Σε «πορτοκαλί συναγερμό» η Γαλλία για ακραία καιρικά φαινόμενα
Κόσμος

Σε «πορτοκαλί συναγερμό» η Γαλλία για ακραία καιρικά φαινόμενα

Σε «πορτοκαλί συναγερμό» τέθηκε τη Δευτέρα η μισή Γαλλία εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων και του παγετού, με τους μετεωρολόγους να μιλούν για την πραγματική εισβολή του χιονιά έπειτα από δύο μήνες ενός ήπιου χειμώνα.

Από το Μασίφ Σαντράλ, στη Λορένη κι από το Λουάρ, στο Ιλ ντε Φρανς, 40 διαμερίσματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με σφοδρές χιονοπτώσεις και παγετό. «Πρόκειται για μια πραγματική εισβολή του χειμώνα, που ναι μεν άργησε είναι ωστόσο πραγματική, καθώς ψυχρές μάζες αέρα έρχονται από τις σκανδιναβικές χώρες, σε συνδυασμό με χαμηλό βαρομετρικό από το νότο» εξήγησε ο μετεωρολόγος Σεμπάστιαν Λεάς.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν από χθες το κεντροανατολικό τμήμα της χώρας, την οροσειρά Μασίφ Σαντράλ και το Ρον Αλπς, ένα φαινόμενο «που δεν θεωρείται σπάνιο για αυτές τις περιοχές, αλλά είναι επαρκώς σημαντικό για να καταστήσει δύσκολες τις συνθήκες στην κυκλοφορία των δρόμων», τονίζει η Météo France.

Η κυκλοφορία των φορτηγών απαγορεύτηκε για αρκετές ώρες χθες στον αυτοκινητόδρομο A75 στο Καντάλ και το Οτ Λουάρ, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων.

Τα προβλήματα στην κυκλοφορία αναμένεται να επεκταθούν στο βόρειο τμήμα, ενώ οι βροχοπτώσεις αναμένεται σταδιακά να πάρουν τη θέση του χιονιού στο Ρον Αλπ.

Σήμερα αναμένονται να πέσουν 7-15 εκατοστά χιονιού, που θα μπορούσε κατά περιοχές να φθάσει τα 20 εκατοστά.

Στο Παρίσι ξεκίνησε να χιονίζει από τη Δευτέρα, ωστόσο «προς το παρόν όχι σε σημαντικό βαθμό», σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. Το ύψος του χιονιού αναμένεται να φθάσει την Τρίτη τα 5-10 εκατοστά στην Ιλ ντε Φρανς.

Η Météo France προειδοποιεί για τον κίνδυνο να επικρατήσουν «πολύ δύσκολες συνθήκες στην κυκλοφορία».

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί από Τετάρτη, ειδικά στα κεντροδυτικά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων το χιόνι θα προκαλέσει την πτώση της θερμοκρασίας και οι ειδικοί αναμένουν να σημειωθεί παγετός από Τετάρτη. Ο υδράργυρος αναμένεται να βουτήξει στους -10 βαθμούς Κελσίου, ιδίως στο Σεντ Βαλ ντε Λουάρ, το Μπερί. Σε αυτό το πλαίσιο, σε 22 διαμερίσματα, εκ των οποίων σε 8 στο Ιλ ντε Φρανς, το Νορ και τη Ρον, κηρύχθηκε χθες «συναγερμός για δριμύ ψύχος» αναφορικά με την προστασία των αστέγων, έγινε γνωστό από το υπουργείο Συνοχής των Εδαφών.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet