Χρήστης ναρκωτικών ο δράστης της επίθεσης στη Μελβούρνη
Κόσμος

Χρήστης ναρκωτικών ο δράστης της επίθεσης στη Μελβούρνη

O οδηγός του αυτοκινήτου που έπεσε σκοπίμως πάνω σε πλήθος πεζών στο κέντρο της Μελβούρνης είχε προβλήματα ψυχικής υγείας και δεν συνδέεται με την τρομοκρατία, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Πρόκειται για έναν 32χρονο Αυστραλό, αφγανικής καταγωγής, ο οποίος ήταν γνωστός στις αρχές και χρήστης ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με τον Σέιν Πάτον, τον επικεφαλής της αστυνομίας της πολιτείας της Βικτόριας. «Σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε καμία απόδειξη που να παραπέμπει σε κάποια σχέση με την τρομοκρατία», είπε ο ίδιος.

Παρέσυρε ανθρώπους σε κεντρικό δρόμο

Ο 32χρονος παρέσυρε με το SUV του 15 ανθρώπους στο κατάμεστο κέντρο της πόλης. Το συμβάν έλαβε χώρα στις 16:00 τοπική ώρα κοντά στο σταθμό Φλίντες της Μελβούρνης.

«Με βάση ό,τι έχουμε δει θεωρούμε ότι πρόκειται για σκόπιμη ενέργεια. Τα κίνητρα είναι άγνωστα», δήλωσε προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο διοικητής της αστυνομίας της Βικτόριας, Ράσελ Μπάρετ, από τη Μελβούρνη.

Μετά από καταδίωξη από τις Αρχές, ο δράστης συνελήφθη. Λίγη ώρα αργότερα η αστυνομία της Βικτόρια ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν ακόμη άνδρα για το περιστατικό.

Ο πρωθυπουργός, Μάλκολμ Τέρνμπουλ, δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή και η πολιτειακή αστυνομία συνεργάζονται με υπηρεσίες ασφαλείας για την ασφάλεια της περιοχής και για να διερευνήσουν το «σοκαριστικό περιστατικό».

«Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τα θύματα και τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και υγείας που τα φροντίζουν», έγραψε ο Τέρνμπουλ στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο κυβερνήτης της Βικτόρια, Ντάνιελ Άντριους, γράφοντας στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, έκανε λόγο για «φρικτό περιστατικό».

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το αυτοκίνητο παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη σε πολυσύχναστη διασταύρωση και έπεσε με μεγάλη ταχύτητα επάνω στο πλήθος των πεζών.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Μελβούρνης «3AW» ότι άκουσε κραυγές και είδε ανθρώπους «να πετούν προς όλες τις κατευθύνσεις».

https://youtu.be/jiKDv_QFSQ0

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο «Australian Broadcasting Corp» ότι το όχημα έτρεχε με ταχύτητα 80-100 χλμ. την ώρα.

«Ακούσαμε έναν θόρυβο και είδαμε αυτό το λευκό αυτοκίνητο να παρασύρει τους πάντες» περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας. «Το μόνο που τον φρέναρε ήταν τα σώματα των ανθρώπων πάνω στα οποία έπεσε» είπε ένας δεύτερος μάρτυρας για το περιστατικό που συνέβη σε μια διασταύρωση.

«Δεν φάνηκε να πατάει φρένο ή να κόβει ταχύτητα», είπε ο Τζιμ Στούπας, ο οποίος βρισκόταν έξω από το κατάστημά του την ώρα εκείνη. «Το μόνο που άκουγες ήταν κραυγές», είπε.

https://youtu.be/d9Po68IGHfE

«Είδα πέντε με οκτώ ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος και κόσμο να σπεύδει να τους βοηθήσει. Μέσα σε ένα λεπτό, νομίζω, η αστυνομία έφθασε επί τόπου, επομένως ήταν πολύ, πολύ γρήγορη (η αντίδραση)».

Η περιοχή ήταν γεμάτη με ανθρώπους που έκαναν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους.

Τσιμεντένια κολονάκια για τις επιθέσεις

Τον Ιανουάριο, αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος πεζών στο κέντρο της Μελβούρνης, σκοτώνοντας έξι. Την ώρα της τραγωδίας, ο οδηγός του αυτοκινήτου, που εθεωρείτο ύποπτος για το μαχαίρωμα του αδελφού του, βρισκόταν υπό την καταδίωξη της αστυνομίας.

Η Μελβούρνη έχει εγκαταστήσει περίπου 140 τσιμεντένια κολονάκια στο κέντρο της πόλης για να αποτρέψει τυχόν επιθέσεις ενόπλων με αυτοκίνητα. Το Σίδνεϊ, η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, έχει εγκαταστήσει τσιμεντένια οδοφράγματα στους κεντρικούς πεζοδρόμους.

Η Αυστραλία βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο εθνικού συναγερμού από το 2015, επικαλούμενη την πιθανότητα επιθέσεων από Αυστραλούς, ριζοσπαστικοποιημένους στο Ιράκ και στη Συρία.

Στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και της επιχείρησής τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, η Αυστραλία εκτιμά ότι περισσότεροι από 100 πολίτες της μάχονται εκεί.

Τον Δεκέμβριο του 2014, δύο όμηροι σκοτώθηκαν μέσα σε ένα καφέ στο Σίδνεϊ στη διάρκεια 17ωρης κατάληψης από έναν ένοπλο «μοναχικό λύκο», ο οποίος είχε εμπνευστεί από την τζιχαντιστική ιδεολογία.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet