Σε παρουσίαση βιβλίου του Ιωάννη Μάζη η περιφερειάρχης Αττικής
Περιφέρεια Αττικής

Σε παρουσίαση βιβλίου του Ιωάννη Μάζη η περιφερειάρχης Αττικής

«Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε, δεν χρειαζόμαστε ιδεοληψίες ούτε ημιμάθεια. Χρειαζόμαστε στέρεα γνώση και τεκμηριωμένες αναλύσεις, έστω και χωρίς πλήρη ταύτιση ή συναίνεση», τόνισε μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά την παρουσίαση χθες, Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, του νέου βιβλίου του καθηγητή Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Μάζη με τίτλο «Γεωπολιτικά ζητήματα στην ευρυτέρα Μέση Ανατολή και Μεσόγειο».

«Βρισκόμαστε λοιπόν εδώ σήμερα όχι να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε, αλλά πρωτίστως για να ακούσουμε, να στοχαστούμε για να κατανοήσουμε. Γιατί έχουμε μια κακή συνήθεια στη χώρα μας. Να λειτουργούμε εν θερμώ, με όρους ταύτισης ή απόρριψης μιας άποψης, στη βάση της δυνατότητας ταύτισης με τη μία ή την άλλη άποψη», παρατήρησε η περιφερειάρχης, η οποία συνέχισε, υπογραμμίζοντας: «Γιατί χωρίς τη γνώση ολισθαίνουμε στην ανευθυνότητα – κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο στην κομβική περίοδο που βιώνουμε σήμερα στην ευρύτερη γειτονιά μας. Μια περίοδο δομικών ανακατατάξεων στο γεωγραφικό σύμπλοκο της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής».

Ακολούθως η κα Δούρου επισήμανε: «Σε μια περίοδο που απαιτεί ευθύνη και σοβαρότητα, επιβάλλεται η αντιμετώπιση με δύο εργαλεία. Πρώτον, γνώση, λόγω της πολυπλοκότητας και της συνθετότητας των σε εξέλιξη φαινομένων. Και δεύτερον, μέθοδο. Έναν αυστηρό δηλαδή τρόπο προσέγγισης στη βάση των τεσσάρων πυλώνων της γεωπολιτικής ανάλυσης – άμυνας / ασφάλειας, οικονομικό, πολιτικό, πολιτισμικό –, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και τα νέα δεδομένα που θέτουν νέοι παράγοντες όπως π.χ. αυτός της ενέργειας, της τεχνολογίας, της δημογραφίας, της κλιματικής αλλαγής ή του μεταναστευτικού / προσφυγικού φαινομένου».

Η ίδια εξήγησε ότι «σήμερα οι Περιφέρειες της Ευρώπης παίζουν όλο και σημαντικότερο ρόλο, αναδεικνυόμενες σε σημαντικούς παράγοντες άσκησης πολιτικής». «Οι τοπικές και περιφερειακές Αρχές είναι πλέον εκείνες που καλούνται ολοένα και συχνότερα να ανταποκριθούν σε φαινόμενα που σχετίζονται με τη διαχείριση / αντιμετώπιση σύνθετων φαινομένων όπως είναι το μεταναστευτικό / προσφυγικό, τα οποία με τη σειρά τους άπτονται εξελίξεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, είτε πρόκειται για τον εμφύλιο της Συρίας είτε για εκείνον της Υεμένης ή το Παλαιστινιακό» παρατήρησε η περιφερειάρχης.

Αναφερόμενη στην Περιφέρεια Αττικής η κα Δούρου τόνισε ότι πρόκειται  για «μια μεσογειακή, ευρωπαϊκή Περιφέρεια, σε μια κρίσιμη γεωστρατηγική θέση, μια πύλη εισόδου στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, μέσω του λιμανιού του Πειραιά, Και η διατήρηση αυτής της θέσης αλλά και η αντιμετώπιση φαινομένων όπως το μεταναστευτικό/ προσφυγικό, επιβάλλουν τόσο την ολιστική γνώση του σε εξέλιξη γίγνεσθαι στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή όσο και τη δυνατότητα αποκωδικοποίησης αυτής της γνώσης, με στόχο την εκπόνηση κατάλληλων πολιτικών. Πολιτικών που μπορούν να συμβάλλουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της Περιφέρειας αλλά και της Πατρίδας».

Η ίδια αναφέρθηκε και στη συγκυρία παρουσίασης του βιβλίου, «μια συγκυρία εκρηκτική που σημαδεύεται από τον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στη χώρα μας και από την απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσουν οι ΗΠΑ την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ – μια απόφαση με μεγάλη βαρύτητα που μπορεί να συμβάλλει σε σειρά αλυσιδωτών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet