«Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ. Παρασκευής
Πολιτισμός

«Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ. Παρασκευής

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής προσκαλεί σε συζήτηση με τη συγγραφέα Έλενα Χουζούρη με αφορμή το βιβλίο της «Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ».

Παρουσίαση βιβλίου «Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ. Παρασκευής

Το βιβλίο παρουσιάζει και συνομιλεί με τη συγγραφέα του η, επίσης, συγγραφέας Λίλα Κονομάρα τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 στις 19:30 στο Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Κοντόπουλου 13, Αγία Παρασκευή, τηλ. 210 6395335).

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τρεις φωτογραφίες κι ένα χειρόγραφο µε τις χρονολογίες 1931, 1939, 1941-1944, που κληρονοµεί από τη Θεσσαλονικιά γιαγιά της Λούνα, ωθούν την εγγονή Αλίζα να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέµβριο του 2012. Επιθυµία της να ανακαλύψει τι κρύβουν τόσο οι τρεις φωτογραφίες όσο και οι χρονολογίες.

Καθώς η Αλίζα ψάχνει, οι αινιγµατικές χρονολογίες της γιαγιάς της πλαισιώνονται από εικόνες µιας πάλαι ποτέ ευτυχισµένης ζωής στη Salonico έως την ηµέρα που οι Γερµανοί µπαίνουν στην πόλη

Ένα πολυφωνικό, πολυεπίπεδο διαχρονικό µυθιστόρηµα για τα πολλαπλά πρόσωπα των συλλογικών ταυτοτήτων, για τη Μνήµη και προπαντός για τη συµφιλίωση και την παραδοχή των όσων κληρονοµούµε από το παρελθόν και καθορίζουν το παρόν µας.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Έλενα Χουζούρη έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές, δοκίµια και µελέτες για πρόσωπα (Γιώργος Ιωάννου) και θέµατα της ελληνικής λογοτεχνίας, µία συγκεντρωτική έκδοση κριτικών της για Έλληνες ποιητές και µία συγκεντρωτική έκδοση των ποιηµάτων της (2011). Στην πεζογραφία εµφανίστηκε το 2004 µε το µυθιστόρηµα «Σκοτεινός Βαρδάρης» (εκδόσεις Κέδρος), υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήµατος (βραχεία λίστα) και για το βραβείο Balkanika 2006. Το 2009 κυκλοφόρησε το µυθιστόρηµά της «Πατρίδα από βαµβάκι» (εκδ. Κέδρος), υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών και στη βραχεία λίστα των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω». Το 2013 κυκλοφόρησε το µυθιστόρηµά της «Δύο φορές αθώα» (εκδ. Κέδρος), υποψήφιο για το λογοτεχνικό βραβείο του περιοδικού «Ο Αναγνώστης» και υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήµατος (βραχεία λίστα). Τα µυθιστορήµατά της έχουν µεταφραστεί στη γερμανική, σερβική, βουλγαρική και τουρκική γλώσσα, ενώ ποιήµατά της στα τουρκικά και ρουµανικά.

Ως κριτικός της λογοτεχνίας έχει συνεργαστεί µε µεγάλες ηµερήσιες αθηναϊκές εφηµερίδες, καθώς και µε λογοτεχνικά περιοδικά. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως δηµοσιογράφος στον τοµέα πολιτισµού και βιβλίου στον ηµερήσιο και περιοδικό Τύπο, καθώς και στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Είναι µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, καθώς και µέλος της συντακτικής επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο και τον πολιτισµό «Ο Αναγνώστης».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet