Δήμος Αμαρουσίου: Αποκλεισμός μας από χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας Αττικής για έργα ασφαλτόστρωσης
Κοινωνία

Δήμος Αμαρουσίου: Αποκλεισμός μας από χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας Αττικής για έργα ασφαλτόστρωσης

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου προς τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για τον «αποκλεισμό», όπως τον χαρακτηρίζει, του Δήμου από τις χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας Αττικής για έργα ασφαλτόστρωσης και συντήρησης οδοστρώματος.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Δήμου:

Έντονη διαμαρτυρία του Δήμου Αμαρουσίου προς την Περιφέρεια Αττικής για τις απαράδεκτες τακτικές της και τον αποκλεισμό του από τις χρηματοδοτήσεις για έργα συντήρησης οδοστρώματος

Την έντονη διαμαρτυρία της για τον αποκλεισμό του Δήμου Αμαρουσίου από τις χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας Αττικής για έργα ασφαλτόστρωσης και συντήρησης οδοστρώματος, εκφράζει με έγγραφό της η διοίκηση του Δήμου προς την ηγεσία της Περιφέρειας. Με διαπιστωμένο το καθεστώς άνισης μεταχείρισης των Δήμων σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων από μέρους της Περιφέρειας Αττικής, η διοίκηση του Δήμου ζητά επίσημα διευκρινίσεις σχετικά με τα κριτήρια με τα οποία προχωρά στην κατανομή των κονδυλίων στους Δήμους. Την ίδια ώρα ο Δήμος ενημερώνει τους πολίτες για τις ευθύνες της σε επίπεδο παροχής ελλιπούς οδικής ασφάλειας και καταθέτει την πρόθεσή της να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του έναντι της άνισης αυτής αντιμετώπισης.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου έχουν θέσει εγκαίρως στη διάθεση των υπηρεσιών της Περιφέρειας ολοκληρωμένες και πλήρεις μελέτες, τις οποίες και έχουν εγκρίνει οι υπηρεσίες της, αλλά αναιτιολόγητα τα έργα αυτά δεν έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση. Ενδεικτικά, αναφέρεται το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 32777/25.5.2017 έγγραφο της Περιφέρειας, με το οποίο εγκρίθηκε η επάρκεια της τεχνικής μελέτης του Δήμου, με τίτλο «Συντήρηση οδοστρωμάτων στον Δήμο Αμαρουσίου», προϋπολογισμού 5.215.151 ευρώ.

Ο Δήμος Αμαρουσίου παραμένει εκτός χρηματοδότησης παρ΄ ότι σε καθημερινή βάση αποτελεί κόμβο διέλευσης μεγάλου όγκου οχημάτων, επιβαρύνεται με διαμπερή κυκλοφορία και ως επόμενο εμφανίζει αυξημένες ανάγκες σε έργα συντήρησης του οδοστρώματος. Την ίδια στιγμή άλλοι Δήμοι με πολύ μικρότερες ανάγκες, με πολύ μικρότερο κυκλοφοριακό φόρτο, και με αδιευκρίνιστα τα κριτήρια επιλογής στην κατανομή των πόρων, χρηματοδοτούνται με σημαντικά ποσά για τη συντήρηση των οδών τους. Όποιο κριτήριο και εάν προτάσσεται -κυκλοφοριακού φόρτου, έκτασης οδικού δικτύου, πληθυσμού κάθε Δήμου ή ωριμότητας τεχνικής μελέτης-, δεν αιτιολογείται η εξαίρεση του Δήμου Αμαρουσίου καθώς τα πληροί όλα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει εισπράξει -κατ΄ εκτίμηση- πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ από παράβολα μεταβιβάσεων οχημάτων, σκοπός των οποίων είναι να διατίθενται για συντηρήσεις και αποκαταστάσεις φθορών οδοστρώματος προκειμένου για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, δεδομένου ότι λόγω υπερτοπικότητας πρόκειται για σημαντικό εύρος φθορών και επιβαρύνσεων στο οδόστρωμα σε μεγάλη έκταση του οδικού δικτύου, γεγονός που καθιστά απαγορευτική τη συντήρησή τους από ίδιους πόρους του Δήμου.

Η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου καταθέτει την έντονη διαμαρτυρία της για την τακτική της Περιφέρειας Αττικής όσον αφορά στην κατανομή των χρηματοδοτήσεων, και ζητά την άμεση ένταξη σε χρηματοδότηση των ήδη ελεγχθέντων και εγκεκριμένων από τις υπηρεσίες της μελετών αποκατάστασης οδοστρωμάτων, ομβρίων υδάτων κ.λπ.

Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνει ότι διατηρεί την επιφύλαξη για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος προκειμένου για τον έλεγχο των αποφάσεων της Περιφέρειας Αττικής και την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου θεωρεί χρέος της να ενημερώσει τους πολίτες που ζουν, εργάζονται και διακινούνται στο Μαρούσι, για τις απαράδεκτες τακτικές και τις ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής, σε επίπεδο παράκαμψης των υποχρεώσεών της για την παροχή συνθηκών ασφαλούς μετακίνησης ισότιμα σε όλους τους πολίτες εντός της διοικητικής της ευθύνης.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet