Τουλάχιστον σώσαμε τον γύρο!
Κοινωνία

Τουλάχιστον σώσαμε τον γύρο!

Οριστικό τέλος στην παραφιλολογία περί απαγόρευσης του ντονέρ κεμπάπ και του γύρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είχε ξεκινήσει πριν από λίγες ημέρες, έβαλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ολομέλεια του οποίου αποφάσισε σήμερα ότι τελικά δεν θα μπλοκάρει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει τη χρήση φωσφορικών αλάτων.

Το ντονέρ κεμπάμπ μπήκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ευρωβουλευτές των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών θεώρησαν ότι ένα χημικό στοιχείο που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των μεγάλων γύρων κρέατος μπορεί να είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο.

Την είδηση αυτή την ανέδειξε η δημοφιλής γερμανική εφημερίδα «Bild», ασκώντας κριτική στην Ε.Ε. και σημειώνοντας ότι ενοχοποιείται το ντονέρ κεμπάμπ, ένα προϊόν με μεγάλη σημασία για τη Γερμανία, καθώς το 80% του ντονέρ κρέατος που καταναλώνεται στην Ευρώπη παράγεται εκεί.

Η είδηση προκάλεσε αίσθηση και στην Ελλάδα όπου πολλοί εξέφρασαν προβληματισμό για το αν η συγκεκριμένη απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει και τον… ελληνικότερο γύρο. Μάλιστα, πολλές εταιρείες ανακοίνωσαν και επίσημα ότι δεν χρησιμοποιείται φωσφορικό άλας στον γύρο, οπότε δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα.

Η Επιτροπή Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου υπέβαλε ένσταση έναντι μιας πρότασης της Κομισιόν που επιτρέπει τη χρήση φωσφορικού άλατος στο παγωμένο ντονέρ, επικαλούμενη μια έρευνα η οποία συνδέει το φωσφορικό άλας με καρδιοπάθειες. Σύμφωνα με το AP, υπάρχουν πολλές έρευνες που αμφισβητούν αυτήν τη σύνδεση.

Το φωσφορικό άλας χρησιμοποιείται στο παγωμένο ντονέρ ως μέσο διατήρησης των υγρών και της γεύσης του κρέατος. Αν και χρησιμοποιείται και σε άλλα φαγητά, η έρευνα αναφέρει ότι μπορεί η ουσία να είναι επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό όταν ψύχεται και ξαναζεσταίνεται.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet