Συντήρηση & αποκατάσταση 5 γλυπτών που κοσμούν το Μαρούσι
Πολιτισμός

Συντήρηση & αποκατάσταση 5 γλυπτών που κοσμούν το Μαρούσι

Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση και αποκατάσταση πέντε γλυπτών έργων τέχνης (ανδριάντες, προτομές και ελεύθερες συνθέσεις), τα οποία έχουν ιστορική και καλλιτεχνική αξία και αποτελούν στοιχεία της πολιτιστικής ιστορίας της πόλης του Αμαρουσίου.

Η ανακαίνιση και αποκατάσταση των έργων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αναβάθμιση του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της πόλης, ενώ εξασφαλίζουν, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Αμαρουσίου, τη μακροπρόθεσμη διατήρησή τους, αναδεικνύουν το μοναδικό ιστορικό και αισθητικό χαρακτήρα της πόλης, συμβάλλοντας παράλληλα στη διάδοση της σημασίας προστασίας των μνημείων.

Ειδικότερα, οι εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης αφορούσαν τα έργα:

  • Άγαλμα «Σπύρου Λούη» (Βασ. Σοφίας 1), του γλύπτη Γ. Γεωργιάδη.
  • Γλυπτική σύνθεση «Κλεψύδρα» – Σιντριβάνι (Βασ. Σοφίας 9, περιβάλλων χώρος κτηρίου δημαρχείου), του γλύπτη Θόδωρου.
  • Άγαλμα Τσαρούχη (Βασ. Σοφίας 9 περιβάλλων χώρος κτηρίου δημαρχείου).
  • Άγαλμα «Ακόμη πιο ψηλά» (Βασ. Σοφίας & Χατζηαντωνίου), του γλύπτη Γ. Γεωργιάδη.
  • Άγαλμα «Θρίαμβος» (Βασ. Σοφίας & Ράλλη), του γλύπτη Γ. Γεωργιάδη.
Τα πέντε έργα πριν τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε σχετικά:

«Με δεδομένη την ιδιαίτερη αξία των γλυπτών που κοσμούν την πόλη μας, τα οποία δεν είναι απλά δημιουργήματα, αλλά ένα κομμάτι της πολιτιστικής και ιστορικής μας ταυτότητας, είναι εύλογη η υποχρέωση όλων μας να τα αντιμετωπίζουμε με τον αναγκαίο σεβασμό.

»Μετά την κατάλληλη μέριμνα για τη συντήρηση και την αποκατάσταση των ζημιών ή φθορών που έχουν προκληθεί, τα έργα τέχνης προστατεύθηκαν και αναβίωσαν για τις σημερινές γενιές και διατηρούνται ως πνευματική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».

Όλες οι εργασίες εκτελέσθηκαν, όπως ενημερώνει ο Δήμος, σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές μεθόδους και υλικά συντήρησης, όπως αυτές προδιαγράφτηκαν στη μελέτη με τίτλο «Εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης μνημείων στο κέντρο της πόλης» (υπ. αριθμ. 45/2016), που εκπόνησε, μετά από εντολή της διοίκησης, το Τμήμα Συνεργείων Δομημένων και Υπαίθριων Χώρων της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής.

Η συντήρηση – αποκατάσταση των ανωτέρω γλυπτών υλοποιήθηκε, σύμφωνα με τον Δήμο, από εξειδικευμένο προσωπικό, με ανάλογη εμπειρία σε παρόμοιες εργασίες και υψηλή επιστημονική, όπως απαιτείται, για την εκτέλεση και επιστασία των εξειδικευμένων εργασιών αποκατάστασης μνημείων και σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές μεθόδους και υλικά συντήρησης.

Στα γλυπτά έργα που είναι τοποθετημένα στους δημόσιους χώρους της πόλης είναι ορατή η επίδραση των συνθηκών παραμονής σε μη ελεγχόμενο εξωτερικό περιβάλλον που έχει οδηγήσει στη διάβρωση των επιφανειών, στην επικάθηση ατμοσφαιρικών ρύπων, ανάπτυξη μικροοργανισμών, κ.ά., καθώς και βανδαλισμό αυτών, που έχει προκαλέσει μηχανικές αλλοιώσεις και αισθητικά προβλήματα.

Συνοπτικά, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης οι οποίες περιλάμβαναν:

  • Τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησης μέσω της λεπτομερούς καταγραφής των φθορών και βλαβών που παρουσιάζουν και συσχέτιση με τους φθοροποιούς παράγοντες.
  • Επιτόπια αποκατάσταση – συντήρηση μαρμάρινων, μεταλλικών και λίθινων επιφανειών.
  • Εφαρμογή επιφανειακής προστασίας όπου απαιτείται.

Οι εργασίες ανακαίνισης και αποκατάστασης θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος, προκειμένου όλα τα μνημεία της πόλης να ανακαινιστούν και να προστατευθούν.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet