Μήνυμα Γ. Πατούλη για τα 184 χρόνια από την καθιέρωση του θεσμού του Δήμου
Αυτοδιοίκηση

Μήνυμα Γ. Πατούλη για τα 184 χρόνια από την καθιέρωση του θεσμού του Δήμου

Σε δήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 184 χρόνων από την καθιέρωση του θεσμού του Δήμου στην Ελλάδα, προέβη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος , δήλωσε τα εξής:

«Σαν σήμερα το 1833 καθιερώθηκε στη χώρα μας ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Ελλάδα διαιρέθηκε σε Δήμους, επαρχίες και νομούς.

»Για όλους εμάς τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης πρόκειται για μία ιστορική μέρα η οποία μας δίνει την ευκαιρία να ανανεώσουμε τον σεβασμό και την αναγνώρισή μας σε αυτόν τον τόσο σημαντικό πολιτικό θεσμό, μέσω του οποίου γίνεται πράξη η θεμελιώδης αρχή κάθε οργανωμένης κοινωνίας, που είναι η ενεργός συμμετοχή όλων των πολιτών στα κοινά.

»Διαχρονικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση καθιστά τη λειτουργία ενός κράτους περισσότερο αποτελεσματική, ενώ αποδεικνύει έμπρακτα την ουσιαστική συμβολή της στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση των χωρών.

»Ας μην ξεχνάμε ότι τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που κράτησε όρθια την κοινωνία, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.

»Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε και να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του θεσμού, με  μεταρρυθμίσεις που θα αντιλαμβάνονται την Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας ως ζωτικό τμήμα της Ελλάδας του 2030, θα αποκεντρώνουν αρμοδιότητες και πόρους και θα βοηθούν στην ανάπτυξη συνεργιών των πόλεων, αλλά και των φορέων τους.

»Aποκέντρωση και επιχειρηματικότητα αποτελούν τα κλειδιά για την εκτίναξη των ευρωπαϊκών κοινωνιών στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

»Αυτά τα ζητήματα πρέπει να προταχθούν στον δημόσιο διάλογο της χώρας μας που θα έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης όπου στο επίκεντρο θα είναι πολίτες οι οποίοι θα έχουν τη δύναμη και την ευθύνη να διαμορφώσουν το μέλλον τους. Είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας για να αλλάξει ταχύτητα. Είναι ο δρόμος που ακολούθησαν όλες οι χώρες της Ευρώπης για να βγουν από την κρίση».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet