Στήνεται μέτωπο κατά της πώλησης του ΕΘΙΑΓΕ
Ποιότητα Ζωής

Στήνεται μέτωπο κατά της πώλησης του ΕΘΙΑΓΕ

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση και… μαραθώνιες διαβουλεύσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης-Πεύκης κατέληξε ομόφωνα στη λήψη απόφασης για την «οριστική διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του κτήματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων που βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα Λυκόβρυσης και στη διαμόρφωση νέας πρότασης για την αξιοποίησή του». Πάντως, παρά την ομοφωνία της απόφασης, σχεδόν από όλες τις πλευρές τονίστηκε ότι από τη στιγμή που στην υπόθεση έχει εμπλακεί το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και μόνο η άμεση και δυναμική κινητοποίηση των δημοτών και των όμορων Δήμων που εμπλέκονται στην όλη υπόθεση (Μεταμόρφωση, Κηφισιά, Ηράκλειο) μπορούν πιθανότατα να ανατρέψουν τα δυσμενή σημερινά δεδομένα.

Η υπόθεση του περάσματος στο ΤΑΙΠΕΔ του εν λόγω ακινήτου του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Γεωργικής Έρευνας που λειτουργεί στον χώρο τα Ινστιτούτα Αμπέλου Αθηνών, Οίνου Αθηνών, Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων και Εδαφολογίας), έκτασης 75 στρεμμάτων (τα υπόλοιπα περίπου 22 με 23 στρέμματα έχουν ήδη παραχωρηθεί στους Δήμους Λυκόβρυσης-Πεύκης και Μεταμόρφωσης), αν και είχε δημοσιευθεί σε ΦΕΚ το 2013, έγινε αντιληπτή από τις τοπικές αρχές, αλλά και το ίδιο το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων που εδράζεται εκεί, τις τελευταίες μέρες. Έκτοτε ξεκίνησε σειρά αντιδράσεων (Τ. Μαυρίδης: «Αδιαπραγμάτευτος ο χώρος του ΕΘΙΑΓΕ», ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Ζητεί σύγκληση Δ.Σ. για ΕΘΙΑΓΕ, ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: «Ο δήμαρχος να ενημερώσει το Δ.Σ.») που τελικώς έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σημειώνεται δε ότι στην εν λόγω έκταση εντάσσονται και οι αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής, ενώ στον ίδιο χώρο πριν μερικούς μήνες είχε «παιχτεί» και το «σίριαλ» με τη μετεγκατάσταση των Ρομά από το Νομισματοκοπείο του Χαλανδρίου.

Η κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών θα έχει καταλυτικό ρόλο στην αποτροπή πώλησης 
από το ΤΑΙΠΕΔ του ακινήτου των 75 στρεμμάτων στη Δημοτική Ενότητα Λυκόβρυσης.

Δρ. Δημήτρης Οικονόμου: «Κινδυνεύει ένα έργο 85 χρόνων»

Πρώτος τον λόγο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα έλαβε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωργικών Προϊόντων δρ Δημήτρης Οικονόμου, ο οποίος έδωσε ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης, εστιάζοντας κυρίως στον κίνδυνο που διατρέχει, λόγω των εξελίξεων, η σημαντικότατη αμπελουργική κληρονομιά που φυλάσσεται στον χώρο (αμπελουργικές συλλογές σε έκταση 50 στρεμμάτων, με 900 ποικιλίες αμπέλου, αυτόχθονες και μη, κάποιες εκ των οποίων απειλούνται με εξαφάνιση). Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αν προχωρήσουν τα σχέδια για πώληση του χώρου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ τότε «κινδυνεύει να καταστραφεί ένα έργο που έχει ξεκινήσει από το 1929».

Ο ίδιος, ως άμεσες κινήσεις διαφύλαξης του χώρου, πρότεινε την ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές αρχές των όμορων δήμων και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και την αξοποίηση του χώρου με τη δημιουργία μουσείου αμπέλου και παραδοσιακών οίνων, αλλά και τη λειτουργία επιμορφωτικών σεμιναρίων πάνω σε γεωργικές καλλιέργειες, μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Επίσης, στη δευτερολογία του πρόσθεσε ότι μπορεί να αναλάβει την πραγματοποίηση ανοιχτής ημερίδας ενημέρωσης του κόσμου, όπου πλην των τοπικών αρχών θα καλεστούν παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ιδιοκτήτης του χώρου) και εκπρόσωποι κομμάτων.

Μαρία Γώγου: «Δύσκολο, αλλά πολεμιέται»

Η κ. Μαρία Γώγου, αφού επεσήμανε ότι ήταν πρώτη η παράταξή της (ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ) που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα, τόνισε τη δυσκολία που παρουσιάζει το ζήτημα από τη στιγμή που έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ σε αυτό, προσθέτοντας ότι όλες οι κινήσεις θα πρέπει να κατευθυνθούν στο πώς θα απενταχθεί ο χώρος από το Ταμείο. Πρότεινε μάλιστα να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα μη πώλησης η πολιτιστική κληρονομιά του χώρου, καθώς κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την υπόθεση του σκοπευτηρίου Καισαριανής, το οποίο και τελικώς δεν πωλήθηκε.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή επέστησε την προσοχή στο να μην υπάρξει αναφορά σε οικιστική ανάπτυξη του χώρου, πέρα των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, στην απόφαση που θα ληφθεί, γιατί κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα ακύρωνε τα επιχειρήματα για τη διαφύλαξη του πολιτιστικού χαρακτήρα του ακινήτου.

Τάσος Μαυρίδης: «Αιτία πολέμου η πώληση σε ιδιώτες»

Κατηγορηματικά αντίθετος στην πώληση του ακινήτου τάχθηκε ο, από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, νέος δήμαρχος της Λυκόβρυσης-Πεύκης Τάσος Μαυρίδης, ζητώντας ταυτόχρονα πλήρη ενότητα και καθολική συμμετοχή στις δράσεις που θα ακολουθηθούν, προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.

Τόνισε επίσης, όπως και στην περίπτωση των Ρομά, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη νομική πλευρά του ζητήματος, ώστε να εντοπιστούν τα «κενά» στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ένταξη του ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση να το απεντάξει. Παράλληλα, πρότεινε να εξεταστεί η περίπτωση να ενταχθεί η περιοχή στο Natura, ως ένα ακόμη επιχείρημα κατά της πώλησής του, ενώ θεώρησε καθοριστική τη συμβολή του κόσμου στην όλη προσπάθεια, μέσω διαρκούς ενημέρωσης-κινητοποίησής του.

Ο κ. Τ. Μαυρίδης, αφού χαρακτήρισε ως καταστροφική την εμπλοκή ιδιωτών στον χώρο και ως «αιτία πολέμου» την πώλησή του, συμφώνησε με την πρόταση του δρ Δ. Οικονόμου για πραγματοποίηση ημερίδας για το ζήτημα, προτείνοντας μάλιστα αυτή να γίνει στον προαύλειο χώρο του ακινήτου και να συνοδευτεί με ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του, για να κατανοήσουν οι πολίτες το τι διακυβεύεται.

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος: «Να μην μείνουμε στα ευχολόγια»

Για ανάγκη δυναμικών κινητοποιήσεων «ώστε η κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα ότι δεν αστειευόμαστε» έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, προτείνοντας μάλιστα ανάμεσα στις δυναμικές αντιδράσεις ακόμη και το κλείσιμο της εθνικής οδού. Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει απολύτως «συμπαγής» αντιμετώπιση του θέματος από όλες τις πλευρές και «να μη μείνουμε στα ευχολόγια», όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς θεωρεί ότι η υπόθεση, μετά και την εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ, γίνεται ιδιαίτερα περίπλοκη και δύσκολη.

Πάντως, ο κ. Γ. Θεοδωρακόπουλος δεν έχασε την ευκαιρία να «καρφώσει» τη δημοτική αρχή του νυν δημάρχου Δημήτρη Φωκιανού για αργά αντανακλαστικά σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του ζητήματος, θέτοντας ακόμη και θέμα του κατά πόσο είναι ειλικρινής στις ενημερώσεις της προς το Δημοτικό Συμβούλιο, υπενθυμίζοντας την αντίστοιχη υπόθεση με τους Ρομά. Επίσης, της «χρεώνει» ότι ποτέ δεν έφερε στο Σώμα τη μελέτη που είχε υποσχεθεί από το 2010 σχετικά με την αξιοποίηση του χώρου του ΕΘΙΑΓΕ, «με αποτέλεσμα σήμερα να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις», όπως ανέφερε.

Δημήτρης Φωκιανός: «Δεν διαπραγματευόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα του χώρου»

Ότι «κατοικεί σε άλλη χώρα» κατηγόρησε τον κ. Γ. Θεοδωρακόπουλο ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός, προχωρώντας ταυτόχρονα σε ένα μίνι ιστορικό των κινήσεων της διοίκησής του σε ό,τι αφορά τα πολεοδομικά θέματα της περιοχής, με έμφαση στην αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Λυκόβρυσης, που όπως είπε «κόλλησε» στον ΟΡΣΑ (Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας), παρότι είναι «η πιο ώριμη αναθεώρηση που υπάρχει στη χώρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τον χώρο του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας), ο δήμαρχος μίλησε για την ανάγκη πάνδημης κινητοποίησης για την αποτροπή της πώλησης, με παράλληλη νομική θωράκιση έναντι των αξιώσεων του ΤΑΙΠΕΔ, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης του δημόσιου χαρακτήρα του ακινήτου. Ταυτόχρονα καταφέρθηκε, σε αυστηρό ύφος, κατά της ακολουθούμενης από την κυβέρνηση «τακτικής γενικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας». Επίσης, ο δήμαρχος ζήτησε να υιοθετηθούν πλήρως οι προτάσεις του αναπληρωτή διευθυντή του Ινστιτούτου για την αξιοποίηση του χώρου και η όποια απόφαση ληφθεί να ενσωματωθεί στην πρόταση αναθεώρησης του ΓΠΣ.

Τέλος, ο κ. Δ. Φωκιανός πρότεινε τη σύσταστη δύο διαπαραταξιακών επιτροπών, εκ των οποίων η πρώτη θα ασχοληθεί με την παρακολούθηση εξέλιξης των διαδικασιών που θα αποφασιστούν για την αποτροπή της πώλησης του χώρου και η δεύτερη με την οργάνωση των κινητοποιήσεων των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.

Παναγιώτης Ασβεστάς: «Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πράσινης ανάπτυξης»

Την πολιτική διάσταση του θέματος, που ξεκινά σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης που ευαγγελίζονται οι δυνάμεις της πλουτοκρατίας», έδωσε ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Παναγιώτης Ασβεστάς, στηλιτεύοντας την έκπληξη που δείχνουν τώρα κάποιοι για την πολιτική ξεπουλήματος που ακολουθείται στη χώρα.

Ως μέτρο δράσης κατά της πώλησης του ακινήτου, ο κ. Π. Ασβεστάς θεώρησε ως το «Α και το Ω» τον ξεσηκωμό του κόσμου, ο οποίος -όπως τόνισε- είναι ο μόνος που μπορεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να αντιστρέψει την πολιτική «του γενικού ξεπουλήματος που ακολουθείται από άκρου εις άκρον σε όλη την Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι τελικώς συμφώνησε στη λήψη ομόφωνης απόφασης για το ζήτημα, ο κ. Π. Ασβεστάς υπήρξε πολύ πιεστικός ώστε η τελική εισήγηση να διαμορφωθεί με τρόπο που -κατά τη γνώμη του- δεν θα άφηνε κανένα παράθυρο για αλλαγή των χρήσεων γης στην περιοχή.

Οι παρεμβάσεις των υπόλοιπων δημοτικών συμβούλων

Παρεμβάσεις για το θέμα που έχει προκύψει με την πώληση του ακινήτου στη Λυκόβρυση έκαναν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι:

Γεώργιος Λαζάνης: Ττόνισε τη σημασία της Τράπεζας Αμπέλου που φιλοξενείται στο ακίνητο και πρότεινε το θέμα να διαχυθεί στους επιστημονικούς φορείς και να κοινοποιηθεί κι εκτός Ελλάδος.

Παναγιώτης Μπόλλας: Εξέφρασε την άποψη ότι οι νομικές ενέργειες δεν θα ευοδωθούν στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής των fast track επενδύσεων, ζητώντας να δοθεί βάρος στις κινητοποιήσεις του κόσμου.

Σταύρος Μονεμβασιώτης: Στηλίτευσε την απουσία από πλευράς Δήμου παρουσίας νομικών και μηχανικών που θα ενημέρωναν για το θέμα, πρόβλεψε ότι δεν θα εγκριθεί ποτέ το ΓΠΣ για τη Λυκόβρυση γιατί δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του ενιαίου Δήμου, θεώρησε ότι το ΤΑΙΠΕΔ παίζει από θέση ισχύος καθώς μπορεί να παρεκκλίνει του νόμου και τέλος θεώρησε δύσκολη την κινητοποίηση του κόσμου εντός του καλοκαιριού.

Κωνσταντίνος Μπαλδεράνος: Αναφέρθηκε στην καθυστερημένη ενημέρωση για το θέμα, στη δυσκολία να ξεπεραστεί η εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά ταυτόχρονα πρότεινε να γίνει προσπάθεια να κινητοποιηθεί άμεσα ο κόσμος, καθώς και να κληθούν τα κόμματα να πάρουν θέση πάνω στο ζήτημα.

Ευαγγελία Παπαδημούλη: Τόνισε ότι «δύναμή μας είναι ο κόσμος», προτείνοντας να προβληθεί η δουλειά που γίνεται στο Ινστιτούτο και να επιδιωχθεί η άμεση εμπλοκή και της Περιφέρειας Αττικής στο όλο ζήτημα.

Παναγιώτης Πανταζής: Μίλησε για «πυρακτωμένο θέμα» που πρέπει να αντιμετωπιστεί και νομικά και μέσω της κινητοποίησης του κόσμου.

Κωνσταντίνος Νικολιδάκης: Τόνισε ότι «μόνο όλοι μαζί κι ενωμένοι μπορούμε να αποτρέψουμε την πώληση», καθώς τα πράγματα έχουν περιπλακεί με την εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ στην υπόθεση.

Γεώργιος Ζαφειρόπουλος: Χαρακτήρισε ως αστεία την υπόθεση των Ρομά μπροστά στο σοβαρό θέμα που έχει ανακύψει με το ΕΘΙΑΓΕ, χαρακτηρίζοντας ως «περιβαλλοντικό έγκλημα για το οποίο θα ευθυνόμαστε όλοι μας» τυχόν απώλεια του χώρου.

Άρης Κυριακίδης: Ζήτησε να μην υπάρχουν αυταπάτες ότι «μπορούμε να ντριμπλάρουμε την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα», στηλίτευσε όσους υπηρετούν τη λογική «της δήθεν διαχείρισης της γης μέσω της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης» και πρότεινε ως μόνη διέξοδο τον ξεσηκωμό του κόσμου.

Τέλος τον λόγο έλαβαν οι νεοεκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι (θα αναλάβουν καθήκοντα από 1ης Σεπτεμβρίου)

Μανόλης Πάγκαλος: Ζήτησε να μην υπάρξει στην απόφαση καμία αναφορά σε οικιστική διάσταση στην περιοχή των 98 στρεμμάτων, να περιοριστούν οι αθλητικοί χώροι στις σημερινές εγκαταστάσεις τους, να διατηρηθεί η λειτουργία των ινστιτούτων που βρίσκονται εκεί και να αναπλαστεί η παραρεμάτια περιοχή.

Δημήτρης Κωνστάντος: Αναφέρθηκε κυρίως στη συνάντηση ενημέρωσης των νέων παρατάξεων με τον δήμαρχο την ακριβώς προηγούμενη ημέρα, δηλώνοντας ότι δεν συμφωνήθηκε κάτι από αυτά που αναφέρονται στην εισήγηση που ήρθε για το θέμα, με την οποία και τόνισε ότι δεν συμφωνεί, ενώ έθεσε και θέμα νομιμοποίησης του σημερινού Δ.Σ. να αποφασίσει για το ζήτημα.

Τελικώς, μετά από έντονες ζυμώσεις και προσθαφαιρέσεις στην εισήγηση της διοίκησης, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι ενστάσεις και προβληματισμοί κάθε πλευράς, το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε στην οριστική απόφασή του, με την οποία θα επιχειρηθεί να ανατραπεί ένα δεδομένο που θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στη Δημοτική Ενότητα Λυκόβρυσης, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet