευής συνθετικού τάπητα, η Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας έκρινε ότι έπρεπε να αντικατασταθεί το εδαφικό υλικό του γηπέδου – λίμνης σε κάποιο βάθος, ουσιαστικά δηλαδή στην αφαίρεση των μπάζων που είχαν ριχτεί τόσο άσκεφτα, εγκληματικά και πρόχειρα στην λίμνη!!!!!!!!! με κόστος 1.500.000,00 ευρώ!!!!!!!!! κατά πρόχειρους υπολογισμούς.

Β) Από 16.000,00τ.μ. που βρίσκονται στο βορειοδυτικό μέρος του Λόφου, όπου φέρονται να διεκδικούν σαράντα (40) περίπου οικόπεδα ιδιώτες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο γιος πρώην αντιδημάρχου της δημοτικής Αρχής Στεργίου και ο Ναός της Αγίας Παρασκευής.

Γ) Η υπόλοιπη έκταση 20, περίπου, στρεμμάτων είναι η περιοχή όπου βρίσκεται το πετρόκτιστο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, που έχει κτιστεί αρχές του 1950 από τους λατόμους του Πεντελικού, το πυροφυλάκιο και απότομοι βράχοι, περιμετρικά του γυμναστηρίου, που αποτελούσαν τα τοιχώματα της λίμνης, πάνω στους οποίους φυτρώνουν μεγάλα δένδρα πεύκων!!!!!!! δημιουργώντας σπάνιες εικόνες!!!!!

Όλη η περιοχή των 52 στρεμμάτων έχει χαρακτηριστεί δασική περιοχή με τον δασικό χάρτη της Πεντέλης (ΦΕΚ 533/Δ/2011) και ποτέ δεν εντάχτηκε στο σχέδιο πόλης της Νέας Πεντέλης, που έχει εγκριθεί με το από 20.1.1956 Β.Δ. και είναι περιεγραμμένη με πράσινη γραμμή. Ο οικοδομικός συνεταιρισμός «η Νέα Πεντέλη», ο οποίος είχε αγοράσει από το μοναστήρι της Πεντέλης μια έκταση την οποία κατάτμησε σε οικόπεδα και τα μεταβίβασε σε ιδιώτες, επέσπευσε την ένταξη της περιοχής σε σχέδιο πόλης και ορισμένα από τα οικόπεδα αυτά έμειναν ΕΚΤΟΣ σχεδίου, λόγω του δασικού τους χαρακτήρα και των εδαφικών κλίσεων, που παρέπεμπαν σε βραχώδεις εκτάσεις ή ρεματιές!!!!! Μεταξύ αυτών των εκτάσεων είναι και τα περίπου 40 οικόπεδα που βρίσκονται στο βορειοδυτικό μέρος του λόφου.

Το γεγονός ότι ο λόφος του Προφήτη Ηλία βρίσκεται ΕΚΤΟΣ σχεδίου πόλης επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά και με το ΓΠΣ Ν. Πεντέλης του έτους 2005 (ΦΕΚ 531/Δ/2005) και κάθε απόπειρα αλλοίωσής του είναι πονηρή και παράνομη.

Οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων αυτών, έχοντας συνείδηση του γεγονότος ότι οι ιδιοκτησίες τους δεν είχαν ενταχθεί σε σχέδιο πόλης, ανέκαθεν επεδίωκαν την επέκταση του σχεδίου πόλης στην περιοχή των οικοπέδων τους. Όλα τα συμβόλαιά τους και τα τοπογραφικά διαγράμματα που τα συνοδεύουν έχουν γίνει με βάση το γεγονός ότι είναι εκτός σχεδίου. Από κάποια στιγμή και μετά άρχισαν να ισχυρίζονται ότι τα οικόπεδά τους είναι εντός κοινόχρηστου χώρου και επομένως εντός σχεδίου και άρχισαν να ζητούν την άρση της ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης και την τροποποίηση του σχεδίου πόλης, προκειμένου να καταστούν οικοδομήσιμα ή να αποζημιωθούν από τον Δήμο και τους περιοίκους. Ισχυρίζονται ότι τα οικόπεδά τους βρίσκονται εντός οικοδομικών τετραγώνων του εγκεκριμένου σχεδίου με συγκεκριμένους αριθμούς, ενώ τέτοια οικοδομικά τετράγωνα και με τέτοιους αριθμούς δεν έχει εγκρίνει το ρυμοτομικό σχέδιο!!!!!!!  Οι αριθμοί στους οποίους αναφέρονται είναι αριθμοί του αρχικού σχεδίου που είχε υποβάλει ο συνεταιρισμός, που όμως δεν έχουν εγκριθεί!!!!! και είναι παραπλανητική η αναφορά σε αριθμούς μη εγκεκριμένων οικοδομικών τετραγώνων ως να ήταν εγκεκριμένα!!!!!!

Αν γίνει δεκτή η άποψή τους το περιβαλλοντολογικό έγκλημα σε βάρος της Πεντέλης θα είναι ανεπανόρθωτο, αφού ουσιαστικά θα εξαφανιστεί κάθε ίχνος πρασίνου του λόφου.

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Τμήμα πολεοδομικών μελετών και ρυθμίσεων), με το αριθμ. 45007/10.11.2015 έγγραφό του ρητά αναφέρει ότι ο Λόφος του Προφήτη Ηλία βρίσκεται ΕΚΤΟΣ του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως και το έγγραφο αυτό έχει κοινοποιηθεί και στον Δήμο Πεντέλης, η δημοτική Αρχή έχει ταυτιστεί!!!!!!!! με τις απόψεις των οικοπεδούχων και θεωρεί ότι η ευρύτερη έκταση των 52 στρεμμάτων του λόφου είναι εντός σχεδίου. Την ταύτισή της με τις απόψεις των οικοπεδούχων η δημοτική Αρχή την έχει πανηγυρικά εκδηλώσει με υπόμνημα που κατέθεσε ο Δήμος στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου δικάστηκαν προσφυγές των οικοπεδούχων, την 13η Οκτωβρίου 2016!!!!!!!!!!! Στα υπομνήματα που κατέθεσε ο Δήμος ρητά συμφωνεί με την άρση της «ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης» και την κατάργηση του κοινόχρηστου χώρου πρασίνου που καταλαμβάνουν τα οικόπεδα αυτά!!!!!!!!!!!!!!!

Αν το Δικαστήριο δεχτεί τις απόψεις αυτές, σε λίγο καιρό θα πρέπει ο Δήμος να ζητήσει και νέα τροποποίηση του σχεδίου στην περιοχή για να γίνουν προφανώς οικοδομήσιμα τα παραπάνω οικόπεδα. Επομένως, το ζήτημα αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου η ευρύτερη έκταση του λόφου του Προφήτη Ηλία είναι καθοριστικής σημασίας. Το θέμα αυτό θα αντιμετωπίσει ο Δήμος και στις περιοχές γύρω από τα ρέματα της περιοχής και γενικά στις παρυφές του σχεδίου.

Η δημοτική Αρχή, για να δικαιολογήσει τη θέση ότι η περιοχή είναι εντός σχεδίου, αναφέρεται στην αριθμ. 1491/2015 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία απόφαση έχει εκδοθεί μετά από προσφυγή των οικοπεδούχων του Λόφου, χωρίς μάλιστα, κατά περίεργο τρόπο, να παρασταθεί στο Δικαστήριο το αρμόδιο Υπουργείο, το Δασαρχείο και η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής!!!!!!

Η δημοτική Αρχή, υιοθετώντας την άποψη ότι η περιοχή είναι εντός σχεδίου, επισπεύδει την λήψη απόφασης για την τροποποίηση του σχεδίου και την μετατροπή έκτασης 16.419,25 τμ !!!! σε χώρο γηπέδου ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα, εξέδρες και αποδυτήρια!!!!!!!!!! χωρίς καμιά περιβαλλοντολογική μελέτη. Είναι τραγικό το 2017 να επιχειρείται να θαφτεί οριστικά η Λίμνη ΘΑΛΩΣΙ και να δημιουργούνται προϋποθέσεις οικοδόμησης έκτασης 16 στρεμμάτων, που είχε κριθεί από το 1956 !!!!! ότι δεν έπρεπε πολεοδομικά να ενταχθούν σε σχέδιο πόλης!!!!!!!!!!!!

Η δημοτική Αρχή έφερε το θέμα μέσα στον Ιούλιο για δεύτερη φορά προς συζήτηση στην τοπική Κοινότητα όπου, με αυστηρή παραταξιακή γραμμή, πάρθηκε απόφαση κατά πλειοψηφία για τροποποίηση του σχεδίου και στη συνέχεια μέσα στο καλοκαίρι, την Παρασκευή 21.7.2017 ώρα 8:30 το πρωί (για να μας πιάσουν στον ύπνο????) για συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, όπου και πάλι, χωρίς μάλιστα να επιτραπεί σε κάτοικο της περιοχής να μιλήσει, πήρε την ίδια απόφαση και με ιδιαίτερη σπουδή έφερε το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την 25 Ιουλίου 2017!!!!!!!!!!!.

Η προχειρότητα που αντιμετωπίζεται το περιβάλλον της πόλης μας και οι ανάγκες άθλησης των νέων της είναι χαρακτηριστικά στην περίπτωση του Λόφου του Προφήτη Ηλία και της λίμνης ΘΑΛΩΣΙ. Καμιά σοβαρή μελέτη, συζήτηση, ενημέρωση και διαβούλευση δεν έχει γίνει για τα ζητήματα αυτά και κατά καιρούς οι διάφορες διοικήσεις παρασύρονται από θεμιτά ή αθέμιτα ιδιωτικά συμφέροντα και υιοθετούν θέσεις που ζημιώνουν το συμφέρον της πόλης μας και των κατοίκων της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εισηγητικό εξωραΐζεται το μπάζωμα και η καταστροφή της λίμνης ΘΑΛΩΣΙ με τις εύηχες λέξεις «αποξηράνθηκε» και «επιχωματώθηκε»!!!!!!!

Δυστυχώς, την 25 Ιουλίου 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης, με αυστηρή και πάλι παραταξιακή πλειοψηφία, αποφάσισε με την προσβαλλόμενη απόφασή του, χωρίς καμιά ουσιαστική και βάσιμη αιτιολογία και αντίκρουση των απόψεών μας, να προτείνει την τροποποίηση του σχεδίου πόλης της Νέας Πεντέλης για τον χαρακτηρισμό του χώρου όπου βρισκόταν η Λίμνη ΘΑΛΩΣΙ ως χώρου γηπέδου ποδοσφαίρου!!!!!!

Επειδή γήπεδο ποδοσφαίρου και γυμναστήριο για να αθλούνται οι νέοι και οι μεγαλύτεροι ακόμα κάτοικοι χρειάζεται η Νέα Πεντέλη και η Παλιά Πεντέλη, πρέπει να γίνει και μπορεί να γίνει σε πολλά άλλα σημεία της περιοχής, όπως σε νταμάρια στις παρυφές της πόλης της Νέας Πεντέλης και της Παλαιάς Πεντέλης, όπου θα εξυπηρετεί τους νέους και των δύο περιοχών, ενώ η λίμνη ΘΑΛΩΣΙ, που βρισκόταν από αρχαιοτάτων χρόνων στην ίδια θέση, είναι βέβαιο ότι δεν είναι αντικειμενικά δυνατό να μετακινηθεί. Η θέση της ήταν και είναι εκεί που βρίσκεται το χρόνια παρατημένο γήπεδο και δεν μπορεί να γίνει αλλαγή!!!! Είναι μοναδική και αναντικατάστατη η θέση της λίμνης και δεν μπορεί να δημιουργηθεί σε άλλο μέρος!!!!! Όταν λοιπόν επιμένεις για κάτι που μπορεί να γίνει αλλού, καταστρέφοντας και εξαφανίζοντας ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο, καταστρέφεις το περιβάλλον σου, καταστρέφεις την ιστορία της πόλης σου και επειδή το περιβάλλον (όπως σωστά λέγεται ) εμείς οι σημερινοί άνθρωποι το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας, τελικά δεν κάνουμε καλό στα παιδιά μας αλλά κακό!!!!!. Όπως έχει πει ο Γιώργος Σεφέρης «σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον»!!!!!!

Επειδή είμαστε δημότες Πεντέλης, κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων έναντι του παραπάνω χώρου, ΕΝΙΣΤΑΜΕΘΑ κατά της παραπάνω απόφασης και ζητάμε να εξαφανισθεί η προσβαλλόμενη απόφαση, η οποία θα αποτελεί όνειδος – ντροπή για την πόλη μας, γιατί θα ολοκληρώσει ένα έγκλημα που έγινε σε άλλες εποχές, όταν δεν είχε ακόμα καεί το βουνό και δεν είχε εξαφανιστεί το πεντελικό δάσος και θα καταστρέψει ολόκληρο το λόφο του Προφήτη Ηλία, αν τροποποιηθεί το πολεοδομικό σχέδιο με χαρακτηρισμό του χώρου ως γηπέδου ποδοσφαίρου!!!!!!!!!!!.

Το γεγονός ότι ο Δήμος κοινοποίησε την προσβαλλόμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέσα στον Αύγουστο, παραμονή της Παναγίας και ενώ μαίνονταν πυρκαγιές δασών σε όλη τη χώρα, δείχνει ότι επιχειρείται να μην ακουστούν οι απόψεις των κατοίκων της περιοχής, να περιοριστούν τα δικαιώματά τους.

Επειδή όλα τα παραπάνω συνιστούν λόγους για τους οποίους πρέπει να ακυρωθεί και εξαφανιστεί η προσβαλλόμενη απόφαση.

Επειδή με την προσβαλλόμενη απόφαση εξυπηρετούνται ουσιαστικά ιδιωτικά συμφέροντα, καλύπτονται εγκλήματα για παράβαση καθήκοντος που έχουν τελεστεί μέχρι σήμερα και η προσβαλλόμενη απόφαση, εκτός από περιβαλλοντικό έγκλημα, αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος αφού, σύμφωνα με τον Δημοτικό Κώδικα, στις αρμοδιότητες των Δήμων είναι η προστασία του περιβάλλοντος και κάθε ενέργεια και απόφαση που είναι αντίθετη με τον Νόμο και σε βάρος του περιβάλλοντος και η οποία λαμβάνεται σε γνώση της παρανομίας της και σε βάρος του περιβάλλοντος και των συμφερόντων του Δήμου, συνιστά παράβαση καθήκοντος και ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ η παρούσα ένστασή μας ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ!!

Επειδή σε γνώση των δημοτικών συμβούλων που ψήφισαν την προσβαλλόμενη απόφαση ήταν και είναι ότι η ευρύτερη περιοχή του Λόφου του Προφήτη Ηλία και του χώρου που φέρεται προς «τροποποίηση σχεδίου» είναι ότι:

  1. Είναι εκτός σχεδίου περιοχή, ουδέποτε εντάχτηκε σε σχέδιο πόλης, ρητά εξαιρέθηκε από το σχέδιο πόλης της Νέας Πεντέλης με το από 20.1.1956 Β.Δ. διάταγμα, όπως α) ρητά αναφέρεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Τμήμα πολεοδομικών μελετών και ρυθμίσεων) με το αριθμ. 45007/10.11.2015 έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο Λόφος του Προφήτη Ηλία βρίσκεται ΕΚΤΟΣ του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως και το έγγραφο αυτό έχει κοινοποιηθεί και στον Δήμο Πεντέλης, β) ρητά είναι εκτός σχεδίου με το ΓΠΣ Ν. Πεντέλης του έτους 2005 (ΦΕΚ 531/Δ/2005), γ) προκύπτει με σαφήνεια από το αριθμ. 651/1954 έγγραφο της Υπηρεσίας Οικισμού του Υπουργείου Δημοσίων Έργων με την σημαντική αιτιολογία ότι πρόκειται για δύο λοφίσκους «λίαν γραφικούς και χαρακτηριστικούς και απαραιτήτους για την Ν.Πεντέλη» και «η ύπαρξις της λίμνης «Θάλωσσι» εις τον ένα λοφίσκον καθιστά ακόμα απαραίτητον την διατήρησιν μεγάλης ζώνης πρασίνου γνωστού όντως ότι πολλάκις η τοποθεσία αυτή εχρησιμοποιήθη δια συναυλίας κ.λ.π.» και δ) προκύπτει με σαφήνεια από τους τίτλους ιδιοκτησίας των «οικοπεδούχων» της περιοχής.
  2. Πρόκειται για χαρακτηρισμένη δασική έκταση (Όλη η περιοχή των 52 στρεμμάτων έχει χαρακτηριστεί δασική περιοχή με τον δασικό χάρτη της Πεντέλης (ΦΕΚ 533/Δ/2011) και το γεγονός αυτό αναφέρεται και στο εισηγητικό του θέματος και ρητά σύμφωνα με το Νόμο (άρθρο 29 του ν. 2831/2000) απαγορεύεται οποιαδήποτε αλλαγή του χαρακτηρισμού αυτού με πλάγιο τρόπο!!!!
  3. Δεν προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο χρήση γηπέδου ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, όπως παράνομα προστέθηκε με την προσβαλλόμενη απόφαση.
  4. Η περιοχή εμπίπτει στις ρυθμίσεις του από 26.8.1988 π.δ. «καθορισμός ζωνών προστασίας του όρους Πεντέλη, χρήσεων και όρων δόμησης αυτών (ΦΕΚ Δ΄755), πρόκειται για περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και η τυχόν δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου επιφέρει σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος των κατοικιών και των ιδιοκτησιών μας, αφού εκτός των άλλων δεν υπάρχει χώρος για την εξυπηρέτηση των αυτοκινήτων που αναγκαία απαιτούνται για την λειτουργία αυτής της χρήσης, απαιτούνται εξέδρες και κατασκευές αποδυτηρίων και άλλων κτισμάτων. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί η αδράνεια των αρμόδιων υπηρεσιών για τα υπάρχοντα στην περιοχή αυθαίρετα κτίσματα !!!!! Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 2 του ισχύοντος Συντάγματος η πολεοδόμηση των οικισμών πρέπει να γίνεται με ορθολογικά και επιστημονικά κριτήρια (ΣτΕ 80/2001). Επειδή «η ρυμοτομική απαλλοτρίωση» διέπεται από μεγάλο βαθμό εσωτερικής συνοχής (ΣτΕ 3628/06) και συνδέεται με το όλο σύστημα των κοινόχρηστων χώρων του οικισμού και η ανάκλησή της, η οποία έχει ευρύτερες επιπτώσεις οι οποίες μπορούν να ανατρέψουν το σχέδιο πόλεως και να οδηγήσουν τον οικισμό σε ασφυξία με την μετατροπή οδών σε αδιέξοδα, τεθλασμένες, κατάργηση πλατειών, χώρων πρασίνου, μείωση κοινοχρήστων χώρων κ.λ.π., δεν επιτρέπεται υπό το καθεστώς του ισχύοντος Συντάγματος το οποίο καθιερώνει κατά τα παραπάνω υποχρέωση του κράτους για ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει και την υλοποίηση αυτού. Επειδή η Διοίκηση σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στην περίπτωση εκδόσεως δικαστικής αποφάσεως που ακυρώνει την άρνηση ανάκλησης ρυμοτομικής απαλλοτριώσεως ή ρυμοτομικού βάρους, οφείλει να εξετάσει αν συντρέχουν λόγοι που εξ αντικειμένου δεν επιτρέπουν τη δόμησή του (π.χ. όταν πρόκειται για ακίνητο του οποίου έχει συντελεστεί στην πράξη ο κοινόχρηστος χαρακτήρας έχοντας διαμορφωθεί π.χ. σε δρόμο ή πλατεία, έχει δασικό χαρακτήρα, βρίσκεται εντός αιγιαλού, σε ζώνη προστασίας ρέματος, αναδασωτέας περιοχής κ.λ.π) και στη συνέχεια οφείλει να εκτιμήσει κατά τρόπο τεκμηριωμένο, αφενός τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ακινήτου, καθώς και το νομοθετικό καθεστώς του οικισμού και της ευρύτερης περιοχής π.χ. οικισμός σε περιοχή φυσικού κάλλους όπως στην παρούσα περίπτωση.
    Επειδή από τις διατάξεις του άρθρου 24 παρ. 2 του Συντάγματος, από τις οποίες απορρέει, ειδικότερα, υποχρέωση προστασίας του οικιστικού περιβάλλοντος και διασφαλίσεως ικανοποιητικών όρων διαβιώσεως στους οικισμούς της Χώρας, συνάγεται ο κανόνας κατά τον οποίο, όταν τροποποιείται το σχέδιο πόλεως, δεν συγχωρείται κατ’ αρχήν η μείωση των κοινοχρήστων χώρων και πρέπει το καθαρό ποσοστό των κοινοχρήστων χώρων και στην περίπτωση αυτή, αν δεν αυξάνεται, να παραμένει τουλάχιστο ίσο με το προηγούμενο ποσοστό (ΣτΕ Ολομ. 2002/2003, 1528/2003, 1869/2002, 1225/ 2000, 572/2000, 2146/1999 κ.ά.).
  5. Επειδή εντελώς παράνομα, αναιτιολόγητα και κατά παράβαση κάθε σχετικής πολεοδομικής διάταξης (άρθρα 1,2,3,6,7,8,9 και 12 του ν. 1337/1983) και του άρθρου 24 παρ. 2 του Συντάγματος, επιχειρείται επέκταση ουσιαστικά του σχεδίου πόλεως Νέας Πεντέλης, χωρίς την ύπαρξη χωροταξικού σχεδίου και πολεοδομικής μελέτης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ και με την ρητή επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μας

Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε Θ Α

Όπως γίνει δεκτές η παρούσα ένστασή μας και αντιρρήσεις μας.

Όπως ακυρωθεί και εξαφανιστεί η προσβαλλόμενη αριθμ. 183/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης και κάθε σχετική πράξη και παράλειψη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet