Ευκλ. Tσακαλώτος: Έχουμε συμφωνία με τους θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο
Οικονομία-Αγορά

Ευκλ. Tσακαλώτος: Έχουμε συμφωνία με τους θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο

Τα «βρήκαν» κυβέρνηση και θεσμοί σε τεχνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Εξερχόμενος από τις συζητήσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων λίγο πριν τις 9 το βράδυ του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Τελείωσε η επίσκεψη των θεσμών. Κλείσαμε το Staff Level Agreement».

Ο ίδιος είπε πως η συμφωνία θα παρουσιαστεί την προσεχή Δευτέρα στο Eurogroup και πως η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει τη δέσμευση να προχωρήσει γρήγορα με τα προαπαιτούμενα. Όπως τόνισε, θα υπάρξουν νομοσχέδια πριν τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά τα Χριστούγεννα.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση κέρδισε πολλά στη διαπραγμάτευση και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν προτεραιότητα έναντι των άλλων πιστωτών στην αποζημίωση σε περιπτώσεις πτώχευσης επιχειρήσεων. Κατά τον ίδιο οι εργαζόμενοι θα αποζημιώνονται με ένα ποσό ίσο με το βασικό μισθό των 586 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με 2,75 και για περίοδο έξι μηνών.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με το ΦΠΑ στα νησιά, θέμα για το οποίο η κυβέρνηση διεκδικεί την αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών, ο υπουργός είπε πως το θέμα «είναι ανοιχτό ακόμα» και πως θα ξέρουμε έως τα Χριστούγεννα. Διαβεβαίωσε πάντως πως υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστεί η αύξηση των συντελεστών.

Ερωτηθείς για την τετάρτη αξιολόγηση είπε πως στόχος είναι να κλείσει το Μάιο ή τον Ιούνιο και πως σε κάθε περίπτωση αρκετά πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο. Όπως είπε, αμέσως μετά το Eurogroup του Ιανουαρίου θα ανοίξει η συζήτηση για την τετάρτη αξιολόγηση, για την υπόθεση του χρέους και για την μεταμνημονιακή εποχή.

Η δήλωση των θεσμών

Από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών – και όχι και του ΔΝΤ-  εκδόθηκε δήλωση που αναφέρει τα εξής: «Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν συνάψει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τις ελληνικές αρχές σχετικά με το πακέτο πολιτικής που υποστηρίζει το πρόγραμμα του ESM. Αυτό θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για να ολοκληρώσουν την τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet