Κυβέρνηση και δικαστές στα… χαρακώματα
Πολιτική

Κυβέρνηση και δικαστές στα… χαρακώματα

Η έκρηξη βόμβας στο Εφετείο της Αθήνας δίνει συνέχεια στην ήδη ενεργοποιημένη κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δικαστές.

Ως «ηθικό αυτουργό» κατηγορούν οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων την κυβέρνηση η οποία διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, αποκρούει τις αιχμές των δικαστικών αποδίδοντάς τους προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά, ειδικά σήμερα, αυτή η διένεξη αν δεν αποτελούσε το επιστέγασμα – για τώρα, γιατί κατά τα φαινόμενα έπεται συνέχεια- μιας σειράς… αντιδικιών που ακόμη και να τις απαριθμήσουμε μέσα στον τελευταίο χρόνο σίγουρα κάποια θα λησμονήσουμε λόγω… συχνότητας και επανάληψης.

Η δυσφορία μεταξύ τους είναι μεγάλη και κρατάει… καιρό και καμιά από τις δύο πλευρές δε δείχνει διατεθειμένη να ρίξει τους τόνους ούτε παραμονές γιορτών.

Από τις αποφάσεις του ΣτΕ που δεν ενέκριναν τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, του νόμου Μπαλτά για την επιλογή διευθυντών στα σχολεία αλλά και της παράτασης παραγραφής των φορολογικών αδικημάτων όσων εμπλέκονται στις λίστες φοροδιαφυγής μέχρι την απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου περί αντισυνταγματικότητας της παράτασης των συμβάσεων των συμβασιούχων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυτήν του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι δεν συνιστά βλαπτική μεταβολή της εργασιακής σχέσης η μη καταβολή των δεδουλευμένων από τον εργοδότη…

Σε αντίθεση με τις χαμηλές θερμοκρασίες των ημερών κυβέρνηση και δικαστές συντηρούν στα ύψη το θερμόμετρο… Παρά τις από καλοκαιριού δηλώσεις Κοντονή που έλεγε «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού όχι μόνο στους πολιτικούς θεσμούς και στο πολιτικό προσωπικό, αλλά και στη Δικαιοσύνη» και επεσήμανε πως «για να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη πρέπει να υπάρχει κλίμα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, πρώτα και κύρια των δικαστικών και των εισαγγελικών λειτουργών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης» η κατάσταση παραμένει η ίδια.

Κύλησε περίπου ένα εξάμηνο από τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις και «πλειστηριασμοί» και «πόθεν έσχες».

Προ διμήνου ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαος Σακελλαρίου… πάγωνε με προσωρινή διαταγή τη νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τις δηλώσεις του «πόθεν έσχες» για τους δικαστές και εισαγγελείς, αλλά ως… δεδικασμένο ίσως εν καιρώ και για τους υπόλοιπους υπόχρεους υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες».

Αυτή η προσωρινή απόφαση οριστικοποιήθηκε για όλους από την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου προ ολίγων ημερών… αναζωπυρώνοντας το ήδη θερμό κλίμα ανάμεσά τους.

Την ώρα μάλιστα που όλοι πίστευαν ότι αυτή η αντιπαράθεση θα σταματήσει πριν… εκτροχιαστεί με άγνωστες συνέπειες προς κάθε πλευρά.

Δεν ήταν λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που διέβλεπαν την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με την υιοθέτηση μιας πιο διαλλακτικής στάσης εκατέρωθεν αλλά όλα αυτά μέχρι το ξημέρωμα της Παρασκευής 22 Δεκεμβρίου…

Νομοθετική και Δικαστική εξουσία ξανά στα… χαρακώματα και ας ελπίσουμε ότι η συμβιβαστική λύση θα βρεθεί άμεσα και θα είναι οριστική και όχι μία ανακωχή ελέω γιορτών… αν και απ΄ ότι φαίνεται το εορταστικό κλίμα δεν έχει ακόμη ενσκήψει!

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet