«Σπριντ» στις διαπραγματεύσεις για τεχνική συμφωνία έως τις 4 Δεκεμβρίου
Οικονομία-Αγορά

«Σπριντ» στις διαπραγματεύσεις για τεχνική συμφωνία έως τις 4 Δεκεμβρίου

Σε πλήρη εξέλιξη θα είναι την Πέμπτη οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ούτως ώστε να υπάρξει τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Η πολιτική στην Yγεία, ζητήματα σχετικά με τη Δικαιοσύνη, χρηματοπιστωτικά θέματα και προαπαιτούμενα σχετικά με τα δημοσιονομικά και τη φορολογική πολιτική θα εξεταστούν την Πέμπτη στις συναντήσεις των Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) με το κυβερνητικό επιτελείο.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων θα ξεκινήσει στις 9:30 με θέματα που αφορούν στην πολιτική στην Υγεία. Θα ακολουθήσουν στις 2.30 το μεσημέρι ζητήματα σχετικά με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στις 3 θα γίνει συζήτηση για τη νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα και ευρύτερα για τα χρηματοπιστωτικά. Το πρόγραμμα των συναντήσεων θα ολοκληρωθεί στις 6 με δημοσιονομικά και φορολογική πολιτική.

Οι συναντήσεις της Τετάρτης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εξελίχτηκαν ομαλά, ωστόσο διαφάνηκε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν σε επίπεδο επικεφαλής των κλιμακίων.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι, ακόμη και εάν οι διαπραγματεύσεις του Σαββάτου είναι πολύωρες, θα βρεθεί το κοινό έδαφος για μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Στόχος είναι η τρίτη αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement – SLA) να κλείσει με διαδικασίες fast track μέχρι και το Σάββατο για να μπορέσει να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, δύο μέρες μετά, στο τελευταίο Eurogroup του 2017.

Αύριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το αν θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ σε κάποια νησιά ή θα παραταθεί για ένα έτος η εφαρμογή του. Επίσης, αναμένεται να μετατεθεί η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών στην 4η αξιολόγηση. Την  Παρασκευή αναμένεται να κλείσει το θέμα της ενέργειας, ενώ ο κύκλος των επαφών ολοκληρώνεται το Σάββατο.

Διορισμοί γενικών γραμματέων στα υπουργεία μέσω ΑΣΕΠ

Σε συμφωνία για σημαντικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση που αποσκοπούν στην αποσύνδεση του κράτους από τους κομματικούς μηχανισμούς κατέληξαν θεσμοί και κυβέρνηση.

Για την αξιολόγηση του Δημοσίου, η κα Γεροβασίλη ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών ότι το υπουργείο σχεδιάζει η όλη διαδικασία να γίνει από το 2018 μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα ενταχθούν τα ψηφιακά οργανογράμματα και τα περιγράμματα θέσεων, προκειμένου να απαλλαχθεί το Δημόσιο από παρεμβάσεις και γραφειοκρατικούς μηχανισμούς.

Οι πρώτοι διορισμοί με το νέο σύστημα αναμένεται να γίνουν τον ερχόμενο Ιούνιο ή Ιούλιο, δηλαδή λίγο πριν τη λήξη του Μνημονίου.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet