Μια συστημική προσέγγιση της πατρότητας στη Σχολή Γονέων Δήμου Βριλησσίων
Κοινωνία

Μια συστημική προσέγγιση της πατρότητας στη Σχολή Γονέων Δήμου Βριλησσίων

Στην επόμενη συνάντηση που έχει προγραμματίσει η Σχολή Γονέων Δήμου Βριλησσίων και η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου 2018, θα φιλοξενηθεί ο π. Ιωάννης Τσαπαρίκος.

«Πατρότητα: Μια συστημική προσέγγιση της πατρότητας» θα είναι το θέμα της ομιλίας, που είναι αφιερωμένη στον ρόλο του πατέρα στη σύγχρονη οικογένεια, αλλά αφορά, εκτός από τους μπαμπάδες και τις μαμάδες.

Πρόγραμμα συναντήσεων Σχολής Γονέων Δήμου Βριλησσίων (2018).

Θεματικός άξονας της ομιλίας είναι η συστημική προσέγγιση της πατρότητας. Η συστημική προσέγγιση, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, υπερτερεί της παραδοσιακής αναλυτικής (καρτεσιανής) σκέψης ως προς το ότι προσλαμβάνει και ερμηνεύει τον κόσμο ως ολότητα, ως σύνολο συστημάτων και υποσυστημάτων, σε συνεχή αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Στόχος της ομιλίας είναι να αναδειχθεί ο θεμελιακός λόγος ύπαρξης και δραστηριοποίησης του πατέρα μέσα σε μια οικογένεια και κοινωνία που συνεχώς αλλάζει και επαναπροσδιορίζεται. Μετά την αναφορά σε βασικές διαστάσεις της πατρότητας (ο πατέρας ως άτομο, ο πατέρας στην οικογένεια, στην κοινωνία, στον πολιτισμό, στη θρησκεία, στη σχέση του με το φυσικό περιβάλλον), θα αναλυθεί διεξοδικότερα ο ρόλος του πατέρα στη σύγχρονη οικογένεια.

Μπορεί άραγε ο σύγχρονος πατέρας να μην είναι παθητικός θεατής, αλλά να είναι ενεργός συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος με τη σύζυγο-μητέρα στο δυσχερές, πολύπλοκο και πολυσύνθετο εγχείρημα της από κοινού διαπαιδαγώγησης και διαμόρφωσης μιας πιο ολοκληρωμένης προσωπικότητας, ικανής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και προκλήσεις των καιρών;

Ποιος είναι ο π. Ιωάννης Τσαπαρίκος

Ο π. Ιωάννης Τσαπαρίκος γεννήθηκε στη Σάμο το 1964 και κατοικεί στην Αθήνα από το 1975. Χειροτονήθηκε κληρικός το 1994 και είναι έγγαμος, με δύο παιδιά. Σπούδασε Θεολογία και Συστημική Θεραπεία και υπηρετεί από το 2006 στην Ενορία των Αγίων Αποστόλων Βριλησσίων.

Είναι υπεύθυνος  των τομέων Νεότητας, Γάμου και  Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και δραστηριοποιείται στην παρουσίαση ομιλιών καθ’ έτος στο πλαίσιο της Σχολής Γονέων. Επίσης, είναι υπεύθυνος  του ενοριακού κύκλου μητέρων και παρουσίασης βιωματικού σεμιναρίου για την οικογένεια, σε συνεργασία με το εκκλησιαστικό ίδρυμα «Διακονία».

Ταυτόχρονα είναι υπεύθυνος για την κατηχητική σύναξη, αλλά και για την αγαστή συνεργασία με όλα τα εκπαιδευτήρια της ενορίας.

Ευαισθητοποιείται στον ευρύτερο χώρο της ψυχικής υγείας, ιδίως της δοκιμαζόμενης στις μέρες μας οικογένειας, επηρεασμένος κι από τη θητεία του ως εφημέριος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κατά το παρελθόν.

Ενημερώνεται τακτικά για τις σύγχρονες προσεγγίσεις της Ποιμαντικής, μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων και συμμετέχει σε Διεθνή Συνέδρια Ψυχοθεραπείας (EFTA).

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet