Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην ημερίδα της ΠΕΔΑ για την «Κατηγοριοποίηση Δήμων»
Αυτοδιοίκηση

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην ημερίδα της ΠΕΔΑ για την «Κατηγοριοποίηση Δήμων»

Τη θέση ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να υπάρξουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διατύπωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια τοποθέτησης του στην ημερίδα που οργάνωσε σήμερα, Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

Στην ημερίδα συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ιωνίων Νήσων, Α. Παρίσης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Γ. Κωτσός, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Γ. Λώλος, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Τ. Βάμβουκας, δήμαρχοι του Λεκανοπεδίου Αττικής, δημοτικοί σύμβουλοι από τους Δήμους Αττικής, στελέχη της ΕΕΤΑΑ, κ.ά.

Κεντρικό θέμα της ημερίδας ήταν η «Κατηγοριοποίηση των Δήμων». Εισηγητές ήταν οι  καθηγητές Πανεπιστημίου Νίκος Χλέπας και Γιάννης Ψυχάρης, οι οποίοι και έχουν καταρτίσει σχετικές μελέτες.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, απευθυνόμενος στον κ. Π. Σκουρλέτη, επισήμανε ότι, «μετά από μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της Αυτοδιοίκησης, διαφαίνεται να υπάρχουν συγκλήσεις οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να μπουν οι βάσεις για μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων».

«Οι δήμοι χρειάζεται να έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες οι οποίες θα τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν προς όφελος των πολιτών, της τοπικής και εθνικής ανάπτυξης. Είναι κομβικό σημείο η άσκηση αρμοδιοτήτων με βάση την αρχή της εγγύτητας. Επίσης, είναι κρίσιμο οι αρμοδιότητες να κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του κάθε δήμου. Δήμοι, όπως οι μικροί, νησιωτικοί, ορεινοί και οι αστικοί, χρειάζονται συγκεκριμένα προγράμματα και πρωτοβουλίες για να λύσουν τα προβλήματα που έχουν. Επιπλέον είναι ανάγκη να ανοίξει και το ζήτημα των μητροπολιτικών κέντρων σε μεγάλα αστικά συγκροτήματα, όπως αυτό της Αττικής και της Θεσσαλονίκης», τόνισε.

Ο κ. Γ. Πατούλης, αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΠΕΔΑ, σημείωσε στη συνέχεια ότι «η ΚΕΔΕ μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να συζητήσουν για την κατάρτιση εκείνων των θεσμικών εργαλείων που θα μετουσιώσουν τη θεωρία σε πράξη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Γιώργος Ιωακειμίδης, αναφέρθηκε στο θέμα της κατηγοριοποίησης των Δήμων, και υπογράμμισε ότι  οι μελέτες των καθηγητών Ν. Χλέπα και Γ. Ψυχάρη μπορούν να βοηθήσουν προκειμένου να τεθούν οι σωστές προτεραιότητες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet