Αρχίζει κάτι να «ξαστερώνει» στις σχέσεις υπ. Εσωτερικών και ΚΕΔΕ
Ενυπόγραφα

Αρχίζει κάτι να «ξαστερώνει» στις σχέσεις υπ. Εσωτερικών και ΚΕΔΕ

H υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών, Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για την πιλοτική εφαρμογή απλουστευμένων και προτυποποιημένων διαδικασιών στη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ και β’ βαθμού είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό του αυτοδιοικητικού χώρου. Και σίγουρα αποτελεί μια πρώτη «γέφυρα» μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, η σχέση των οποίων το τελευταίο διάστημα δεν περνούσε και την καλύτερη φάση της.

Στις δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ μετά την υπογραφή της προαναφερόμενης σύμβασης υπήρξαν δύο αναφορές που αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ότι κάτι πάει ν’ αλλάξει στο όλο κλίμα, γεγονός ιδιαίτερα θετικό ενόψει και των σχεδιαζόμενων αλλαγών στον «Καλλικράτη».

Η πρώτη ήταν η αναφορά του κ. Πατούλη πως «θεωρώ ότι σήμερα υπάρχει στο υπουργείο Εσωτερικών η πολιτική ηγεσία εκείνη που θα τολμήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών».

_______________________
Ας ελπίσουμε ότι η «ξαστεριά» που διαφαίνεται στη σχέση μεταξύ υπ. Εσωτερικών και ΚΕΔΕ δεν θα είναι παροδική και πλέον οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να βρουν έναν κοινό βηματισμό προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών….
_______________________

Η δεύτερη αφορούσε στον κόμβο Διαδικτυακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Δήμων Ελλάδος, με το διακριτικό όνομα «govHUB», για τον οποίο ο κ. Πατούλης είπε ότι «πρόκειται για ένα τεχνολογικό εργαλείο, αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας μεταξύ ΚΕΔΕ και Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο με συστηματικό τρόπο μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά αφ’ ενός στην καλύτερη και αμεσότερη λειτουργία των δήμων και αφ’ ετέρου στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων σε μια νέα εποχή, που η γραφειοκρατία θα αποτελεί παρελθόν».

Ας ελπίσουμε ότι η «ξαστεριά» που διαφαίνεται στη σχέση των δύο πλευρών δεν θα είναι παροδική και πλέον οι δύο θεσμικοί παράγοντες θα καταφέρουν να βρουν έναν κοινό βηματισμό προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών. Εξάλλου, πολλές φορές έχουμε τονίσει από αυτή τη στήλη ότι μπροστά στο κοινό όφελος οι όποιες προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες ή κομματικές – παραταξιακές διαφορές θα πρέπει να παραμερίζονται.

Κάτι που, όπως φαίνεται, αρχίζουν να υιοθετούν οι επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet