«Παγώνει» το κέντρο της Αθήνας τη Δευτέρα από τις κινητοποιήσεις για το πολυνομοσχέδιο
Κοινωνία

«Παγώνει» το κέντρο της Αθήνας τη Δευτέρα από τις κινητοποιήσεις για το πολυνομοσχέδιο

Τη Δευτέρα απεργούν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ στάσεις εργασίας έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΠΟΕΔΗΝ, καθώς επίσης και δικηγόροι, δικαστές και εισαγγελείς.

Απεργούν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τη Δευτέρα

Χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό, λεωφορεία και τρόλεϊ θα είναι τη Δευτέρα η Αθήνα, αφού οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας (ΣΕΛΜΑ), σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο «παραδίδει στους δανειστές ενέχυρο ό,τι απόμεινε από την δημόσια περιουσία». Κάνει λόγο για αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα που περιλαμβάνονται και τονίζει ότι «δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να ανοίξουμε διάλογο μαζί τους».

Σε ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ γίνεται λόγος για «εκτρωματικό πολυνομοσχέδιο» που διαλύει το κοινωνικό κράτος και «επιδιώκει τον περιορισμό του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας». Παράλληλα αναφέρεται ότι στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη για την ένταξη στο υπερταμείο του ΟΑΣΑ, που περιλαμβάνει και τις «θυγατρικές» του ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, καθώς επίσης και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στάση εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου. Έτσι, καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από και προς ελληνικό αεροδρόμιο, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 15.00 και αναμένονται τροποποιήσεις στις ώρες αρκετών πτήσεων.

Στάση εργασίας και συγκεντρώσεις από την ΑΔΕΔΥ

Αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο, η ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί σε συγκέντρωση στη πλατεία Κλαύθμωνος στις 12:30 και πορεία προς τη Βουλή.

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μαζικά μέρος στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα διοργανωθούν την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα, με αιτήματα:

1.  Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία

2. Να μην ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Αντιδρά η ΟΛΜΕ και κηρύττει στάση εργασίας μέχρι τη λήξη της βάρδιας

Το πολυνομοσχέδιο έχει προκαλέσει εντάσεις και στο χώρο της εκπαίδευσης. Την ημέρα ψήφισής του, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας (9 π.μ. – 12 π.μ.), ενώ μαζί με τη τρίωρη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ που ακολουθεί την ίδια ημέρα, η κινητοποίηση των καθηγητών γυμνασίων και λυκείων γίνεται 24ωρη.

Η ΟΛΜΕ αντιδρά στις διατάξεις που αφορούν στο ωράριο των εκπαιδευτικών, αφού στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και εκείνη που προβλέπει την υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία έως 30 ώρες την εβδομάδα.

Αποχή των δικηγόρων

Θα απέχουν πανελλαδικά τη Δευτέρα οι δικηγόροι της Αθήνας από τα καθήκοντά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση.

Αντιδράσεις και από την ΠΟΕΔΗΝ

Στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Αποχή δικαστών και εισαγγελέων

Το δ.σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε την αποχή των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών από τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων της χώρας (πολιτικών και ποινικών), από τις 09.00 έως τις 11.00, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική διαμεσολάβηση.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συμμετοχή στη στάση εργασίας που έχει εξαγγείλει, 12:00 έως λήξη ωραρίου, αλλά και στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί όλους τους εργαζόμενους να μετάσχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 17:00 στο Σύνταγμα.

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα για τις  18.00 στην Ομόνοια.

Ανοίγει ο δακτύλιος

Εκτάκτως δεν θα ισχύει τη Δευτέρα ο δακτύλιος για την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. θα προχωρήσει στην άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση την συγκεκριμένη ημέρα θα επιτρέπεται η χρήση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας ΜΜΜ (λεωφορειολωρίδες) και από κάθε άλλο όχημα (ΙΧΕ, φορτηγά, λεωφορεία, δίκυκλα κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα παραμείνουν ακινητοποιημένα, ενώ θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις κατά του πολυνομοσχεδίου.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet