Σε εκδήλωση με τίτλο «Εμείς & ο σεισμός» ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ
Αυτοδιοίκηση

Σε εκδήλωση με τίτλο «Εμείς & ο σεισμός» ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ

Σε ενημερωτική – επιστημονική εκδήλωση με τίτλο «Εμείς και ο σεισμός», που διοργάνωσε η Πολιτική Προστασία του Δήμου Κηφισιάς, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Βλάσσης Σιώμος.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Κηφισιάς με την πρωτοβουλία και τον συντονισμό του αντιδημάρχου Δημοτικής Ενότητας Εκάλης και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κηφισιάς και μέλους της Ε.Ε. του ΣΠΑΠ, Δημήτρη Λιανού, ο οποίος και παρευρέθηκε, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Επίκουρης καθηγήτριας σεισμολόγου Ελισάβετ Δολόγλου, της MSc γεωφυσικού – σεισμολόγου Αγγελικής Τσιπούρα και του μεταπτυχιακού φοιτητή Σεισμολογίας Φίλιππου Μπόνταρε.

Την εισήγηση του θέματος έκανε η κα Δόλογλου, η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά στα φυσικά και γεωλογικά αίτια που προκαλούν τις σεισμικές δονήσεις, ανά την υφήλιο. Παράλληλα, ενημέρωσε τους παρισταμένους για το είδος των γεωφυσικών αλλαγών που συντελούνται στον μανδύα και τον φλοιό του πλανήτη τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια ενός σεισμικού φαινομένου. Στη συνέχεια έδωσε χρήσιμες στατιστικές πληροφορίες για σεισμούς που έχουν γίνει στη χώρα μας και διεθνώς και τέλος αναφέρθηκε στα γεωφυσικά στοιχεία των ρηγμάτων που βρίσκονται στη χώρα μας, αλλά κυρίως στην Αττική. Η παρουσίαση έκλεισε με χρήσιμες οδηγίες και μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται από τους πολίτες για την προφύλαξη από τους σεισμούς πριν την εκδήλωσή τους, κατά τη διάρκεια ενός σεισμικού φαινομένου και μετά από αυτό.

Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, η αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων – Επικοινωνίας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τουρισμού κι Εθελοντισμού του Δήμου Κηφισιάς, Ζέτη Κασιμάτη, η αντιδήμαρχος Δημοτικών Πόρων και Προσωπικού του Δήμου Κηφισιάς, Σίσσυ Παπασπύρου και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κηφισιάς Χρήστος Καλός και Πολυξένη Αστερίου.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, μετά το πέρας της εκδήλωσης δήλωσε:

«Παρακολουθήσαμε σήμερα μία εμπεριστατωμένη παρουσίαση η οποία ήταν διαφωτιστική τόσο για τη γενεσιουργό αιτία των σεισμών, όσο και για τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουμε ως Πολιτική Προστασία προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για τέτοιου είδους φαινόμενα. Ήταν μία πολύ χρήσιμη εμπειρία για όλους μας, αφού μας έδωσε την ευκαιρία να επαναλάβουμε πράγματα που γνωρίζουμε ήδη, αλλά και να μάθουμε περισσότερα κυρίως στον τομέα της γεωφυσικής. Είναι προφανές ότι πρωτοβουλίες σαν και αυτή διευρύνουν τις ικανότητες και το πεδίο δράσης της Πολιτικής Προστασίας.  Διότι όπως έχω πει και παλαιότερα η εκπαίδευση των φορέων Πολιτικής Προστασίας, αλλά και των εθελοντών στη χώρα μας χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά. Οι πρόσφατες καταστροφές με τις πλημμύρες και τη μόλυνση στον Σαρωνικό κατέδειξαν ότι εκτός από την Πυρασφάλεια, όπου υπάρχει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και γνώσης, στις υπόλοιπες περιπτώσεις φυσικών ή άλλων καταστροφών το επίπεδο αυτό είναι πολύ χαμηλότερο.

»Θα πρέπει λοιπόν, πιστεύω, να γίνονται πιο συχνά εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, αλλά και ασκήσεις επί χάρτου και πεδίου προκειμένου να βελτιωθούν οι ελλείψεις μας. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που επιβάλλει τον επανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας σε όλες της τις εκφάνσεις, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης, όσο κυρίως σε επίπεδο χρηματοδότησης.

»Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου προς τον Δήμο Κηφισιάς για την πρωτοβουλία αυτή και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΠΑΠ Δημήτρη Λιανό για την επιτυχημένη και άρτια οργανωμένη διοργάνωση. Και φυσικά να συγχαρώ τους εισηγητές πανεπιστημιακούς για την αναλυτική και εμπεριστατωμένη παρουσίασή τους.

»Ελπίζω ότι στο μέλλον τέτοιες πρωτοβουλίες να βρουν μιμητές. Ο ΣΠΑΠ έχει εντάξει τη σεισμική πρόληψη στον σχεδιασμό του και θα προβεί σε σχετικές δράσεις στο άμεσα προσεχές μέλλον».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet