«Αμαλίας 4, Πέμπτος Όροφος» & «Εφημερίς των Κυριών»
Πολιτισμός

«Αμαλίας 4, Πέμπτος Όροφος» & «Εφημερίς των Κυριών»

Επίσκεψη με ξενάγηση στο σπίτι – μουσείο «Αμαλίας 4, Πέμπτος Όροφος» και παρακολούθηση της παράστασης «Εφημερίς των Κυριών», μετά μουσικής, διοργανώνει την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού.

«Εφημερίς των Κυριών»

Η «Εφημερίς των Κυριών» εξεδόθη για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου του 1887 από την πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια, Καλλιρρόη Παρρέν, ως η πρώτη εφημερίδα φτιαγμένη από γυναίκες για γυναίκες… μιας άλλης εποχής, χωρίς βασικά δικαιώματα, μην έχοντας πρόσβαση στη μόρφωση και καμία εξουσία πάνω στον εαυτό τους.

Στην παράσταση δεσπόζουν κείμενα της εφημερίδας που συνετέλεσε στην αφύπνιση του γυναικείου φύλου στην Ελλάδα.

Η ηθοποιός Ανδρομάχη Μαρκοπούλου ως Καλλιρρόη Παρρέν γίνεται σιγά-σιγά η φωνή της και εμπλέκεται μουσικά με την υπέροχη ελληνική γλώσσα της «Εφημερίδος των Κυριών», με τον Χάρη Μπότση στο πιάνο, αντιπαραθέτοντας παλιές και σύγχρονες μελωδίες, μέχρι να φτάσει στο «τώρα», στα τραγούδια της Ευσταθίας.

Ο νευρολόγος – ψυχίατρος Άγγελος Κατακουζηνός και η Λητώ, συγγραφέας και σύζυγός του, ανήκαν στο πυρήνα της πνευματικής ελίτ της εποχής τους. Όλοι οι «Μεγάλοι» που σημάδεψαν τη σύγχρονη ελληνική ταυτότητα, της μυθικής γενιάς του ΄30, ήταν οι συχνοί επισκέπτες του σπιτιού τους, στον 5ο ορόφο της Λ. Αμαλίας 4.

Το υπέροχο σπίτι – μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για να μοιραστεί μαζί με το κοινό τις ιστορίες του με ξενάγηση από την κ. Σοφία Πελοποννησίου.

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 22 ευρώ και περιλαμβάνει ξενάγηση και τσάι, παρακολούθηση της παράστασης και μεταφορά.

Η αναχώρηση θα γίνει στις 18:30 από το Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου (Δρόση 2 & Δροσίνη, Ψυχικό, τηλ. 210 6745135).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet