Σκοπιανό: Η διαπραγμάτευση για τα ανοικτά κεφάλαια συνεχίζεται
Πολιτική

Σκοπιανό: Η διαπραγμάτευση για τα ανοικτά κεφάλαια συνεχίζεται

Οι δηλώσεις Ζάεφ, που επιβεβαίωσε χθες, Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018, ότι υπάρχει συμφωνία σε τρία από τα επτά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας, δημιουργούν νέα δυναμική στις συναντήσεις των δυο πλευρών. Η επόμενη συνάντηση ΚοτζιάΔημητρώφ θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Σόφια, και στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, όπου έχουν προσκληθεί και οι προερχόμενοι από τα δυτικά Βαλκάνια ομόλογοί τους.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι από τα επτά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης (όνομα, εύρος χρήσης, γλώσσα, ταυτότητα, εμπορική χρήση, ακρωνύμια και συντμήσεις) έχουν κλείσει τα τρία, ενώ τέσσερα παραμένουν ανοιχτά. Οι δυο πλευρές φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει σε μια από τις τρεις ονομασίες γεωγραφικού προσδιορισμού (Gorna, Severna, ή Vardaska) έχοντας παράλληλα αποκλείσει το Νέα Μακεδονία. Αν διαβάσει κανείς πίσω από τις λέξεις, αντιλαμβάνεται ότι τα «δύσκολα» κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, είναι η ταυτότητα και η γλώσσα, κάτι που φωτογράφισε χθες ο κ. Ζάεφ. «Η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα», είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, που δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το τι αφορούν τα «7 σημεία» των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Ζάεφ επανήλθε για ακόμη μια φορά στο θέμα του δημοψηφίσματος (κάτι που αποτελεί προεκλογική του δέσμευση) ενώ περιέγραψε τη λύση μιας διεθνούς συμφωνίας που θα επικυρωθεί από τα δύο κοινοβούλια.

Στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας πάντως, εκφράζονται επιφυλάξεις για τη χρήση σλαβικού προσδιορισμού στη σύνθετη ονομασία, καθώς ένα τέτοιο όνομα ισχυροποιεί την σλαβική ταυτότητα της ΠΓΔΜ, αγνοώντας το αλβανικό στοιχείο που αφορά το 30% της χώρας. Τα αλβανικά κόμματα πάντως, έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ ενός συμβιβασμού με την Ελλάδα, αλλά και της άμεσης εισόδου της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet