Δήμος Ηρακλείου: Έργα βελτίωσης της καθημερινότητας και φοροελαφρύνσεις
Πολιτική

Δήμος Ηρακλείου: Έργα βελτίωσης της καθημερινότητας και φοροελαφρύνσεις

Έργα για την αναβάθμιση την ποιότητας ζωής των πολιτών και των υποδομών της πόλης, προγράμματα για να εμπλουτιστεί και να διευκολυνθεί η καθημερινότητα και μέτρα για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού περιλαμβάνει ο προγραμματισμός του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για το 2018, όπως περιγράφεται στον αντίστοιχο προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα. Οι σχετικές προτάσεις της δημοτικής Aρχής και του δημάρχου, Νίκου Μπάμπαλου, εγκρίθηκαν στις τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, «για ν’ αποτελέσουν το “όπλο” του δημοτικού έργου και τη νέα χρονιά στη διαρκή προσπάθεια του Δήμου για τη βελτίωση της πόλης», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

«Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής στέκεται οικονομικά στα πόδια του»

Στα 48,3 εκατομμύρια ευρώ, περίπου, ο προϋπολογισμός του 2018, χαρακτηρίζεται από τη διοίκηση ως ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος, υποστηριζόμενος από την καλή οικονομική εικόνα που έχει πλέον ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, εικόνα που του επιτρέπει να προχωρά μπροστά. «Ο Δήμος έχει καταφέρει να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του, να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, να είναι φερέγγυος σε όσους συναλλάσσονται μαζί του και να χρηματοδοτεί από τους δικούς του πόρους τις ανάγκες του: τα νομικά του πρόσωπα, για να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό τους έργο, τα έργα για την βελτίωση της καθημερινότητας, να στηρίζει τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού» σχολίασε σχετικά, στην εισήγησή της, η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Μαριάννα Ζούρου.

«Τεχνικό Πρόγραμμα: Συνεχίζονται τα έργα αναβάθμισης των δομών της πόλης. Έπεται συνέχεια…»

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής συνεχίζει και τη νέα χρονιά τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς παραγωγής έργου, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την αύξηση της λειτουργικότητας στην καθημερινότητα των πολιτών, με παρεμβάσεις που είναι βασισμένες στο σχέδιο το οποίο η νέα δημοτική Αρχή έχει διαμορφώσει και έχει θέσει σε εφαρμογή από την αρχή της θητείας της, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το τεχνικό πρόγραμμα για το 2018 προβλέπει μια σειρά από συνεχιζόμενα και καινούργια έργα, που υπηρετούν τις ανάγκες της πόλης και αναδεικνύουν και αναβαθμίζουν τις υποδομές των γειτονιών.

  • Από τα έργα που συνεχίζονται ξεχωρίζουν:
  • Η κατασκευή του νέου δημοτικού παιδικού σταθμού στο Παλαιό Ηράκλειο, επί της Λεωφόρου Πλαπούτα, η οποία προχωρά με γοργούς ρυθμούς.
  • Η ανακατασκευή των ανοικτών χώρων άθλησης της πόλης.
  • Οι διανοίξεις δρόμων σε προβληματικά σημεία.
  • Οι εκτενείς ασφαλτοστρώσεις, με την εκμετάλλευση και της χρηματοδότησης ύψους 5 εκατ. ευρώ, που η δημοτική Αρχή πέτυχε από την Περιφέρεια Αττικής,
  • Η συνεχής εκστρατεία ανακατασκευής των πεζοδρομίων.
  • Η ενίσχυση του δημοτικού φωτισμού.
  • Τα έργα της περαιτέρω αναβάθμισης των σχολείων του Ηρακλείου.
  • Η «τροχοδρόμηση» της εκτέλεσης της υπογειοποίησης της οδού Μελίνας Μερκούρη, προκειμένου να λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα του κέντρου.

Στο νέο προγραμματισμό διακρίνονται:

  • Η εκκίνηση, με την εκπόνηση μελέτης, της διαδικασίας για την κατασκευή κλειστών αιθουσών πολλαπλών χρήσεων σε σχολεία της πόλης.
  • Τα αντιπλημμυρικά έργα, με κατασκευή δικτύου αγωγών όμβριων υδάτων σε περιοχές που το έχουν ανάγκη: το κέντρο και τα Ηπειρώτικα.
  • Η ανάπλαση περισσότερων κοινόχρηστων χώρων.
  • Η ανακαίνιση των υπόλοιπων παιδικών χαρών του Ηρακλείου (όσες δεν έχουν λάβει ήδη πιστοποίηση).
  • Η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο γήπεδο «Τυφώνα».
  • Η σύνδεση περισσότερων σχολείων με το δίκτυο του Φυσικού Αερίου.
  • Η ανακαίνιση του δημοτικού κοιμητηρίου και η επέκταση του οστεοφυλακίου.

Σύμφωνα δε με τον δήμαρχο, εντός του 2018 η διοίκηση του Δήμου θα φέρει ολοκληρωμένη πρόταση για την απόκτηση περισσότερων ελεύθερων χώρων, προκειμένου να διαμορφωθούν σε ελεύθερους χώρους -πρασίνου και κοινόχρηστους- και να αποδοθούν στους Ηρακλειώτες.

«Έγιναν πολλά, γίνονται και θα γίνουν ακόμα περισσότερα. Από την αρχή αυτής της διοίκησης βρισκόμαστε στους δρόμους της πόλης για να εκτελέσουμε έργο σε όλες τις γειτονιές, όπου χρειάζεται, για να κάνουμε την καθημερινότητα των Ηρακλειωτών ομορφότερη», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Υποδομών και Τεχνικών Έργων, Ηλίας Μοσχονάς.

«Κοινωνική μέριμνα: Κυριαρχεί η φοροελάφρυνση με τη μείωση των δημοτικών τελών»

Στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς αποτυπώνεται η μείωση των δημοτικών τελών για όλες τις οικίες της πόλης: κατά 10% των δημοτικών τελών, κατά 7% του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, έως και πλήρη απαλλαγή για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού κ.α. Τα συγκεκριμένα μέτρα ελαφρύνουν άμεσα (στους λογαριασμούς της ΔΕΗ) τα νοικοκυριά του Ηρακλείου, αποδίδοντας στους πολίτες τα οφέλη από την καλή, πλέον, οικονομική κατάσταση του Δήμου, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Νίκος Μπάμπαλος: Χρόνο με τον χρόνο ανεβάζουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά

«Ο προϋπολογισμός του 2018, δύο σχεδόν χρόνια πριν την λήξη της δημοτικής περιόδου, καταδεικνύει κάτι που είναι ήδη αποτυπωμένο στην λειτουργία του Δήμου, στις γειτονιές του Ηρακλείου, στην καθημερινότητα των Ηρακλειωτών: Αυτή η διοίκηση, σε μόλις τρία χρόνια, έχει υλοποιήσει ή δρομολογήσει το μεγαλύτερο μέρος των προεκλογικών της δεσμεύσεων», τόνισε στην τοποθέτησή ο Νίκος Μπάμπαλος, για να συμπληρώσει:

«Από την πρώτη στιγμή στραφήκαμε στην αντιμετώπιση των αναγκών της καθημερινότητας, στην καθαριότητα, στο πράσινο, στους κοινόχρηστους χώρους, στα σχολεία και στις παιδικές χαρές που παίζουν τα παιδιά μας, στις ανάγκες της πρώτης, αλλά και της τρίτης ηλικίας, στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, αλλά και στην εξυπηρέτηση του πολίτη με αμεσότητα, ευγένεια, κανόνες και διαφάνεια.

Υποσχεθήκαμε ότι η εξοικονόμηση χρημάτων που θα προκύψει από την αναβάθμιση της λειτουργίας της υπηρεσίας Καθαριότητας θα επιστραφεί στους κατοίκους και ήδη υλοποιήσαμε την υπόσχεσή μας, μειώνοντας κατά 10% τα οικιακά τέλη καθαριότητας, ενώ με την ολοκλήρωση της λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης αναμένουμε να είμαστε σε θέση να προβούμε σε μείωση και για τα επαγγελματικά τέλη καθαριότητας.

Παρά την οικονομική κρίση, ο Δήμος Ηρακλείου βελτίωσε την οικονομική του θέση. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αγνοούμε τις βαρύτατες επιπτώσεις που επέφερε η παρατεταμένη οικονομική κρίση στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις του Δήμου Ηρακλείου. Άλλωστε, δεν ήμασταν ποτέ της αντίληψης ότι για να ευημερούν οι αριθμοί πρέπει να δυστυχούν οι άνθρωποι. Με αίσθημα ευθύνης εμβαθύναμε και διευρύναμε το κοινωνικό δίχτυ προστασίας μέσα από νέες κοινωνικές υπηρεσίες, επέκταση των παλαιών και λειτουργία νέων δομών, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ή συνεργασία με άλλους κοινωνικούς φορείς.  Παράλληλα, πήραμε μια σειρά από μέτρα ελάφρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, όπως μειώσεις και απαλλαγές στα τέλη, μείωση των τροφείων στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου, κίνητρα για νέες επιχειρήσεις κλπ.»

«Δεν επαναπαυόμαστε», συνέχισε ο δήμαρχος και κατέληξε: «Οι ανάγκες των πολιτών και της πόλης διαρκώς αυξάνονται και μεταβάλλονται. Παίρνουμε δύναμη από την ανταπόκρισή τους και ανεβάζουμε τον πήχη ακόμη ψηλότερα. Αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι, όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει δρόμος για να πορευτούμε…».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet