Διάλεξη Ελεύθερου Παν/μίου Δήμου Πεντέλης σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών
Κοινωνία

Διάλεξη Ελεύθερου Παν/μίου Δήμου Πεντέλης σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών

Πραγματοποιήθηκε η 13η θεματική διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Δήμου Πεντέλης με θέμα «Σύγχρονη θεώρηση για τη Γέννηση και την Εξέλιξη του Σύμπαντος», σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και ομιλητή τον πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και καθηγητή Παρατηρησιακής Αστρονομίας στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Εμμανουήλ Πλειώνη. Το κοινό παρακολούθησε, όπως ενημερώνει ο Δήμος Πεντέλης, με μεγάλο ενδιαφέρον τη διάλεξη.

Την εκδήλωση προλόγισε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Άντα Μπούσουλα η οποία ανακοίνωσε τη συνεργασία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το παλαιότερο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας μας με διαχρονικά σημαντικό ερευνητικό έργο, μεγάλο μέρος του οποίου εκπονείται από το επιστημονικό προσωπικό στις εγκαταστάσεις στον Λόφο Αστεροσκοπείου (Κουφού) στην Πεντέλη. Ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την αποδοχή της συνεργασίας και έκανε μία ιστορική ανασκόπηση για την ίδρυση και ανάπτυξη του ιδρύματος με σημείο αναφοράς τον αστρονομικό σταθμό της Πεντέλης. Επίσης, ενημέρωσε το κοινό ότι το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο θα παρουσιάσει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου τον θεματικό κύκλο «Περιβάλλον – Κλιματική Αλλαγή».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου Καψάλης, ο οποίος στον χαιρετισμό του συνεχάρη την κα Μπούσουλα για την πρωτοβουλία της και ευχαρίστησε με τη σειρά του τον πρόεδρο κ. Πλειώνη για τη συμμετοχή του στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των δύο φορέων τονίζοντας ότι η Πεντέλη είναι ένας χώρος που έχει συνδεθεί με κάθε σταθμό της ιστορίας και διαθέτει ιδιαίτερο πλούτο πολιτισμού μεταξύ αυτών και το Αστεροσκοπείο Πεντέλης – Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Στη συνέχεια, ο ομιλητής κ. Εμμανουήλ Πλειώνης παρουσίασε την προσφορά του ιδρύματος στους τομείς της πολιτικής προστασίας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού στο τρίπτυχο μετεωρολογία – σεισμολογία – αστρονομία. Στην ομιλία του, με κατανοητό επιστημονικό λόγο, ανέπτυξε την επιστημονική θεώρηση για τη γέννηση και την εξέλιξη του σύμπαντος από τις κοσμολογικές θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων μέχρι το μοντέλο της «μεγάλης έκρηξης» που αποτελεί την αδιαμφισβήτητη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται το σύγχρονο κοσμολογικό πρότυπο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, Κόλιας Νικόλαος, ο ακαδημαϊκός Τσιτσιπής Ιωάννης, η ερευνήτρια νηχανικός Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Ασημακοπούλου Βασιλική, οι πτέραρχοι ε.α. Νόκας Νικόλαος, Δημητρίου Αντώνιος και Κουρούνης Χρήστος, ο στρατηγός ε.α. Τόιλος Χρήστος, ο τοπικός σύμβουλος Δ.Κ. Μελισσίων Δροσάτος Νικόλαος, η αντιπρόεδρος της Β/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Μπάμπου Χρυσούλα, τα μέλη του ΟΚΠΑ Γκρέτσα Ελένη και κα Λεονταρίτου Αιμιλία, το μέλος της Β/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Πάχνη Σέβη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μορτερό Βασιλείου Αλέξανδρος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet