Ανοίγει νέος κύκλος επαφών για την τρίτη αξιολόγηση – Στην Αθήνα οι θεσμοί
Οικονομία-Αγορά

Ανοίγει νέος κύκλος επαφών για την τρίτη αξιολόγηση – Στην Αθήνα οι θεσμοί

Επιστρέφουν οι θεσμοί για το δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση.

Οι συζητήσεις διεξάγονται στην Αθήνα. Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να βάλουν στο «μικροσκόπιο» τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν κλείσει ακόμα και πώς αυτά μπορούν να διευθετηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Σήμερα, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, συνεδριάζει και το Euroworking Group (EWG) όπου θα γίνει ενημέρωση για τα προαπαιτούμενα και την πορεία της αξιολόγησης. Στη συνεδρίαση θα καταδειχθεί το πόσο κοντά ή το πόσο μακριά είμαστε σε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement- SLA) έως τις 4 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η προσοχή σήμερα εστιάζεται στις αποφάσεις που θα λάβουν οι συμβολαιογράφοι για την εκκίνηση των πλειστηριασμών, κάτι στο οποίο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επενδύει πολιτικά, καθώς συνέχιση της αποχής των συμβολαιογράφων θα μπορούσε να προκαλέσει προσκόμματα στο SLA.

Αναλυτικότερα, σήμερα θα διεξαχθεί η συνέλευση του συλλόγου των συμβολαιογράφων προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν στους πλειστηριασμούς έως το τέλος του έτους ή θα αναστείλουν την αποχή τους. Το χρονικό ορόσημο της έναρξης των πλειστηριασμών που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ήτοι η 29η Νοεμβρίου έχει έρθει πολύ κοντά και οποιαδήποτε καθυστέρηση θα φορτίσει αρνητικά την ατμόσφαιρα ενισχύοντας την φημολογία για την επάρκεια των προβλέψεων του τραπεζικού κλάδου.

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που αναμένεται να κλειδώσει στις συναντήσεις με τους θεσμούς και θα εξεταστεί και στο σημερινό EuroWorking Group έχει να κάνει με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Η προκαταρκτική συμφωνία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την DG Comp προβλέπεται ότι θα πωληθούν οι μονάδες Μελίτη Ι στη Φλώρινα (ισχύς 330 MW), η άδεια για τη Μελίτη ΙΙ (450 MW) και οι δύο μονάδες στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας (600 MW) μαζί με τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν. Παραμένουν πάντως σε εκκρεμότητα δύο ελληνικά αιτήματα, ήτοι το να παραταθεί η ζωή των παλαιών σταθμών Αμυνταίου και Καρδιάς (από 17.500 σε 32.000 ώρες) και να απομειωθούν οι ποσότητες πώλησης ενέργειας μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι η προνοιακή πολιτική και οι αλλαγές που ζητούν οι θεσμοί στα οικογενειακά επιδόματα και συγκεκριμένα στα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα. Η κυβέρνηση επιδιώκει τη χρηματοδότηση των παροχών που σήμερα διατίθενται για τη στήριξη της οικογένειας, μέσω των εξοικονομήσεων που θα επιτευχθούν από το πρόγραμμα επισκόπησης δαπανών (spending review) των υπουργείων.

Στο προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται εξοικονόμηση της τάξης των 260 εκατ. ευρώ από το spending review, χρήματα που το υπουργείο Εργασίας διεκδικεί για να χρηματοδοτήσει τα οικογενειακά επιδόματα.

Επιπρόσθετα, ένα σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις είναι η αναθεώρηση των τιμών ζώνης για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων. Κυβέρνηση αναμένεται να εξετάσουν τη νομοθετική πρωτοβουλία που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή η κυβέρνηση και η οποία θα προβλέπει πως ο νέος τρόπος υπολογισμού των αξιών των ακινήτων θα βασισθεί σε ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν πανελλαδικά.

Το υπουργείο Οικονομικών θα συστήσει σε 325 Δήμους όλης της χώρας πενταμελείς επιτροπές, οι οποίες θα καταλήξουν σε έναν πίνακα τιμών με πραγματικές αξίες ακινήτων για κάθε ζώνη χωριστά στους Δήμους ευθύνης τους. Όταν οι επιτροπές αναθεωρούν τις αξίες ακινήτων, τότε θα συγκρίνεται το αποτέλεσμα της εργασίας τους με ένα ηλεκτρονικά παραγόμενο από αλγόριθμο αποτέλεσμα.

Εάν δεν υπάρχουν αποκλίσεις τότε θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των δύο τιμών. Αν όμως προκύπτουν διαφορές, τότε θα γίνεται ανάθεση από το υπουργείο Οικονομικών σε εκτιμητές ακινήτων για να δώσουν το τελικό μέγεθος.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet