Τουρκία κατά Κοτζιά: Ξεπέρασε τα όρια – ΥΠ.ΕΞ.: Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο
Πολιτική

Τουρκία κατά Κοτζιά: Ξεπέρασε τα όρια – ΥΠ.ΕΞ.: Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί», απαντά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς στον τουρκικό σχολιασμό συνέντευξης του Νίκου Κοτζιά.

Νωρίτερα, στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά , πως η Ελλάδα δεν θα έχει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με τον εκπρόσωπό του σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ να «εκφράζει την ανησυχία του».

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anandolu ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ. σημείωσε ότι τοποθετήσεις αυτού του τύπου είναι «ανησυχητικές». Ο ίδιος ανέφερε πως η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 218 μετά το επεισόδιο στα Ίμια ήταν σε θετική ατμόσφαιρα παρά τις διαφορές των δύο χωρών και η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο Πέλαγος.

«Υπό αυτό το πλαίσιο, για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την αποκλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο», ανέφερε η ανακοίνωση. «Όμως, δυστυχώς, φαίνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει υιοθετήσει μια μη ειρηνική προσέγγιση που ξεπερνά τα όρια και βρίσκεται μακριά από την υπευθυνότητα που απαιτείται από την θέση του».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha σημείωσε πως «στην υπόθεση που υπήρξε γύρω από τα νησιά των Ιμίων έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε» και διαμήνυσε ότι «δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά».

Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών

«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς όταν ρωτήθηκε για τα τουρκικά σχόλια.

«Η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της. Επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει. Επιπλέον, οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet