Κυβέρνηση: Ελπίζει σε λύση για το Σκοπιανό με τη… βοήθεια του Θεού
Πολιτική

Κυβέρνηση: Ελπίζει σε λύση για το Σκοπιανό με τη… βοήθεια του Θεού

Χαμηλούς τόνους εξακολουθεί να κρατάει η κυβέρνηση για το Σκοπιανό, δίχως να επιβεβαιώνει -αλλά ούτε και να διαψεύδει- τις πέντε προτάσεις Νίμιτς που διέρρευσαν για το όνομα της πΓΔΜ. «Θέλουμε λύση, με την οποία θα είμαστε όλοι νικητές», ήταν το μήνυμα που έστειλε, άλλωστε, σε χθεσινές δηλώσεις του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι οποίες απηχούν απόλυτα το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Μαξίμου. Επί της ουσίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι οι προτάσεις Νίμιτς βρίσκονται στο τραπέζι, καθώς είπε -κατηγορώντας τη Ν.Δ. για υποκρισία- ότι «στο όνομα πΓΔΜ, υπάρχει ο όρος Μακεδονία».

Τον Αλέξη Τσίπρα επισκέφθηκε μάλιστα στο Μαξίμου ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος εμφανίστηκε εξαιρετικά φειδωλός στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ενώ λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός μετέβη αυτοπροσώπως στην Αρχιεπισκοπή, προκειμένου να συναντήσει τον κ. Ιερώνυμο -κίνηση που προκάλεσε έντονη αντίδραση από τη Ν.Δ., καθώς ερμηνεύτηκε ως unfair του πρωθυπουργού να ενημερώσει πρώτα τους ιεράρχες και μετά τα πολιτικά κόμματα. Θέμα συζήτησης μεταξύ Τσίπρα – Ιερωνύμου ασφαλώς ήταν το Σκοπιανό και ο ρόλος της Εκκλησίας, ιδίως υπό το πρίσμα του συλλαλητηρίου της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, το οποίο μπορεί να μην στηρίζει επισήμως η Εκκλησία, αλλά αρκετοί ιεράρχες εμφανίζονται έτοιμοι να συμμετάσχουν σε αυτό. Υπενθυμίζεται δε ότι πριν από μία εβδομάδα ο κ. Τσίπρας απέστειλε επιστολή προς τον αρχιεπίσκοπο, με την οποία ξεκαθάριζε ότι το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, «ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατάει ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, του ζήτησε να συμβάλλει, όπως τονίζεται, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις. Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ’ ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία».

Το συλλαλητήριο της Κυριακής αποτελεί ούτως ή άλλως γρίφο ακόμη και για το κυβερνητικό στρατόπεδο, με την επίσημη θέση της κυβέρνησης να είναι ότι το Σκοπιανό δεν θα λυθεί μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις. Αν και στην πραγματικότητα δεν αναμένουν στο Μαξίμου τη συμμετοχή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο συλλαλητήριο, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί «μακεδονομάχοι» στη Βόρεια Ελλάδα, για τους οποίους ξεκαθαρίζεται πάντως ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στους «εθνικιστές που πρέπει να ηττηθούν», όπως ακούστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πάντως γεγονός ότι η ισορροπία είναι πολύ δύσκολη για την κυβέρνηση, ιδίως λόγω και της στάσης του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ. Παρά την προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, κατηγορηματικό (και τριπλό) ήταν το «όχι» του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση σε ερώτηση εάν εξετάζεται δημοψήφισμα, όπως ζητάει ο υπουργός Άμυνας. Αντιθέτως, ο ίδιος επανέλαβε ότι οι εξελίξεις περνούν μέσα από τη Βουλή, υπονοώντας έτσι την πίεση που επιχειρεί να ασκήσει η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση για να στηρίξει την όποια λύση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ διαφοροποιηθούν στην ψηφοφορία (σ.σ.: ο κ. Κοτζιάς έχει μιλήσει επανειλημμένα για «πλειοψηφία βουλευτών και όχι κομμάτων»).

Επιπλέον, περνούν στην αντεπίθεση κατά της Ν.Δ., εκτιμώντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «όμηρος ακροδεξιών απόψεων στο κόμμα του». Με αυτή τη λογική κρίνουν και την απόφασή του για το «ελευθέρας» Μητσοτάκη στα στελέχη της Ν.Δ. που προτίθενται να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ενώ μιλούν για αντιφάσεις στις οποίες υποπίπτουν διαρκώς στελέχη της και ο πρόεδρός της.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet