Δ. Κωνστάντος: Αναγκαίος ο ορισμός πραγματογνώμονα για το εργατικό ατύχημα
Κοινωνία

Δ. Κωνστάντος: Αναγκαίος ο ορισμός πραγματογνώμονα για το εργατικό ατύχημα

«Αναγκαίος» είναι ο ορισμός ειδικού πραγματογνώμονα από τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης για το εργατικό ατύχημα εργαζομένου στον Δήμο απαντά στην ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλο Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη ο επικεφαλής της παράταξης Λυκόβρυσης Πεύκη.-, Δημήτρης Κωνστάντος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει:

Θεμιτός και αναγκαίος ο ορισμός ειδικού πραγματογνώμονα από τον Δήμο για το εργατικό ατύχημα κ. Πατούλη και με τη δική μας θετική ψήφο

Η δημοτική μας παράταξη απέφυγε συνειδητά από την ημέρα που συνέβη το τραγικό ατύχημα εργαζομένου του Δήμου μας σε απορριμματοφόρο τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου να αναφερθεί δημόσια σε αυτό, παρά την πλειοδοσία ευαισθησίας όπως εκδηλώθηκε με δελτία Τύπου συγκεκριμένων δημοτικών συμβούλων. Ωστόσο η σημερινή ανακοίνωση της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου κας Μαρίνας Πατούλη σχετικά με την απόφαση ορισμού ειδικού πραγματογνώμονα για διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου που συνεδρίασε την Τρίτη 21 Νοεμβρίου, επιβάλλει την παράθεση των πραγματικών γεγονότων με δεδομένο ότι και η δημοτική μας παράταξη ψήφισε θετικά στη συγκεκριμένη πρόταση και όχι μόνο η διοίκηση του Δήμου.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31ης Οκτωβρίου υπήρξε «καταγγελία» από τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου, κ. Δασκαλάκη, ότι ο δήμαρχος πρόκειται να ορίσει άμεσα ιδιώτη πραγματογνώμονα για λογαριασμό του Δήμου ως προς τη διερεύνηση των αιτιών, αφήνοντας αιχμές ότι τα συμπεράσματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά εναντίον του εργαζομένου στο απορριμματοφόρο. Ο δήμαρχος κ. Μαυρίδης διέψευσε κατηγορηματικά ότι είχε λάβει παρόμοια απόφαση ή ότι θα έπραττε κάτι τέτοιο τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι καταγγελίες του κ. Δασκαλάκη, όπως δημόσια διατυπώθηκαν ότι τα απορριμματοφόρα του Δήμου κάθε Δευτέρα (ημέρα που συνέβη και το ατύχημα) κυκλοφορούν υπέρβαρα αλλά και ότι υπάρχει λεωφορείο στον Δήμο μας τα λάστιχα του οποίου δεν έχουν αλλαχθεί τα τελευταία 9 έτη.

Στις 21 Νοεμβρίου συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου με την παρουσία του δημάρχου (πρόεδρος), των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας κ.κ. Ασπραδάκη, Μποτίνη και Γκαραβέλα και από την αντιπολίτευση του κ. Θεοδωρακόπουλου και εμένα. Από την πλειοψηφία απουσίαζαν οι κ.κ. Πανταζής και Φραϊδάκης και από την αντιπολίτευση ο κ. Πάγκαλος, λόγω αντικειμενικού σοβαρού κωλύματος για το οποίο είχε ενημερώσει.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης και με αριθμό 4 είχε εισαχθεί προς έγκριση «Αμοιβή πραγματογνώμονα για το εργατικό ατύχημα προϋπολογισμού 4.960 ευρώ που θα βαρύνει τον Κ.Α. 00.6142.0014 πλέον ΦΠΑ».

Το πρώτο σημείο τριβής στη συζήτηση του θέματος ήταν η λανθασμένη εισήγηση του θέματος (έγγραφο 1) με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2017 και την υπογραφή του προϊσταμένου Λογιστηρίου, κ. Κότσιαρη, και της εισηγήτριας κας Σαρδελή. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της εισήγησης φαινόταν ότι ο δήμαρχος, όπως μπορεί σε έκτακτες περιπτώσεις να πράξει, είχε προβεί σε επιλογή πραγματογνώμονα και η Οικονομική Επιτροπή θα ενέκρινε την αμοιβή όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με αντίστοιχες περιπτώσεις ορισμού δικηγόρων. Από τη συζήτηση έγινε φανερό πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν υπήρχε τέτοια απόφαση του δημάρχου και η εισήγηση ήταν λανθασμένη ως προς το σημείο αυτό. Μετά από αίτημά μου αναγράφηκε στα πρακτικά η διαβεβαίωση του δημάρχου κ. Μαυρίδη ότι δεν έχει υπογράψει παρόμοια απόφαση.

Ζήτημα με τη συγκεκριμένη εισήγηση υπήρξε και με την ημερομηνία σύνταξής της (3 Νοεμβρίου 2017) με δεδομένο ότι ήταν προγενέστερη όλων των συνοδευτικών εγγράφων που τεκμηρίωναν το περιεχόμενό της. Αυτό το σημείο προκάλεσε επίσης ένα κύκλο διαλογικών συζητήσεων με τη συμμετοχή και του Προέδρου των εργαζομένων κ. Δασκαλάκη ο οποίος συμμετείχε ενεργά. Δυστυχώς το φαινόμενο ατελών ή λανθασμένων εισηγήσεων δεν είναι σπάνιο σε όλα τα επίπεδα θεσμικής λειτουργίας του Δήμου (δημοτικό συμβούλιο και επιτροπές) αιτιολογούμενο από τη διοίκηση στη βάση ελλείψεως επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού βρίσκοντας κατανόηση συνήθως από την αντιπολίτευση όταν φυσικά δεν επηρεάζεται η ουσία των προς ψήφιση θεμάτων.

Ως προς την ουσία της απόφασης παρουσιάστηκαν η από 27 Οκτωβρίου 2017 έκθεση του τεχνικού Ασφαλείας του Δήμου κ. Τάγκα με την οποία πρότεινε τον ορισμό ειδικού πραγματογνώμονα (έγγραφα 2Α και 2Β), η σύμφωνη γνώμη της δικηγόρου του Δήμου κ. Τσοροβά με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 2017 (έγγραφο 4) και το αίτημα για ορισμό πραγματογνώμονα με τη φράση «επιβάλλεται» από τους αντιδημάρχους κ.κ. Νικολιδάκη και Τσελέντα και τον διευθυντή Περιβάλλοντος του Δήμου, κ. Φραγκούλη με ημερομηνία 8 Νοεμβρίου (έγγραφο 3).

Το ατύχημα είναι πρωτόγνωρο στην ιστορία του Δήμου μας με δυνητικές επιπτώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους. Είθισται και είναι λογικό σε παρόμοιες περιπτώσεις όσοι έχουν έννομο συμφέρον όπως ο Δήμος μας στο συγκεκριμένο ατύχημα, να ορίζουν εμπειρογνώμονες που τους εκπροσωπούν ώστε να αντιμετωπίσουν κατηγορίες που μπορεί να απαγγελθούν εναντίον τους είτε αυτεπάγγελτα είτε από άλλους εμπλεκόμενους. Αυτό δεν αναιρεί ούτε υποβαθμίζει τη χρησιμότητα της σχετικής έρευνας που διενεργείται από τις κατά το νόμο αρμόδιες υπηρεσίες. Η επιλογή του εμπειρογνώμονα όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος μετά από ερώτημά μου πραγματοποιείται από σχετικό πίνακα καταλληλότητας και πιστοποίησης.

Όπως ζήτησα να γραφτεί στα πρακτικά η θετική μας ψήφος εστιάζεται αποκλειστικά και μόνο στην προάσπιση των καλώς εννοουμένων συμφερόντων του Δήμου, στη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας των εργαζομένων και σε καμία περίπτωση είτε άμεσα είτε έμμεσα εναντίον του εργαζομένου η συμπαράσταση προς τον οποίο θεωρείται δεδομένη και ανυπόκριτη από τον δήμαρχο και το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο ορισμός του πραγματογνώμονα εγκρίθηκε με τη θετική ψήφο και του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας.

Η παράβλεψη εφαρμογής συγκεκριμένων κανονισμών ασφαλείας στην εργασία των εργαζομένων όπως η συγχώνευση δρομολογίων των απορριμματοφόρων κάθε Δευτέρα με αποτέλεσμα να κινούνται πιθανότατα υπέρβαρα στο δρόμο, καταγγελία που διατυπώθηκε από τον κ. Δασκαλάκη, αλλά ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε και από τον δήμαρχο, εγείρει σοβαρό ζήτημα για όσους είτε αιρετούς είτε προϊσταμένους και εργαζομένους, γνώριζαν και αποδέχονταν τη συγκεκριμένη πρακτική. Ο δήμαρχος σε απάντηση σχετικής ερώτησής μου ενημέρωσε ότι έχει δώσει ρητή εντολή για την εφαρμογή κατά γράμμα όλων των κανονισμών ασφαλείας των εργαζομένων. Ας σημειωθεί και πάλι ότι το ατύχημα σημειώθηκε Δευτέρα.

Η παράθεση των πραγματικών γεγονότων καθίσταται αναγκαία από τη συνεχή προσπάθεια της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου κας Μαρίνας Πατούλη να παρεμβαίνει με δελτία Τύπου διχαστικά και λαϊκίστικα ακόμα και σε τόσο σοβαρά θέματα. Όταν αποφασίσει να επιστρέψει από τον τόπο αυτοεξορίας της, το Μαρούσι, στον Δήμο μας και πάλι, όταν αποφασίσει να συμμετέχει στα Δημοτικά Συμβούλια και να ενημερώνεται, όταν αποφασίσει, όπως όλοι μας, να ενημερώνεται για την υγεία του εργαζομένου από τον δήμαρχο διακριτικά και χωρίς δελτία Τύπου, τότε θα μπορέσει να αναδείξει τα θετικά στοιχεία της αυτοδιοικητικής προσωπικότητάς της τα οποία διαπιστώσαμε και επαινέσαμε ως δημοτική παράταξη στην περίοδο της προεδρίας της στο ΠΕΑΠ. 

Έγγραφο 1
Έγγραφο 2Α
Έγγραφο 2Β
Έγγραφο 3
Έγγραφο 4

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet