Χρ. Παπαδιαμάντης: Συμφωνίες συμφερόντων στη Λυκόβρυση
Κοινωνία

Χρ. Παπαδιαμάντης: Συμφωνίες συμφερόντων στη Λυκόβρυση

«Τι πόλη θέλουμε;» διερωτάται το μέλος της Κίνησης Πολιτών Λυκόβρυσης Χρήστος Παπαδιαμάντης με αφορμή τις εξελίξεις που αφορούν στην πόλη της Λυκόβρυσης.

Ο κ. Παπαδιαμάντης κάνει λόγο για «συμφωνίες συμφερόντων» από πλευράς τοπικών παραγόντων με γνώμονα, όπως τονίζει «το δικό τους καλό» και τονίζει ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την πόλη η πορεία σημαντικών θεμάτων, όπως το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λυκόβρυσης, η Λεωφόρος Κύμης, η ΒΙΟΠΑ.

Ακολουθεί η παρέμβαση του Κ. Παπαδιαμάντη:

Τι πόλη θέλουμε;
Λυκόβρυση 2018: Ευκαιρίες και προκλήσεις

Η Λυκόβρυση είναι μια σχετικά αραιοκατοικημένη περιοχή, λόγω του μεγάλου αριθμού μονοκατοικιών, μεγάλων αδόμητων χώρων και σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων του δευτερογενή τομέα.

Τα χαρακτηριστικά αυτά και η γειτνίαση με την Εθνική Οδό, τον μελλοντικό τερματικό σταθμό Μετρό και ταυτόχρονα τον πολεοδομικό κορεσμό γειτονικών δήμων, δίνουν μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες στην περιοχή, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν κίνδυνο για την ήπια οικιστική της ανάπτυξη.

Έχει μεγάλη λοιπόν σημασία πώς χειριζόμαστε τα σημαντικά θέματα που αφορούν το μέλλον της περιοχής μας.

Ως κίνημα πολιτών της πόλης αρκετά χρόνια τώρα, αγωνιζόμαστε για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων της, επιδιώκοντας την ήπια οικιστική της ανάπτυξη.

Δυστυχώς η τακτική αρκετών τοπικών παραγόντων δεν βοηθά στην κοινή αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων, γιατί πολιτεύονται σταθερά με τη λογική «όσο χειρότερα για την πόλη, τόσο καλύτερα για αυτούς».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι προσπάθειες σπίλωσης του μεγάλου αναπτυξιακού έργου του Ο.Τ. 9 στο κέντρο της πόλης μας και της πρωτοποριακής συμβολής των πολιτών, σε αυτό.

Πορεύονται σταθερά με σημαία τον καιροσκοπισμό, την υποκρισία, τη νομή της τοπικής εξουσίας και τις προσωπικές επιδιώξεις.

Τώρα ειδικά που… μυρίζονται νέες δουλειές και ρόλους με πρόσχημα το κοινό καλό (δηλ. το δικό τους) στήνουν ήδη νέες συμμαχίες συμφερόντων!  

Μόνη ελπίδα μας η δράση των υγιών δυνάμεων του τόπου, που μπορεί να υπερασπιστεί τα πραγματικά συμφέροντα της πόλης και των πολιτών.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις άμεσης υλοποίησης έργων μεταξύ άλλων, η ολοκλήρωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λυκόβρυσης, η ανακαίνιση της αίθουσας «Γιάννη Διαμαντόπουλου» και η ανανέωση του χλοοτάπητα στο ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Καθοριστική σημασία η πορεία σημαντικών θεμάτων, όπως:

Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λυκόβρυσης

Επείγον θέμα η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του ΓΠΣ Λυκόβρυσης, όπου θα οριστούν οι χρήσεις γης με τις ζώνες αμιγούς και γενικής κατοικίας, το κέντρο πόλης, οι χώροι επαγγελματικών δραστηριοτήτων, οι ζώνες πρασίνου και οι χώροι που χρίζουν προστασίας όπως δάση, Πύρνα και ταυτόχρονα η δρομολόγηση της απομάκρυνσης των οχλουσών βιομηχανιών που βρίσκονται εντός του οικιστικού ιστού.

Τα τελευταία γεγονότα με το εργοστάσιο μαρμάρων και το εργαστήριο καφέ, δείχνει πόσο επιτακτική είναι η άμεση ολοκλήρωση του ΓΠΣ Λυκόβρυσης.

Λεωφόρος Κύμης

Απαιτείται επαγρύπνηση για την ενδεχόμενη διάνοιξη της Λ. Κύμης με εφαρμογή τουλάχιστον της τελευταίας μελέτης, που προβλέπει την πλήρη υπογειοποίηση της μέχρι την Εθνική Οδό και τη μείωση των αρνητικών συνεπειών για Πεύκη – Λυκόβρυση – δάση.

BIOΠΑ

Απαιτείται συνολική ανασυγκρότηση της βιομηχανικής περιοχής Μεταμόρφωσης – Λυκόβρυσης – Κηφισιάς, όπου μικρή περιοχή ανήκει διοικητικά, στον Δήμο μας.

Διεκδικούμε ο Δήμος μας να έχει αποφασιστικό λόγο για το μέλλον αυτής της περιοχής με χρήσεις που να βοηθούν την εξυγίανση, την ανάπλαση και την ανασυγκρότησή της, που τώρα αποτελεί νεκροταφείο παλιών εργοστασίων, δίνοντάς της βέβαια αναπτυξιακό χαρακτήρα και προοπτική.

Δεν συμφωνούμε με διαδικασίες fast track παράδοσης της περιοχής σε χρήσεις μεγάλης κλίμακας, διεκδικώντας ως πόλη να έχουμε ουσιαστικό λόγο στις επιλογές που θα γίνουν.

Το όλο θέμα απαιτεί μελέτη – επεξεργασία των διαφόρων επιλογών με γνώμονα το κοινό καλό και το μέλλον της πόλης.  

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet