«Κατεβάζουν» αυλαία οι καλλιτέχνες-παιδαγωγοί
Πολιτισμός

«Κατεβάζουν» αυλαία οι καλλιτέχνες-παιδαγωγοί

Με επιστολή διαμαρτυρίας επιχειρούν να κοινοποιήσουν τις θέσεις τους οι καλλιτέχνες-παιδαγωγοί του Δήμου Αγίας Παρασκευής, οι οποίοι κατηγορούν τη δημοτική αρχή για απαξίωση του έργου τους, αλλά και για εμπαιγμό των ιδίων.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Με την παρούσα επιστολή, θέλουμε να γνωστοποιήσουμε τις θέσεις μας, τους προβληματισμούς μας, αλλά και να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής σε σχέση με τη Θεατρική Παιδεία στα σχολεία.

Είναι γνωστό σε όλους τους άμεσους και έμμεσους συνεργάτες μας, (Μαθητές, Συλλόγους Γονέων, Συλλόγους διδασκόντων και Δήμο) ότι όλα αυτά τα χρόνια κάναμε με υπευθυνότητα και συνέπεια το παιδαγωγικό και καλλιτεχνικό μας έργο και παρόλες τις αντιξοότητες, στηρίξαμε με επιτυχία το μαθητικό φεστιβάλ που διοργανώνεται από τον Δήμο κάθε χρόνο. Είναι επίσης γνωστό ότι την περσινή χρονιά και θεωρώντας ότι οποιοδήποτε πρόβλημα με τη δημοτική αρχή θα ήταν άδικο να μετακυλιστεί στους μαθητές μας, παραμείναμε στις θέσεις μας παρά το γεγονός ότι ήμασταν -και παραμένουμε- απλήρωτοι.

Από το καλοκαίρι μέχρι και τον Δεκέμβριο που μας πέρασε παραμείναμε ουσιαστικά σε καθεστώς ομηρίας, με αιρετούς και διοικητικούς να επιχειρούν και να μη βρίσκουν ποτέ υλοποιήσιμες λύσεις και να αλληλοκατηγορούνται για αυτό.

Με έκπληξη και δυσαρέσκεια διαβάσαμε εντέλει την προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού στον οποίο όψιμα προέβη ο Δήμος,- καθώς η σχολική χρονιά έχει επί της ουσίας χαθεί- και ο οποίος δεν συνάδει με τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές απαιτήσεις του μαθήματος της θεατρικής αγωγής. Τα κριτήρια και οι όροι του διαγωνισμού επικεντρώνονταν αποκλειστικά και μόνο στη χαμηλότερη οικονομική προσφορά, μη λαμβάνοντας σχεδόν καθόλου υπόψη τα ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων και τα εν γένει ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

Η δε απαίτηση για κατάθεση εγγυητικών επιστολών αποτέλεσε ουσιαστικά πρόκληση και ειρωνεία για εμάς, που παραμένοντας απλήρωτοι έπρεπε να βρούμε χρήματα για να μπορούμε να συμμετάσχουμε στον διαγωνισμό. Περιττό να αναφέρουμε, ότι η προϋπηρεσία μας στα σχολεία του Δήμου μας όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και τα αιτήματα των Συλλόγων Γονέων να μην αλλάξουν οι συνεργάτες τους, αγνοήθηκαν παντελώς.

Η απόλυτη απαξίωση μας συμπληρώθηκε από την αδιαφορία της Αντιδημάρχου Παιδείας να μας δεχτεί και να βρούμε λύση στο αδιέξοδο.

Στην απαξίωσή μας αυτή απαντήσαμε με την άρνησή μας να συμμετάσχουμε στη διαδικασία του μειοδοτικού διαγωνισμού, που προσβάλλει τα ίδια τα παιδιά και το έργο μας. Παρόλη τη διάθεσή μας να προσφέρουμε τα μέγιστα για τη θεατρική παιδεία των παιδιών μας, τα ίδια τα χρονικά περιθώρια της προετοιμασίας της παράστασης, που μας ετέθησαν από τον Δήμο μέχρι την 15η Απριλίου, καθιστούν αδύνατη μια θεατρική παραγωγή αξιώσεων, όπως έχουμε συνηθίσει να την προσφέρουμε με ζήλο και αφοσίωση τα τελευταία χρόνια.

Ο εν λόγω διαγωνισμός κηρύχτηκε εντέλει άγονος, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Ειδοποιηθήκαμε εκ νέου τηλεφωνικά και πήραμε τη διαβεβαίωση πως αυτή τη φορά θα γίνει απ’ ευθείας ανάθεση και να περάσουμε από τον Δήμο να πάρουμε τα απαραίτητα έγγραφα. Το πράξαμε, για να διαπιστώσουμε για άλλη μια φορά τον εμπαιγμό, καθώς τα χαρτιά που μας παρέδωσαν αφορούσαν απλώς και μόνο την επανάληψη του μειοδοτικού διαγωνισμού!

Επειδή πιστεύουμε:

Πως η κωλυσιεργία του Δήμου να δώσει έγκαιρα λύσεις στα αιτήματά μας, σε συνδυασμό με τη δυσκαμψία και ανικανότητά του να χαράξει μια σοβαρή πολιτιστική και εκπαιδευτική πολιτική υψηλού επιπέδου, την οποία φευ θυσίασε σε γραφειοκρατικές και λογιστικές αγκυλώσεις, είναι οι μόνες υπεύθυνες για το θλιβερό αδιέξοδο, στο οποίο οδηγηθήκαμε

Πως η κοροϊδία έχει ένα όριο.

Πως είμαστε καλλιτέχνες και παιδαγωγοί.

Πως κανένας ηθοποιός – θεατρολόγος που σέβεται τον εαυτό του και τη δουλειά του δεν μπορεί να παρουσιάσει αξιοπρεπές έργο σε τρεις μήνες.

Πως οι μαθητές μας δεν είναι τυρόπιτες σε κυλικείο για να μειοδοτούμε.

Πως δεν είναι δυνατόν η Δημοτική αρχή να χρησιμοποιεί για την προβολή της εμάς και τους Συλλόγους Γονέων, καλώντας μας κάθε χρόνο να στηρίξουμε το φεστιβάλ και στη συνέχεια να μας αγνοεί και να μας απαξιώνει.

Πως η δημοτική αρχή είναι ηθικά εκτεθειμένη, εφόσον προσλαμβάνει νέους συνεργάτες, παραγκωνίζοντας τους παλιούς και αφήνοντας τους απλήρωτους για το έργο που παρέδωσαν.

Αποφασίσαμε να παραμείνουμε εκτός διαγωνισμού, καθώς δεν μας το επιτρέπει η αξιοπρέπειά μας, οι γνώσεις μας, η εμπειρία μας και κυρίως η σχέση που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με τους μαθητές μας . Οι πιο φτηνοί, ας προσέλθουν.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα παιδιά των θεατρικών ομάδων για την αγάπη τους και για όλα όσα μας έμαθαν, τους Συλλόγους Γονέων για τη συνεργασία τους και την ‘Ενωση Γονέων για την υποστήριξή της.

Μαρία Καλογεροπούλου

Τζούλια Κοντοαγγέλου

Δημήτρης Μάριζας

Αντιγόνη Μώρου

Χρήστος Παγκαλιάς

Εύη Φώτου

Γιόλα Χατζή

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet