Ο δήμαρχος Πεντέλης στην ημερίδα της ΠΕΔΑ «Κατηγοριοποίηση των Δήμων»
Κοινωνία

Ο δήμαρχος Πεντέλης στην ημερίδα της ΠΕΔΑ «Κατηγοριοποίηση των Δήμων»

Στην ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) κατά την οποία έγινε η παρουσίαση της μελέτης «Κατηγοριοποίηση των Δήμων» συμμετείχε την Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018 ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Πεντέλης τόνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, ότι: «Κατηγοριοποίηση σε μία κατάσταση Δήμων που υπάρχουν Δήμοι από 1.000 μέχρι 5.000 κατοίκους (18 Δήμοι) και κάτω από χίλιους κατοίκους (18 Δήμοι) δεν μπορεί να γίνει αν πρώτα δεν εξεταστεί η αναδιοργάνωση με κύριο στόχο τη λειτουργική βιωσιμότητα των Δήμων».

Επίσης, υπέβαλε την ένσταση ότι δεν μπορεί καθηγητές Πανεπιστημίου να συντάσσουν μελέτη Αναδιοργάνωσης και Κατηγοριοποίησης των Δήμων γιατί δεν έχουν την εμπειρία της Αυτοδιοίκησης. «Μπορούν όμως κάλλιστα να είναι σύμβουλοι στους Αυτοδιοικητικούς σε μία τέτοια αποστολή» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «η συνάντηση αυτή είναι καλή μόνο υπό το πρίσμα της απόκτησης εγκυκλοπαιδικών γνώσεων σε ευρύ επίπεδο γύρω από το θέμα».

Για τη Μητροπολιτική Διακυβέρνηση που ετέθη ως θέμα, ο δήμαρχος Πεντέλης τόνισε ότι: «Είναι ανάγκη αυτό να εξεταστεί υπό το πρίσμα και της κατεύθυνσης της αποστολής, κατά περιοχή και κατά θέμα με βάση τις ανάγκες των μικρών δήμων». Παράλληλα, σημείωσε ότι «ένας μεσαίος νησιωτικός ή επαρχιακός δήμος μπορεί να είναι Μητροπολιτικός για ορισμένα θέματα που στηρίζουν τους γύρω μικρότερους Δήμους (Πολεοδομία, Προμήθειες, Τεχνικά Θέματα, Διαχείριση Απορριμμάτων, Κοιμητήρια κ,λπ.). Προφανώς και Μητροπολιτικοί Δήμοι θα πρέπει να είναι καταρχήν οι Πρωτεύουσες των Νομών».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι «η αυτάρκεια ενός Δήμου για την υλοποίηση της αποστολής του θα πρέπει να στηρίζεται σ΄ έναν πρότυπο ΟΕΥ (Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας) που οφείλει το Υπουργείο Εσωτερικών να δημιουργήσει κατά μοντέλο Δήμου πολύ μεγάλου, μεγάλου, μεσαίου, μικρού και πολύ μικρού που θα προβλέπει στελέχωση για τις βασικές υπηρεσίες, οικονομικές, τεχνικές, πολεοδομικές, νομικές, Πράσινα Σημεία, Απόβλητα, ΚΥΕ, Πολιτική Προστασία, Κοιμητήρια, Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου και δεν θα αφήνει τους δήμους να αυτοσχεδιάζουν».

Τέλος, ο δήμαρχος επεσήμανε ότι «η κατηγοριοποίηση των Δήμων είναι δουλειά των έμπειρων αυτοδιοικητικών με τη συμβολή και τη στήριξη τεχνοκρατών – καθηγητών Πανεπιστημίου και πρέπει να γίνει όταν ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του “Καλλικράτη” ώστε να πάψουν να υπάρχουν Δήμοι “σφραγίδες” και οι Δήμοι που θα δημιουργηθούν να μπορούν να είναι βιώσιμοι λειτουργικά και οικονομικά με στόχο την υλοποίηση της αποστολής τους που είναι, η σωστή και η πλήρης υπηρέτηση του δημότη».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet