Διαμαρτύρεται η Αυτοδιοίκηση για τις καθυστερήσεις που «παίζει» το ΥΠ.ΕΣ.
Ενυπόγραφα

Διαμαρτύρεται η Αυτοδιοίκηση για τις καθυστερήσεις που «παίζει» το ΥΠ.ΕΣ.

Η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται για μήνες σε μια εκνευριστική αναμονή τόσο σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, όσο και στον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) δεν κρύβει τη δυσφορία της για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει δοθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αλλαγή στον «Καλλικράτη», ενώ -σε συνεργασία και με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ)- προχωρεί σε ανοιχτή κατάθεση των προτάσεών της και επί των δύο προαναφερόμενων θεμάτων.

Είναι αλήθεια ότι η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, αν και είχε μπει ψηλά στην προεκλογική ατζέντα της κυβέρνησης, τελικώς έχει καθυστερήσει αρκετά, κάνοντας πολλούς αιρετούς να σημειώνουν με νόημα ότι «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει»… Από την άλλη, υπάρχουν αρκετοί που εκφράζουν φόβους ότι οι αλλαγές που θα προταθούν δεν θα υπηρετούν τις ανάγκες του αυτοδιοικητικού θεσμού, αλλά τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, τις συνέπειες των οποίων θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν οι τοπικές κοινωνίες.

_______________________
Ουδείς μπορεί να εξηγήσει γιατί θα πρέπει περίπου 1,5 χρόνο πριν στηθούν οι αυτοδιοικητικές κάλπες να μην έχει ξεκαθαρίσει τουλάχιστον το εκλογικό τοπίο.
_______________________

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι όλα γίνονται μεθοδικά και σοβαρά και μέσα από «εξαντλητικό» διάλογο, παραδεχόμενο ωστόσο ότι όλα λειτουργούν μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που διαμορφώνει η οικονομική κατάσταση της χώρας.

Πάντως, ακόμη κι αν κάποιος υποστηρίξει ότι η στάση του υπουργείου έχει κάποια λογική σε ό,τι αφορά στην καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να πει το ίδιο σχετικά με την καθυστέρηση ανακοίνωσης του εκλογικού νόμου με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές. Ουδείς μπορεί να εξηγήσει γιατί θα πρέπει περίπου 1,5 χρόνο πριν στηθούν οι αυτοδιοικητικές κάλπες να μην έχει ξεκαθαρίσει τουλάχιστον το εκλογικό τοπίο, ώστε κάθε αιρετός που επιθυμεί να κατέλθει ως υποψήφιος να γνωρίζει με ποιους κανόνες παιχνιδιού θα συναγωνιστεί με τους αντιπάλους του. Και σίγουρα, όσο παρατείνεται αυτή η καθυστέρηση, τόσο ενισχύεται η άποψη όσων λένε ότι αυτό που «μαγειρεύεται» στα «εκλογομαγειρεία» του υπουργείου μόνο θετικό δεν θα είναι για την Αυτοδιοίκηση.

Ο μόνος τρόπος για να διασκεδαστούν οι παραπάνω ανησυχίες και να διαψευστούν οι αρνητικές προγνώσεις είναι να δοθεί το περιβόητο νομοσχέδιο άμεσα προς διαβούλευση και ο χρόνος της τελευταίας να είναι επαρκής ώστε να καταγραφούν όλες οι απόψεις των αυτοδιοικητικών.

Από εκεί και πέρα, κάθε πλευρά θ’ αναλάβει τις ευθύνες της και με βάση αυτές θα κριθεί στη βουλευτική και αυτοδιοικητική κάλπη…

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet