Υεμένη: Τουλάχιστον τρεις άμαχοι νεκροί σε αεροπορική επιδρομή
Κόσμος

Υεμένη: Τουλάχιστον τρεις άμαχοι νεκροί σε αεροπορική επιδρομή

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν στην κεντρική Υεμένη σε έναν αεροπορικό βομβαρδισμό ο οποίος αποδόθηκε στην αεροπορία της συμμαχίας υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 ένας τοπικός αξιωματούχος.

Ένα αυτοκίνητο με αμάχους βρισκόταν σε έναν δρόμο της Χάριμπ Αλ Καραμίς, μιας περιφέρειας της επαρχίας Μαρίμπ, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαναά, όταν στοχοθετήθηκε από ένα αεροσκάφος που πιθανότατα ανήκε στην αραβική στρατιωτική συμμαχία, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Η συμμαχία αυτή υπό την ηγεσία του Ριάντ επενέβη τον Μάρτιο του 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη για να σταματήσει την προέλαση των σιιτών ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν και είχαν καταλάβει τεράστιες εκτάσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, την οποία κατέχουν ακόμη.

Από την πλευρά τους, οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι η αεροπορική επιδρομή στοχοθέτησε μια γαμήλια αυτοκινητοπομπή και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα γυναίκες.

«Η αεροπορία του εχθρού εξαπέλυσε τρία πλήγματα εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής με γυναίκες που πήγαιναν σε έναν γάμο (…) στη Χάριμπ αλ Καραμίς», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SABA, το οποίο πρόσκειται στους αντάρτες.

Η αραβική συμμαχία επικρίνεται συχνά για τα επανειλημμένα «λάθη» της και τους θανάτους αμάχων στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει.

Μετά την επέμβαση της συμμαχίας, η σύρραξη στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 8.750 ανθρώπους κι έχει τραυματίσει δεκάδες χιλιάδες άλλους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας.

Η Υεμένη εξάλλου έχει μετατραπεί στο θέατρο της «χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης στον κόσμο», σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Την Κυριακή, το Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ανέφερε μέσω Twitter ότι το ποσό που χρειαζόταν για να προσφερθεί βοήθεια στην Υεμένη το 2017, που υπολογιζόταν σε 2,3 δισεκ. δολάρια, έχει καλυφθεί «μόλις» κατά «το 61%».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet