Τα δημόσια υπουργήματα, τα «τυχερά» των πολιτικών και η κρίση των πολιτικών αξιών…
Ενυπόγραφα

Τα δημόσια υπουργήματα, τα «τυχερά» των πολιτικών και η κρίση των πολιτικών αξιών…

«…Ελπίζω ότι όσοι εξ’ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ’ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμόν του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ’ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της».

»…εφ’ όσον τα ιδιαίτερά εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».

[Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, προς τη Δ’ Εθνοσυνέλευση, Άργος 4 Αυγούστου 1829].

«… Όλες οι ενέργειές μου ήταν σύμφωνες με τον νόμο, δεν διανοήθηκα ότι υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή μου, καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου.

»Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό.

»Έχω πλήρη επίγνωση ότι η αμοιβή μου για τις υπηρεσίες που παρέχω προέρχεται από τους κόπους μου…

»…Πριν τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω. Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά, παραμένω στη διάθεση του πρωθυπουργού.

[Ράνια Αντωνοπούλου, πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το επίδομα ενοικίου που εισέπραττε, Αθήνα 26 Φεβρουαρίου 2018].

«Καλησπέρα Αλέξη. Πιστεύω ότι καταλαβαίνεις πως είναι δύσκολη η παραμονή μου στην Κυβέρνηση. Γι’ αυτό σου δίνω την παραίτησή μου. Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να υπηρετήσω τη χώρα».

[Γραπτό μήνυμα από το κινητό του πρώην υπουργού Οικονομικών & Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου προς τον πρωθυπουργό για το ίδιο θέμα, Αθήνα, μεσάνυχτα 26/2/2018].

Όταν η Ιστορία παίρνει τον λόγο, τα πολλά λόγια μάλλον περιττεύουν. Μετά την κατάρρευση των φαντασιώσεων όσων πίστευαν ότι θ’ αλλάξουν τα πράγματα, προκαλώντας «ντόμινο ανατροπών  σε όλη την Ευρώπη», πλέον καταρρέει με πάταγο και η αυτοπροβολή των δήθεν «ηθικών πλεονεκτημάτων» τους.

Γίνονται όλο και περισσότεροι οι αριστεροί που εύχονται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να είχε αποτελέσει όντως μια «αριστερή παρένθεση». Ίσως έτσι να είχε διασώσει κάποια υπολείμματα ιδεολογικής αξιοπρέπειας.

Δυστυχώς, η φθορά της πλέον είναι μη αναστρέψιμη. Και το «δυστυχώς» δεν πηγαίνει στην αριστερά, αλλά στη χώρα. Γιατί όλα δείχνουν ότι η κρίση πολιτικών αξιών στην Ελλάδα μόλις τώρα ξεκινά…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet