Μ. Πάγκαλος: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ασφυκτιά ολοένα και περισσότερο…
Πολιτική

Μ. Πάγκαλος: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ασφυκτιά ολοένα και περισσότερο…

Ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Ανατροπής Λυκόβρυσης – Πεύκης, δημοτικός σύμβουλος Μανόλης Πάγκαλος, έδωσε στη δημοσιότητα τους λόγους για τους οποίους καταψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2018.

Στη σχετική του ανακοίνωση, ο κ. Μ. Πάγκαλος αναφέρει:

Στην παρούσα θητεία του Δημοτικού μας Συμβουλίου έρχεται για τέταρτη χρονιά συζήτηση με θέμα τη σύνταξη προϋπολογισμού του Δήμου.

Ανατρέχοντας στα πρακτικά των συζητήσεων των προηγούμενων ετών θα δούμε ότι όσα αρνητικά έχουν καταγραφεί για το ασφυκτικό πλαίσιο που έχει επιβληθεί, τόσο στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από την εφαρμογή των μνημονίων, όχι μόνο εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.

Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την κρίση επέλεξαν να μεταφέρουν το επαχθές βάρος στη μεγάλη πλειονότητα των συμπολιτών μας, πολλές φορές κοροϊδεύοντας ασύστολα τον πολίτη, όπως παλαιότερα η κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Αντώνη Σαμαρά και πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. του Αλέξη Τσίπρα.

Αν επικεντρωθούμε στα οικονομικά προβλήματα, τα οποία προκάλεσαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι «ηγεμόνες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεργαζόμενοι με τις πρόθυμες κυβερνήσεις των πολιτικών της «κωλοτούμπας», θα διαπιστώσουμε ότι:

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ουδέποτε έλαβε τα προβλεπόμενα ποσά του ν.3852/2010 («Καλλικράτης») -δηλαδή 21,3% του φόρου εισοδήματος και 12% του ΦΠΑ- με αποτέλεσμα μέσα σε 7 χρόνια να έχουν υπεξαιρεθεί 13 δισ. ευρώ, ποσό που τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να αυξάνει, αφού -βάσει της τελευταίας συμφωνίας που υπέγραψαν με ιδιαίτερη «πικρία και βαριά καρδιά» οι δήθεν «αριστεροί» πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ- προβλέπεται ότι οι επιχορηγήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα οριοθετηθούν στα 3,4 δισ. ευρώ, αντί τα αναμενόμενα 5,2 δισ. ευρώ.

Το 2017 δεν αποδόθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 214 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια των παρακρατηθέντων και η «συνεπής» στις δεσμεύσεις της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αρνείται κάθε συζήτηση για απόδοση των παρακρατηθέντων – υπεξαιρεθέντων «νέας σοδειάς».

Παράλληλα, η «φιλολαϊκή» πολιτική της κυβέρνησης περικόπτει περίπου 300 εκατ. ευρώ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να φθάσει στον στόχο του πλεονασματικού προϋπολογισμού για το 2018.

Να θυμηθούμε επίσης ότι όλα αυτά τα χρόνια η φορομπηχτική πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων, που συνεχώς αυξάνει τα φορολογικά έσοδα του κράτους, όχι μόνο δεν απέδωσε το αναλογούν μερίδιο των αυξήσεων των εσόδων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά χρόνο με τον χρόνο το μειώνει.

Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ΟΤΑ ανέρχονται στα 350 εκατ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ, ποσό που εγείρει επιπλέον αγωνίες στην περίπτωση που θα διακοπεί το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, όπως επιδιώκεται από τους δανειστές.

Εν κατακλείδι, θεωρούμε ως βασική στόχευση του υφιστάμενου νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομικής λειτουργίας του κράτους τη διολίσθηση από πλευράς των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαδικασία επιβολής τοπικών φόρων και κάθε λογής ειδικών τελών ανταποδοτικών των υπηρεσιών της, γεγονός που στον Δήμο μας ξεκίνησε με το ειδικό τέλος στη Λυκόβρυση χρονικά πολύ νωρίτερα και με «ιδιαίτερα θετική λαϊκή συμμετοχή», όπως διατείνονται εντελώς ανώριμα και απογοητευτικά πολλοί τοπικοί παράγοντες και αιρετοί.

Σε αυτό το πλαίσιο συζητάμε σήμερα για τον προϋπολογισμό του Δήμου μας, που ασφυκτιά από την έλλειψη εσόδων, με αποτέλεσμα να γίνεται μικροπολιτικό έρμαιο στα κυβερνητικά στελέχη που χειρίζονται τις κάνουλες των χρημάτων.

Στα χρόνια της θητείας μας πόσες φορές δεν αισθάνθηκε η διοίκηση του Δήμου ότι πρέπει να είμαστε οι «ήσυχοι» μαθητές για να μας δώσει το δωράκι του ο μη εκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης της περιοχής μας;

Παράλληλα, πόσες φορές η ίδια διοίκηση σήκωσε ανάστημα και διεκδίκησε με σθένος και παρρησία τα οφειλόμενα από το κράτος;

Πόσες φορές, με ανακοινώσεις της ή και με κινητοποίηση των πολιτών, είπε η δημοτική Αρχή «φθάνει, ως εδώ!»;

Πόσες φορές οι ανεξαρτητοποιήσεις στελεχών σας και οι ενδοπαραταξιακές σας αντιπαλότητες, που ταλανίζουν τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και την τοπική κοινωνία, δεν προκλήθηκαν από καθαρά προσωπικά, υστερόβουλα και ιδιοτελή κίνητρα;

Επειδή αγαπητοί συνάδελφοι οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις αποδεικνύουν ότι ο δήμαρχος και οι εναλλασσόμενοι αντιδήμαρχοι, καθώς και η πλειονότητα του Δημοτικού Συμβουλίου επιβιώνουν αποδεχόμενοι την κεντρική πολιτική που ασκείται όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.

Επειδή εμείς στη Ριζοσπαστική Ανατροπή θεωρούμε ότι όσοι αποδέχονται την πολιτική των μνημονίων και όσοι δεν αντιστέκονται σε αυτήν αποτελούν τελικά τμήμα του προβλήματος που μαστίζει την κοινωνία μας.

Επειδή θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να ανατραπεί.

Αρνούμαστε να εγκρίνουμε και να υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2018 που καταθέσατε.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet