Γιώργος Πατούλης: Το μέλλον ανήκει στην Αυτοδιοίκηση
Αυτοδιοίκηση

Γιώργος Πατούλης: Το μέλλον ανήκει στην Αυτοδιοίκηση

Χρονιά-ορόσημο κατά την οποία η Αυτοδιοίκηση θα διεκδικήσει με ενότητα, σχέδιο και υπευθυνότητα, κεντρικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας χαρακτηρίζει το 2018, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Σε μήνυμά του, με αφορμή την έλευση του νέου χρόνου, υπογραμμίζει την ουσιαστική συμβολή της ΚΕΔΕ στην επίλυση κρίσιμων ζητημάτων για την Αυτοδιοίκηση και προσδιορίζει το όραμα του και τους στόχους για τη νέα χρονιά.

Ειδικότερα επισημαίνει :

«Το 2017 ήταν για την Αυτοδιοίκηση χρονιά διεκδικήσεων, αγώνων και εξωστρέφειας. Με ωριμότητα, ενότητα και σύνθεση δυναμώσαμε τη φωνή μας, υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντα των πολιτών, δώσαμε ένα νέο πιο σύγχρονο πρόσωπο στις τοπικές μας κοινωνίες, καταθέσαμε προτάσεις για να κρατήσουμε τους νέους στη χώρα μας. Με συστηματική δουλειά, προσπάθεια, σχέδιο , οργάνωση και προγραμματισμό, πετύχαμε πολλά.

Κρατήσαμε την κοινωνία όρθια, ενισχύσαμε την κοινωνική συνοχή και υψώσαμε το ανάστημά μας απέναντι σε μία κυβέρνηση που συχνά υποβάθμιζε τον θεσμικό μας ρόλο.

Αποκέντρωση και μητροπολιτική διακυβέρνηση τα κλειδιά για την εθνική ανάπτυξη

Η Αυτοδιοίκηση, μαζί με τους πολίτες, μπορεί να γίνει ο γνήσιος θεσμικός εκφραστής ενός νέου Κράτους Ανάπτυξης, που, μέσα από την αρχή της εγγύτητας, θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της νέας παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας, κατά τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε και να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του θεσμού, με  μεταρρυθμίσεις που θα αντιλαμβάνονται την Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας ως ζωτικό τμήμα της Ελλάδας του μέλλοντος, θα αποκεντρώνουν αρμοδιότητες και πόρους και θα βοηθούν στην ανάπτυξη συνεργειών των πόλεων αλλά και των φορέων τους.

Αποκέντρωση, μητροπολιτική διακυβέρνηση και επιχειρηματικότητα αποτελούν τα κλειδιά για την εκτίναξη των ευρωπαϊκών κοινωνιών στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Τη χρονιά που φεύγει διατυπώσαμε, με ευθύνη και αξιοπιστία,  συγκροτημένες θέσεις και προτάσεις στον δημόσιο διάλογο για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση και την αλλαγή του «Καλλικράτη».

 Πήραμε μία  καινοτόμο πρωτοβουλία με τη δημιουργία ειδικού ερωτηματολογίου με στόχο την ανάπτυξη μια αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ της ΚΕΔΕ, των αιρετών, καθώς και των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδείχθηκαν τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία του θεσμού μας και διαμορφώθηκε η ολοκληρωμένη πρότασή μας για την επίλυση προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης.

Σήμερα η Αυτοδιοίκηση είναι πιο δυνατή και η φωνή μας ακούγεται πιο  δυνατά

Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή για να σταματήσει επιτέλους η υποχρηματοδότηση των Δήμων μας. Δώσαμε μάχη για να ενισχύσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία. Αντισταθήκαμε αποτελεσματικά στη δέσμευση των ταμειακών μας διαθεσίμων.

Παράλληλα διεκδικήσαμε να μπει ένα τέλος στη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και αντιδράσαμε έντονα στα όσα προβλέπει για την Αυτοδιοίκηση ο προϋπολογισμός του 2018.

 Καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση, βάσει μελέτης που εκπόνησε ο επιστημονικός βραχίονας της ΚΕΔΕ, που είναι το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη φορολογική αποκέντρωση.

Ακυρώσαμε τον σχεδιασμό κάποιων που σκέφτηκαν να φέρουν στους Δήμους έναν νέο θεσμό, αυτό του εκτελεστικού γραμματέα, για να υποκαταστήσουν τους εκλεγμένους δημάρχους.

Απαιτήσαμε τη θέσπιση συγκεκριμένων πολιτικών, με στόχο την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών του θεσμού μας και την ισότιμη αντιμετώπισή τους σε σχέση με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό.

Καταστήσαμε σαφές προς το υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν συζητάμε για καμία αλλαγή στο εκλογικό σύστημα, αν δεν προηγηθεί διάλογος για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ παρουσιάσαμε σχετική μελέτη για τα εκλογικά συστήματα που ισχύουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με την οποία αναδεικνύεται ως βασική προϋπόθεση κυβερνησιμότητας των τοπικών κοινωνιών, το σταθερό εκλογικό σύστημα.

Ξεκαθαρίσαμε ότι είμαστε αντίθετοι στη μείωση της θητείας των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, από τα 5 στα 4 χρόνια.

Το προηγούμενο διάστημα δώσαμε βάρος στην ενίσχυση της εξωστρέφειας μας. Συμμετέχουμε δυναμικά, στα όργανα της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης. Δημιουργούμε διεθνείς συμμαχίες, που ενισχύουν τη θέση των Δήμων μας, τα συμφέροντα της Πατρίδας μας .

Πετύχαμε  την οικονομική ενίσχυση των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Εξασφαλίσαμε τη συνέχιση της λειτουργίας και τη χρηματοδότηση των κοινωνικών μας δομών και προγραμμάτων, για να στηρίξουμε τη δύσκολη καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.

Καταφέραμε την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με χαμηλό επιτόκιο και σε βάθος 35 ετών.

Διεκδικήσαμε και πετύχαμε να  αποδοθεί  στους Δήμους το 20% των πόρων του Πράσινου Ταμείου, που θα συγκεντρωθούν από τη νέα γενιά νομιμοποίησης αυθαιρέτων.

Σταθήκαμε στο πλευρό των εργαζομένων μας, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους.

Πετύχαμε να επεκταθεί το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας σε όλους τους Δήμους .

Προβάλλαμε μια σειρά από διεκδικήσεις όσον αφορά στον πρωταγωνιστικό ρόλο των Δήμων στα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, της ανακύκλωσης, της προστασίας του περιβάλλοντος.

Υλοποιήσαμε δράσεις και πρωτοβουλίες για τη στήριξη της νεανικής καινοτομίας κι επιχειρηματικότητας, τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα πρόληψης της υγείας.

Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή για να συνδράμουμε το έργο των Δήμων στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Οι Δήμοι και τοπικές μας κοινωνίες σήκωσαν το βάρος διαχείρισης του προσφυγικού. Το αναδείξαμε και συμβάλλαμε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του, παρά την απουσία εθνικού σχεδιασμού και ουσιαστικής στήριξης από το Κεντρικό Κράτος. Σήμερα η Αυτοδιοίκηση είναι πιο δυνατή και η φωνή μας ακούγεται πιο  δυνατά, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Η χώρα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο Τοπικής Διακυβέρνησης, με Ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και ουσιαστική Αποκέντρωση

Η Ελλάδα της Δημοκρατικής Διακυβέρνησης χρειάζεται μία ριζική μεταρρύθμιση. Ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και αυτό θα το διεκδικήσουμε, ως Αυτοδιοίκηση, ενωμένοι σαν μια γροθιά.

Η χώρα χρειάζεται  ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα στηρίζεται στη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Μια αναδόμηση από τα πάνω προς τα κάτω, ένα νέο μοντέλο Τοπικής Διακυβέρνησης, με Ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και ουσιαστική Αποκέντρωση .

Στόχος μας είναι, όπως συμβαίνει και σε όλη την Ευρώπη, ο ρόλος των Δήμων στην ανάπτυξη είναι θεμελιώδης, καθώς η αποκέντρωση μαζί με την επιχειρηματικότητα αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την ευημερία των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Αυτό πρέπει να γίνει και στη χώρα μας. Ήρθε η ώρα να δώσουμε στις τοπικές κοινωνίες τη δύναμη και την ευθύνη να διαμορφώνουν οι ίδιες το μέλλον τους.

Η Μεταρρύθμιση όμως στο Κράτος πρέπει να συνοδευτεί από τη συνταγματική αναθεώρηση. Και οι Δήμοι της χώρας μπορούν να αρθρώσουν έναν επιστημονικά και τεχνοκρατικά τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχουμε οι Δήμοι και ρόλο και λόγο. Και θα τον έχουμε. Για μας η Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει ο γνήσιος θεσμικός εκφραστής ενός νέου Κράτους Ανάπτυξης, που θα προωθεί την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Γι’ αυτό ψηλά στην ατζέντα μας είναι η ισότιμη πρόσβασή μας, τα χρήματα του ΕΣΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, δύναμή μας είναι η ενότητά μας, η εμπιστοσύνη των πολιτών και οι ξεκάθαρες θέσεις μας. Το μέλλον ανήκει στην Αυτοδιοίκηση. 

Κι εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet