Ψήφος με το… ζόρι για το αίτημα χρηματοδότησης του ακινήτου Ιόλα
Ποιότητα Ζωής

Ψήφος με το… ζόρι για το αίτημα χρηματοδότησης του ακινήτου Ιόλα

Πολύωρη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής στη συνεδρίαση της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου 2018, την οποία «μονοπώλησε» το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, με τίτλο «Συζήτηση και λήψη απόφασης για την υποβολή πρότασης του Δήμου Αγίας Παρασκευής στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία”, Άξονας προτεραιότητας 03 “Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας”, ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), Άξονας Προτεραιότητας 03Σ “Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας (Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο)”, ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με τίτλο “Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας” με Κωδικό Πρόσκλησης: 083 και Α/Α ΟΠΣ: 2419».

Σε απλά… ελληνικά, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείτο ν’ αποφασίσει για την υποβολή αιτήματος από πλευράς Δήμου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ που «ανοίγει» την προσεχή Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 και, μέσω του οποίου, μπορεί να προκύψει χρηματοδότηση έως 2,5 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του ακινήτου Ιόλα, το οποίο πρόσφατα απέκτησε ο Δήμος. Η εισήγηση, μετά από πολλές αντεγκλήσεις, ψηφίστηκε από το σύνολο των παρόντων δημοτικών συμβούλων, με εξαίρεση το «παρών» του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέα Γκιζιώτη και το ακόμη πιο… ηχηρό «παρών» της πρώην αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και νυν ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου, Ελισάβετ Πετσατώδη. Και βέβαια, υπό τη σαφή κι επαναλαμβανόμενη προειδοποίηση εκ μέρους του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως δημάρχου Βασίλη Ζορμπά, ότι θα στείλει στον εισαγγελέα Διαφθοράς τον φάκελο της απόφασης για την απευθείας αγορά του ακινήτου Ιόλα, αφού -κατά τον ίδιο- προκύπτει σαφής ζημία για τον Δήμο που φθάνει το 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο και η παράταξή του χαρακτηρίζει ως «πανωπροίκι» στον μέχρι πρόσφατα ιδιοκτήτη του.

5 εκατ. ευρώ κόστος ανακατασκευής και 320.000 ετήσιο κόστος λειτουργίας
Θεοδωρίδης, Μαμαλίκα

Από πλευράς Τεχνικής Υπηρεσίας όλοι οι σύμβουλοι αναγνώρισαν ότι πραγματοποιήθηκε ένας «άθλος», αφού οι υπάλληλοι που ασχολήθηκαν με τη σύνταξη της σχετικής προμελέτης, που εν συνεχεία θα εμπλουτισθεί για να υποβληθεί μαζί με την αίτηση στο προαναφερόμενο πρόγραμμα, υπερέβαλαν εαυτούς για να προλάβουν τις ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες.

Εκ μέρους της Υπηρεσίας την παρουσία της προμελέτης έκαναν ο κ. Θεοδωρίδης και η κα Μαμαλίκα, οι οποίοι έδωσαν μια αναλυτική εικόνα των εργασιών ανακατασκευής που θ’ απαιτηθούν, αλλά και των πιθανών τρόπων αξιοποίησης του ακινήτου στο μέλλον.

Ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν για το θέμα είναι ότι η ανακατασκευή θα κοστίσει περί τα 4,850 εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται οι εκπτώσεις που θα προκύψουν, τις οποίες η μειοψηφία εκτιμά ότι θα ανέλθουν το πολύ σε ποσοστό 20%, ενώ η διοίκηση τις υπολογίζει μέχρι 50%), ενώ το ετήσιο κόστος λειτουργίας για τον Δήμο θ’ ανέρχεται στο ύψος των 320.000 ευρώ.

Εισαγγελέας Διαφθοράς για την αγορά, αλλά «ναι» στο αίτημα χρηματοδότησης
Βασίλης Ζορμπάς

Από πλευράς μείζονος μειοψηφίας, στηλιτεύθηκε ιδιαίτερα ο τρόπος, αλλά και το κόστος της απευθείας αγοράς του ακινήτου Ιόλα, με τον κ. Β. Ζορμπά να προειδοποιεί ότι θα στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα Διαφθοράς και τον δήμαρχο, Γιάννη Σταθόπουλο, ν’ απαντά ότι οι απειλές του τέως δημάρχου δεν έχουν καμία σημασία.

Επίσης, η μείζων μειοψηφία -όπως και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι- έθεσε επιτακτικά το ερώτημα πώς θα καλυφθεί το υπόλοιπο κόστος (σ.σ.: το κόστος ανακατασκευής είναι περίπου 5 εκατ. ευρώ και η πιθανή χρηματοδότηση έως 2,5 εκατ. ευρώ), λέγοντας ότι η διοίκηση πιθανότατα να βάλει τον Δήμο σε «περιπέτειες», διακινδυνεύοντας ακόμη -εάν δεν προλάβει τις χρονικές προθεσμίες- να πρέπει να επιστρέψει και το όποιο ποσό χρηματοδότησης λάβει. Τέλος, σημείωσε ότι το συζητούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τον Δήμο για παρεμβάσεις στο πάρκο «Στ. Κώτσης», που χαρακτήρισε ως μείζονος σημασίας.

«Αναδεικνύεται η ιστορικότητα του χώρου»
Βασίλης Γιαννακόπουλος

Από πλευράς της παράταξης Συμμαχία Ευθύνης, ο επικεφαλής και πρώην δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι με προσπάθειες των προηγούμενων διοικήσεων επιτεύχθηκε η δέσμευση του συγκεκριμένου χώρου, ώστε να καταφέρει η διοίκηση σήμερα να το αποκτήσει και να σκέφτεται την αξιοποίησή του, ενώ, από την ίδια παράταξη, ο κ. Κώστας Κρητικίδης είπε ότι η πρόταση που φέρνει η διοίκηση «αναδεικνύει την ιστορικότητα του χώρου», χωρίς να τον «εγκλωβίζει» από πλευράς χρήσεων, προσθέτοντας ότι δίνει «προστιθέμενη αξία» στην απόκτηση του ακινήτου από πλευράς Δήμου. Ωστόσο, κάλεσε τη διοίκηση να επισπεύσει τις διαδικασίες λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων που υπάρχουν, ενώ είπε ότι η δημιουργία Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου για τη διαχείριση του ακινήτου είναι επιβεβλημένη, παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιος οργανισμός στερείται της απαραίτητης «ευελιξίας».

Ανδρέας Γκιζιώτης: «Έχουμε λόγους ν’ ανησυχούμε»
Ανδρέας Γκιζιώτης

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης σημείωσε ότι προβληματίστηκε εάν θα ψηφίσει το θέμα, αλλά τελικώς επέλεξε το «παρών» καθώς υπάρχουν πολλοί λόγοι ανησυχίας, όπως τόνισε, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τη γενικότερη πορεία όλων των έργων που προωθεί η διοίκηση, τη συνέπεια του όποιου εργολάβου προκύψει, αλλά και την «προχειρότητα» της δημοτικής Αρχής. Και ο κ. Γκιζιώτης αναρωτήθηκε πώς θα καλυφθεί πιθανή υπέρβαση του κόστους σε σχέση με τη χρηματοδότηση, ενώ έθεσε επιμόνως το θέμα εάν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις για τη μελλοντική αξιοποίηση του ακινήτου, στη βάση των όσων είχαν ζητηθεί κατά την ψηφοφορία της απόκτησής του, τον περασμένο Ιούλιο.

Γ. Μυλωνάκης: Η αγορά του ακινήτου Ιόλα είναι το «μνημόνιο» του Σταθόπουλου

Ως το «μνημόνιο» του δημάρχου Γ. Σταθόπουλου χαρακτήρισε την απόκτηση του ακινήτου ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μυλωνάκης, θέλοντας να καταδείξει ότι επρόκειτο για μια «πανάκριβη αγορά». Ο ίδιος έκανε λόγο για ελλιπέστατη πρόταση, από την οποία απουσιάζουν κομβικά στοιχεία για την έγκρισή της, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι το συζητούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ περιέχει όρο για συμμετοχή ιδιώτη στη λειτουργία του ακινήτου, κάτι για το οποίο ο δήμαρχος «έσκιζε τα ρούχα του ότι δεν θα συμβεί», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, ο κ. Μυλωνάκης ζήτησε δύο φορές να αυξηθεί το προβλεπόμενο ποσό για τον τεχνικό σύμβουλο στα 61.000 ευρώ, ώστε να απαιτηθεί ανοιχτός διαγωνισμός, καθώς στην παρούσα πρόταση είναι στα όρια της απευθείας ανάθεσης, κάτι που ωστόσο δεν απαντήθηκε εκ μέρους της δημοτικής Αρχής εάν θα γίνει αποδεκτό ή όχι.

Γιάννης Μυλωνάκης, Ελισάβετ Πετσατώδη
Ελισάβετ Πετσατώδη: Τέλος οι «λευκές επιταγές» στη διοίκηση

Ιδιαίτερα επικριτική με τους χειρισμούς της διοίκησης στο θέμα ήταν η κα Πετσατώδη, η οποία επεσήμανε τις σοβαρές ελλείψεις της εισηγούμενης πρότασης (μάλιστα, μοίρασε σχετικές φωτοτυπημένες σημειώσεις σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους), κατηγορώντας τη δημοτική Αρχή ότι επιχειρεί, για άλλη μια φορά, να πάρει «λευκή επιταγή» από το Σώμα. Επίσης, μίλησε για μια σοβαρή απόφαση, που δεν επιτρέπει «συναισθηματισμούς», ενώ απαντώντας σε σχόλια της πλειοψηφίας για προβολή των πολιτιστικών αξιών στον Δήμο, σημείωσε ότι εάν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον για τον Πολιτισμό, θα είχε γίνει μια «σοβαρή» συζήτηση σχετικά με αυτόν και το θέμα δεν θα εξαντλείτο μόνο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στον περιορισμένο χρόνο που διαθέτει κάθε δημοτικός σύμβουλος να τοποθετηθεί.

Το ΝΠΔΔ, οι ΣΔΙΤ και η κοινωνία…
Κώστας Χατζηανδρέου, Ιωάννης Σιδέρης

Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση από πλευράς του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Κώστα Χατζηανδρέου, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η δημιουργία ενός ΝΠΔΔ «αντιφάσκει» σε σχέση με το  πρόγραμμα ΕΣΠΑ που κάνει λόγο για επιχειρηματικότητα, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή που έχει συσταθεί για την αξιοποίηση του ακινήτου προτείνει ως λύση ένα σχήμα σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Κάτι που, όπως είπε, πρέπει να γνωρίζει η τοπική κοινωνία. Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος προσπάθησε να επέμβει, λέγοντας ότι εξετάζονται όλες οι λύσεις, για να εισπράξει τα καυστικά σχόλια συμβούλων της μειοψηφίας, που τον κατηγόρησαν ότι άλλα έλεγε μέχρι πρόσφατα σε συλλόγους και πολίτες.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Σιδέρης έκανε κι αυτός λόγος για «ουσιαστικά στοιχεία» που λείπουν από την πρόταση, πιστεύοντας ότι χάνεται άλλη μια ευκαιρία να γίνει συζήτηση για όλα όσα θα ήταν χρήσιμα τόσο για τα πολιτιστικά πράγματα της πόλης, όσο και για την ίδια την πρόταση χρηματοδότησης. Πρόσθεσε δε ότι ανοίγεται μια «βεντάλια» χωρίς να υπάρχει διάθεση συζήτησης για το πώς μπορεί ν’ αξιοποιηθεί οικονομικά αυτή η επένδυση του Δήμου.

«Σκοτσέζικο ντους» από πλευράς διοίκησης
Γεράσιμος Βλάχος, Γιάννης Σταθόπουλος

Η θέση της διοίκησης κινήθηκε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο ήταν αυτό της «σκληρής» γραμμής, κυρίως εκ μέρους του προέδρου του Σώματος, Γεράσιμου Βλάχου, που υποστήριξε ότι δεν τον ενδιαφέρουν ούτε οι στείρες αρνητικές απόψεις, ούτε αυτές που στηρίζονται σε «κατ’ επίφαση λεπτομέρειες». Επίσης, πρόσθεσε ότι η διοίκηση έχει «δύναμη, στελέχη και δυνατότητες» να υλοποιήσει όσα υπόσχεται. Το δεύτερο επίπεδο ήταν αυτό της παρότρυνσης των συμβούλων να ψηφίσουν θετικά για την εισήγηση, με κύριο εκφραστή τον δήμαρχο, ο οποίος καθησύχασε τους συμβούλους για το θέμα της χρηματοδότησης, λέγοντας ότι ακόμη κι αν χρειαστεί κάποιο ποσό πάνω από τη χρηματοδότηση, αυτό θα καλυφθεί από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Γκόνης είπε ότι στον σχεδιασμό της διοίκησης είναι να δημιουργηθεί ένας «πολιτιστικός πολυχώρος – παγκόσμιο τοπόσημο, με διαδραστικό χαρακτήρα», ενώ έκανε λόγο για «άριστη προμελέτη, που αποσκοπεί σε μια “πλούσια” προβολή με σκοπό τη μέγιστη απόδοση του ακινήτου Ιόλα».

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής εξέδωσε την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου ανακοίνωση για το θέμα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet