Χωρίς Δημοτολόγιο και Ληξιαρχείο θα μείνουν για λίγες ημέρες οι Δήμοι
Αυτοδιοίκηση

Χωρίς Δημοτολόγιο και Ληξιαρχείο θα μείνουν για λίγες ημέρες οι Δήμοι

Σε παραγωγική λειτουργία τίθεται από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 το «Μητρώο Πολιτών», το οποίο θα διασυνδέει 1.036 υπηρεσίες Ληξιαρχείου και 325 υπηρεσίες Δημοτολογίου, καθώς και το Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών, καταφέροντας σημαντικό πλήγμα στο «τέρας» της γραφειοκρατίας.

Με αυτό το νέο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών αλλάζει ριζικά ο τρόπος οργάνωσης των στοιχείων αστικής και δημοτικής κατάστασης του πολίτη, απλουστεύονται οι διοικητικές διαδικασίες για την τήρηση, επεξεργασία και διάθεσή τους, ενώ προοπτικά δεν θα είναι αναγκαία η υποχρέωση του πολίτη να προσκομίζει πλήθος εγγράφων για απλές διοικητικές διαδικασίες.

Αναμένεται η σταδιακή κατάργηση των σχετικών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων που ζητούνται σήμερα από τρίτους φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον αναγκαία η προσφυγή στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες ή τα ΚΕΠ, για πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, όπως αντίγραφα ληξιαρχικών πράξεων, αποσπάσματα οικογενειακής μερίδας, κ.λπ., αφού η ζητούμενη πληροφορία θα διατίθεται ηλεκτρονικά στους αντίστοιχους φορείς μέσω ασφαλούς ηλεκτρονικής διασύνδεσης.

Το όφελος θα αυξάνεται όσο περισσότεροι φορείς του Δημόσιου θα εντάσσονται λειτουργικά στο νέο σύστημα, το οποίο υλοποιήθηκε από ομάδα εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών χωρίς κόστος, σε αντίθεση με την αρχική πρόβλεψη.

Προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες τεχνικές εργασίες, θα πραγματοποιηθεί ολιγοήμερη προγραμματισμένη διακοπή των εργασιών ηλεκτρονικής καταχώρισης και επεξεργασίας στοιχείων δημοτολογίου/ληξιαρχείου, στις υπηρεσίες δημοτολογίων από την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου και στις υπηρεσίες ληξιαρχείου από την Τρίτη 16 Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών δεν θα πραγματοποιείται καμία εγγραφή, διαγραφή, συμπλήρωση ή μεταβολή στοιχείων σε οικογενειακές μερίδες και καμία σύνταξη ληξιαρχικής πράξης, παρά μόνο στα χειρόγραφα βιβλία κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης του ενδιαφερόμενου.

Πενθήμερη διακοπή εργασιών σε Δημοτολόγια και Ληξιαρχεία

Όλες οι κατά τόπους υπηρεσίες Δημοτολογίου των Δήμων θα διακόψουν τις εργασίες ενημέρωσης των τοπικά εγκατεστημένων πληροφοριακών συστημάτων δημοτολογίου, μέσω των οποίων ενημερώνεται το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) την Παρασκευή 12/01/2018 και ώρα 15:00.

Η επανάληψη των εργασιών ενημέρωσης των στοιχείων Δημοτολογίου θα γίνει τη Δευτέρα 22/01/2018, με την έναρξη του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών και με αποκλειστική χρήση του νέου Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών».

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών δεν θα πραγματοποιείται καμία εγγραφή, διαγραφή, συμπλήρωση ή μεταβολή στοιχείων σε οικογενειακές μερίδες στα Δημοτολόγια των Δήμων της Χώρας. Σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από αιτιολογημένη αίτηση ενδιαφερομένου πολίτη, δύναται να γίνεται καταχώριση εγγραφής στα χειρόγραφα βιβλία του Δημοτολογίου.

Όλες οι κατά τόπους υπηρεσίες Ληξιαρχείου των Δήμων θα διακόψουν τις εργασίες ενημέρωσης του Πληροφοριακού Συστήματος Ληξιαρχικών Πράξεων του Υπουργείου Εσωτερικών την Τρίτη 16/01/2018 και ώρα 15:00. Η επανάληψη των εργασιών ενημέρωσης των στοιχείων των κατά τόπους Ληξιαρχείων θα γίνει τη Δευτέρα 22/01/2018, με την έναρξη του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών και με αποκλειστική χρήση του νέου Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών».

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών καταργείται η εκτύπωση ληξιαρχικών πράξεων από το Πληροφοριακό Σύστημα Ληξιαρχικών Πράξεων και η σύνταξη των ληξιαρχικών πράξεων θα γίνεται στα χειρόγραφα βιβλία των Ληξιαρχείων. Με την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του νέου Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώου Πολιτών» οι ληξιαρχικές πράξεις αυτές θα καταχωρηθούν κατά προτεραιότητα στο νέο σύστημα.

Διακοπή εργασιών και στο Ειδικό Ληξιαρχείο του ΥΠΕΣ

Η υπηρεσία Ειδικού Ληξιαρχείου του υπουργείου Εσωτερικών θα διακόψει τις εργασίες ενημέρωσης του Πληροφοριακού Συστήματος Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών (Αθηνών) την Τρίτη 16/01/2018 και ώρα 15.00. Η επανάληψη των εργασιών καταχώρισης στοιχείων μεταγραφόμενων ληξιαρχικών πράξεων θα γίνει τη Δευτέρα 22/01/2018, με την έναρξη του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών δεν θα πραγματοποιείται καμία σύνταξη ληξιαρχικής πράξης στο Ειδικό Ληξιαρχείο. Οι υπηρεσίες του Ειδικού Ληξιαρχείου θα παραλαμβάνουν και θα πρωτοκολλούν τις αιτήσεις με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet