Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν δόση και χρέος
Οικονομία-Αγορά

Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν δόση και χρέος

Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες μέρες τόσο για τα προαπαιτούμενα όσο και για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά και της απομείωσης του χρέους στο τέλος του προγράμματος διάσωσης. Οι παράγοντες που θα κρίνουν τις εξελίξεις είναι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αλλά και η δρομολόγηση άλλων 20 προαπαιτούμενων από πλευράς κυβέρνησης μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου 2018 που συνεδριάζει το επόμενο Eurogroup, ώστε η χώρα μας να μπορέσει να επιτύχει μια θετική έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς.

Ήδη στο EuroWorking Group το οποίο συνεδρίασε την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018 αποφασίσθηκε πως με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η Ελλάδα θα δικαιούται 3,3 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες της περιόδου Φεβρουαρίου-Ιουνίου, ακόμη 1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και 1,9 δισ. ευρώ για να σχηματίσει «αποθεματικό ασφαλείας» για τη μετά το μνημόνιο εποχή. Παρόλα αυτά όμως η δόση των 6,7 δισ. ευρώ αναμένεται ξανά να σπάσει στα δύο και να συνδεθεί με προϋποθέσεις, με βασικότερη αυτή της πορείας εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Στα τέλη Οκτωβρίου 2017 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης εκταμίευσε 800 εκατ. ευρώ στα οποία η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να προσθέσει άλλα 400 εκατ. ευρώ από τα κρατικά διαθέσιμα και να αποπληρώσει μέσα σε 95 ημέρες οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα.

Παρότι η εν λόγω διαδικασία κινήθηκε γρήγορα, υπάρχουν ακόμη πληρωμές που εκκρεμούν. Για τον λόγο αυτό και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πιέζει νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ και ταμεία να τις κάνουν εγκαίρως, ώστε έως τις αρχές Φεβρουαρίου να έχει καταβληθεί το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση που το χρονικό όριο επιτευχθεί, τότε η Ελλάδα θα λάβει την υπο δόση της τρίτης αξιολόγησης ύψους 1,5 δις. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών και θα πρέπει εξοφλήσει συνολικά 2,25 δισ. ευρώ προς ιδιώτες μέχρι τον Ιούνιο.

Μια γεύση ωστόσο για τις σχετικές με το χρέος αποφάσεις μπορεί να προκύψουν ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα όπου αναμένεται η συγκρότηση των τεχνικών ομάδων στις Βρυξέλλες και η άτυπη συνεδρίασή τους για να προσδιοριστούν τα μεσοπρόσθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet