«Ισλαμιστική τρομοκρατία» στην Τρεμπ – Κρύφτηκαν στο ψυγείο για να σωθούν τα θύματα
Κόσμος

«Ισλαμιστική τρομοκρατία» στην Τρεμπ – Κρύφτηκαν στο ψυγείο για να σωθούν τα θύματα

Μία σύλληψη έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί για το περιστατικό ομηρίας που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε σούπερ μάρκετ της πόλης Τρεμπ και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι δεκαέξι.

Δράστης της επίθεσης ο 25χρονος Ρεντουάν Λακντίμ, που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά και ο οποίος, σύμφωνα με τον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση, ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας για δεσμούς με το ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Οι γαλλικές Αρχές συνέλαβαν λίγο νωρίτερα μια γυναίκα, φερόμενη ως σύντροφος του ενόπλου, η οποία τέθηκε υπό κράτηση με την κατηγορίας της «σύστασης συμμορίας σχετιζόμενη με μια εγκληματική τρομοκρατική επιχείρηση».

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των θυμάτων – Κρύφτηκαν στο ψυγείο για να σωθούν

Οι πελάτες του σουπερμάρκετ Super U, στην πόλη Τρεμπ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, κρύφτηκαν στην αποθήκη-ψυγείο για να γλιτώσουν.

Ο Κριστιάν Γκιμπέρ έκανε τα ψώνια του στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς του όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν οπλισμένο άνδρα που φώναζε στα αραβικά «Ο Θεός είναι μεγάλος» και τον απειλούσε με ένα μαχαίρι. Ο Γκιμπέρ είπε ότι άκουσε πυροβολισμούς όταν έφτασε στο κατάστημα για να ψωνίσει με τη σύζυγό του και την αδελφή της. Είπε στις δύο γυναίκες και σε κάποιους άλλους πελάτες να κλειδωθούν στο ψυγείο κι εκείνος άρχισε να ψάχνει στους διαδρόμους, ενώ τηλεφωνούσε ταυτόχρονα στην αστυνομία. Τότε, είδε τον δράστη που κρατούσε ένα όπλο και ένα μαχαίρι να φωνάζει «Αλαχού Ακμπάρ» και να διατάζει κάποιους ανθρώπους να πέσουν στο πάτωμα.

«Κάποια στιγμή με πρόσεξε και μου επιτέθηκε με το μαχαίρι, φαντάζομαι επειδή δεν είχε άλλα πυρομαχικά» είπε ο Γκιμπέρ στο Reuters. «Μετά, κοίταξα πίσω μου και δεν ήταν πια εκεί, έτσι ξεγλίστρησα από την έξοδο κινδύνου. Όταν έφτασε η αστυνομία, τους είπα πού βρισκόταν», πρόσθεσε.

Ο Αντρέ Μπιβάν, 76 ετών, είχε τελειώσει τα ψώνια του και κατευθυνόταν στο ταμείο όταν άκουσε τους πυροβολισμούς και είδε τον Λακντίμ. «Έπεσα στο πάτωμα όταν άκουσα πυροβολισμούς για δεύτερη φορά και τότε τον είδα να περπατάει ανάμεσα στα ταμεία», είπε.

Ένας άλλος πελάτης τον βοήθησε να πάνε μέχρι την αποθήκη-ψυγείο, όπου κρύφτηκαν για μισή ώρα και μετά ξεγλίστρησαν έξω.

Ο Φρανσουά, ένας υπάλληλος, έτρεξε στο σημείο απ’ όπου ακούγονταν οι πυροβολισμοί και ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον ένοπλο που, όπως είπε, μιλούσε εκείνη την ώρα για το Ισλαμικό Κράτος. Απομακρύνθηκε και βοήθησε περίπου 20 πελάτες να βγουν από την πίσω πόρτα.

Μακρόν: Πράξη ισλαμιστικής τρομοκρατίας η σημερινή επίθεση – 3 νεκροί και 16 τραυματίες

Πράξη «ισλαμιστικής τρομοκρατίας» χαρακτήρισε νωρίτερα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την επίθεση, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ερευνούν ακόμη αν το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται πράγματι, όπως ισχυρίζεται.

«Η χώρα μας υπέστη σήμερα μια ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση» από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και άλλοι 16 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Μακρόν εξήρε το θάρρος του αξιωματικού της χωροφυλακής που ζήτησε εθελοντικά να πάρει τη θέση των ομήρων που κρατούσε ο δράστης. Ο αξιωματικός αυτός «έσωσε ζωές και τίμησε το Σώμα και τη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή δίνει μάχη με τον θάνατο και όλες οι σκέψεις μας είναι μαζί του και με την οικογένειά του», τόνισε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε «την απόλυτη αποφασιστικότητα» του ιδίου και του πρωθυπουργού, Εντουάρ Φιλίπ, καθώς και όλης της κυβέρνησης, να δώσουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Το χρονικό της επίθεσης

Ο Ρεντουάν Λακντίμ εισέβαλε το μεσημέρι της Παρασκευής σε σούπερ μάρκετ της πόλης Τραμπ, φωνάζοντας «Αλλάχ Ουάκμπαρ» και σκότωσε δύο άτομα.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο σουπερμάρκετ. Λίγο νωρίτερα ο δράστης είχε σκοτώσει άλλον έναν στη γειτονική πόλη Καρκασόν, για να του κλέψει το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια εντόπισε τέσσερις αστυνομικούς που έκαναν τζόγκινγκ στην πόλη, άνοιξε πυρ και τραυμάτισε έναν από αυτούς στον ώμο. Ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε, για να φτάσει λίγα λεπτά αργότερα στην Τρεμπ που απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα.

Όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο κατάστημα, ο ένοπλος κρατούσε όμηρο μόνο έναν 45χρονο αντισυνταγματάρχη της χωροφυλακής, τον Αρνό Μπελτράμ, ο οποίος δίνει πλέον μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ο Μπελτράμ του είχε προτείνει να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους και να κρατήσει μόνο εκείνον. Φρόντισε μάλιστα να αφήσει ανοιχτό το τηλέφωνό του πάνω σε έναν πάγκο για να ακούν οι συνάδελφοί του τι συνέβαινε μέσα στο σουπερμάρκετ.

Ο δήμαρχος της Τρεμπ, Ερίκ Μενασί, τον οποίο επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι ένας από τους νεκρούς είναι ο κρεοπώλης του σούπερ μάρκετ.

Ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές για μικροαδικήματα και κατοχή ναρκωτικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράρ Κολόμπ, ο οποίος πρόσθεσε ότι ενήργησε μόνος. Ο Κολόμπ είπε ότι ο Λακντίμ ήταν από τη γειτονική Καρκασόν, απ’ όπου ξεκίνησαν οι σημερινές επιθέσεις. «Ήταν γνωστός για μικροαδικήματα. Τον είχαμε παρακολουθήσει και πιστεύαμε ότι δεν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί», είπε ο Κολόμπ.

Ένας Πορτογάλος μεταξύ των τριών θυμάτων

Ένας Πορτογάλος πολίτης είναι μεταξύ των τριών θυμάτων από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε στη νότια Γαλλία ένας 25χρονος, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

«Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός Πορτογάλου πολίτη. Επιβεβαιώθηκε από τις γαλλικές Αρχές στις προξενικές υπηρεσίες μας», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τους απόδημους Πορτογάλους, Μιγκέλ Σίλβα.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, εξέφρασε «την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήριά του» στην οικογένεια και τους φίλους του θύματος.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet