Στην τελική ευθεία το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα – Αλλαγή πλεύσης από την Εκκλησία
Κοινωνία

Στην τελική ευθεία το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα – Αλλαγή πλεύσης από την Εκκλησία

Με έντονη την παρουσία της Εκκλησίας, η οποία μέχρι πρότινος είχε διαφορετική στάση, διοργανώνεται το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

Το συλλαλητήριο διοργανώνεται από τις Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, καθώς έγινε δεκτό το σχετικό αίτημα που είχαν υποβάλει στον Δήμο Αθηναίων.

Ανάμεσα στους ομιλητές, όπως έγινε γνωστό, θα είναι και ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, η συμμετοχή του οποίου έχει σημειολογική σημασία, καθώς είναι εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Η συμμετοχή του στο συλλαλητήριο, προφανώς σηματοδοτεί την αλλαγή στάσης της Εκκλησίας, καθώς ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, πριν την έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, είχε συστήσει αποχή των κληρικών από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις θα στηθούν από το Πολεμικό Μουσείο μέχρι και τη Λεωφόρο Συγγρού.

Χαιρετισμούς αναμένεται να απευθύνουν ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης (μάλλον θα είναι μαγνητοσκοπημένο μήνυμα) και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης, ο οποίος έχει επιμεληθεί και τη μουσική της εκδήλωσης και ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη ο αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των Παμακεδονικών Ενώσεων και τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου και τους ξεκαθάρισε ότι την Εκκλησία θα εκπροσωπήσουν ο αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου, ο οποίος θα συνοδεύεται από τους επίσης συνοδικούς μητροπολίτες Δράμας και Χίου. Μάλιστα, ο μητροπολίτης Σύρου θα λάβει τον λόγο αφού θα αναγνώσει το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, με το οποίο η Εκκλησία, εκτός από το ελεύθερο της συμμετοχής στο συλλαλητήριο, τάσσεται αδιαπραγμάτευτα κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία στο όνομα.

Σε ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, μετά το πέρας της συνάντησης, τονίζεται ότι ο κ.κ. Ιερώνυμος είπε στους διοργανωτές πως «κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας είναι επαινετή αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής, πηγαία και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet