Θα βρει χρόνο ο Π. Σκουρλέτης να διαβάσει το ερωτηματολόγιο της ΚΕΔΕ;
Πρόσωπα

Θα βρει χρόνο ο Π. Σκουρλέτης να διαβάσει το ερωτηματολόγιο της ΚΕΔΕ;

Η ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), στα Ιωάννινα, και ιδιαίτερα η αναφορά – επιμονή του στη θέσπιση της απλής αναλογικής από τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, δείχνει ότι η απόσταση που τον χωρίζει από τις θέσεις της πλειονότητας των αιρετών παραμένει ακόμη «αγεφύρωτη».

Κάτι που αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου που επεξεργάστηκε η ΚΕΔΕ και το οποίο αποτυπώνει τις απόψεις στελεχών της Αυτοδιοίκησης, αλλά και πολιτών, σχετικά με την επόμενη μέρα. Ακόμη και εάν λάβουμε υπόψη ότι δεν πρόκειται για δημοσκόπηση, εν τούτοις, δεν παύει να είναι ένα «εργαλείο» που καταγράφει σε «ζωντανό» χρόνο τι θα ήθελαν οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης από τη σημερινή κυβέρνηση.

Αναρωτιόμαστε εάν ο υπουργός θα μπει στον κόπο να το μελετήσει ή, απλώς, θα το ξεφυλλίσει και μετά θα το βάλει στην άκρη, για να εφαρμόσει αυτό που ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν αποφασίσει.

Ουδείς μπορεί να ζητήσει από μια κυβέρνηση να μην εφαρμόσει το πρόγραμμα που αυτή έχει επιλέξει για κάποιον συγκεκριμένο χώρο, αλλά με δύο προϋποθέσεις: η πρώτη, να είναι αντίστοιχο με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, σε όλα του τα σημεία και η δεύτερη, να ανταποκρίνεται -τουλάχιστον στους βασικούς άξονές του- με αυτό που έχει ανάγκη ο εν λόγω χώρος. Η μόνη περίπτωση όπου δεν χρειάζεται καμιά από αυτές τις προϋποθέσεις, και μπορεί ο νομοθέτης να προχωρήσει σε αλλαγές που ξαφνιάζουν και αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα, ακόμη και κόντρα στο «λαϊκό αίσθημα», είναι όταν έχουμε να κάνουμε με οραματικούς ηγέτες και πραγματικά αδέσμευτες κυβερνήσεις, κάτι που ωστόσο δεν συμβαίνει στην εξεταζόμενη περίπτωση.

Ο Πάνος Σκουρλέτης κινδυνεύει να κάνει το ίδιο λάθος που έκαναν πριν από αυτόν κι άλλοι υπουργοί. Αντί να εξετάζει το βάθος και την ουσία των αντίθετων επιχειρημάτων, επιχειρεί να τα «χρωματίσει», ώστε να τα απαξιώσει και να τ’ απορρίψει. Οι αναφορές σε «γαλάζιους» δημάρχους, η προσωπική κόντρα του με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, η έλλειψη ανοιχτού πνεύματος συνεργασίας (κατ’ ουσίαν και όχι σε επίπεδο διακηρύξεων) τον οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στο να μπει στο ίδιο «κάδρο» με όλους εκείνους που έμειναν στην αυτοδιοικητική ιστορία σαν «ξένα σώματα».

Υπάρχει χρόνος ν’ αναστραφεί αυτή η πορεία; Πάντα υπάρχει. Εκείνο που λείπει συνήθως είναι η πολιτική νηφαλιότητα και το ψυχικό σθένος ν’ αλλάξουμε πορεία και να «μπούμε και στα παπούτσια» του άλλου. Αυτό που μας κατατρύχει ως λαό είναι η δυσκολία να συνειδητοποιήσουμε πως, όταν αναφερόμαστε σε συλλογικές υποθέσεις, το να «κολλάμε» στα πρόσωπα και να συμπεριφερόμαστε με βάση τις προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειές μας, μόνο σε ακραίες καταστάσεις μπορεί να οδηγήσει.

Ας ελπίσουμε ότι ο υπουργός Εσωτερικών θα βρει τον χρόνο να μελετήσει τα συμπεράσματα του ερωτηματολογίου της ΚΕΔΕ. Ακόμη κι αν δεν πειστεί να υιοθετήσει κάποια από τα αιτήματα που καταγράφονται σε αυτό, θα συνειδητοποιήσει τουλάχιστον την πραγματική απόσταση που τον χωρίζει από αυτούς για τους οποίους καλείται να νομοθετήσει…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet