Μαρίνα Πατούλη: Καμία ανοχή στην κακοποίηση των γυναικών
Αυτοδιοίκηση

Μαρίνα Πατούλη: Καμία ανοχή στην κακοποίηση των γυναικών

Η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Β. Προαστίων, ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου (επίσημη ανακήρυξη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – Δεκέμβριος 1991), διεθνή ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, τονίζει σε μήνυμά της τα εξής:

«Σέβομαι τη γυναίκα, σημαίνει, σέβομαι τον Άνθρωπο». Αυτό είναι το κυρίαρχο μήνυμα που αποπνέει η 25η Νοεμβρίου, διεθνής ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Κάθε πράξη βίας απέναντι στη γυναίκα, κάθε μορφή κακοποίησης, είναι μια αποτρόπαια πράξη μίσους, εκδίκησης, φανατισμού, ρατσισμού, εκμετάλλευσης, απειλής και εκφοβισμού απέναντι στον ίδιο τον Άνθρωπο, στις πανανθρώπινες αξίες της πολιτισμένης κοινωνίας του παγκόσμιου γίγνεσθαι.

Η Ημέρα αυτή μας αφορά όλους. Δεν περιορίζεται σε σύνορα, σε κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά πλαίσια και στερεότυπα, αλλά συμβολίζει μια παγκόσμια αναγκαιότητα για την προστασία της γυναικείας προσωπικότητας απέναντι στην οποιαδήποτε φανερή ή υποβόσκουσα μορφή βίας.

Ως Όμιλος για την UNESCO Β. Προαστίων, υπηρετώντας υπεύθυνα τον Άνθρωπο, υπέρμαχοι των υπέρτατων αξιών που πρεσβεύει διεθνώς η UNESCO, προάγουμε καθημερινά δράσεις και πρωτοβουλίες που δίνουν ερεθίσματα στην κοινωνία για περισσότερη ευαισθητοποίηση και καλύτερη ενημέρωση σε κρίσιμα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπολέμησης της βίας.

Οι κακοποιημένες γυναίκες του κόσμου υποφέρουν σιωπηλά. Βιώνουν την απειλή της ίδιας της ζωής τους μέσα από τον φόβο και τη χειραγώγηση, που τις κάνει σχεδόν αδύναμες να μιλήσουν και να κυνηγήσουν τη δικαίωσή τους. Ακόμη και στις χώρες που υπάρχουν νομοθετικά πλαίσια, οι γυναίκες αυτές παραμένουν υπομονετικά στο σκοτάδι… αναμένοντας -ίσως-, κάποια στιγμή την προσωπική τους «ανάσταση».

Αυτές τις γυναίκες δεν πρέπει να τις αφήνουμε ποτέ μόνες. Οφείλουμε, ως Συλλογικοί Φορείς, ως Πολιτεία, ως Κράτος, ως Αυτοδιοίκηση, ως θεσμοί, ως ενεργοί πολίτες, οργανωμένα, συντονισμένα και παρεμβατικά, από κάθε τομέα ενασχόλησης μας, να τις ενθαρρύνουμε να μιλήσουν, να τις προστατεύουμε, να τις αγκαλιάζουμε, να τις συμβουλεύουμε και να ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους.

Οι Γυναίκες της Γης, οι πολίτες του κόσμου, οφείλουμε να αγωνιστούμε για την προάσπιση θεμελιωδών αρχών και ατομικών δικαιωμάτων που διέπουν την έννοια της ανθρώπινης ύπαρξης. Η αξιοπρέπεια της επώνυμης ή ανώνυμης γυναίκας μάνας, συζύγου, κόρης, εργαζόμενης ή άνεργης και μετανάστριας είναι αδιαπραγμάτευτη υπόθεση όλων μας.

Η ένδειξη σεβασμού στη γυναίκα, να αποφασίζει ατομικά για τη ζωή της, η μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε μορφή βίας, είτε ως ενδοοικογενειακό είτε ως κοινωνικό φαινόμενο, η προστασία των θυμάτων και η αυστηροποίηση των ποινών και του νομοθετικού πλαισίου για τους θύτες είναι αδιάβλητες παράμετροι της παγκόσμιας κοινότητας.

Η 25η Νοεμβρίου μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να χαθούν κι άλλες γυναίκες στο σκοτάδι της απάνθρωπης και βίαιης συμπεριφοράς. Καμία δικαιολογία στη ανοχή της βίας. Καμία γυναίκα μόνη και απροστάτευτη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet