Δέσμευση Κ. Μητσοτάκη για επαναφορά του ισχύοντος νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
Αυτοδιοίκηση

Δέσμευση Κ. Μητσοτάκη για επαναφορά του ισχύοντος νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Με τις ομιλίες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στο επίκεντρο, ξεκίνησαν οι εργασίες του κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ με τίτλο «Μεταρρύθμιση στη Λειτουργία του Κράτους – Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση», το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα.

Παρουσία βουλευτών, περιφερειαρχών, δημάρχων και πλήθους αιρετών από όλη την Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, υπογράμμισε ότι «οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης έστειλαν στην κοινωνία ένα ισχυρό μήνυμα ότι όταν ενώνονται οι δυνάμεις, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει και να πάει μπροστά».

«Στόχος είναι», όπως ανέφερε, «να γίνει στη χώρα μία ουσιαστική μεταρρύθμιση με επίκεντρο την αποκέντρωση των πόρων και αρμοδιοτήτων από το συγκεντρωτικό κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση» και επισήμανε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει την ιστορική ευκαιρία και ευθύνη να θεσμοθετήσει αλλαγές που θα προσφέρουν στην Αυτοδιοίκηση και θα συμβάλλουν στην τοπική και στην εθνική ανάπτυξη.

Ο κ. Πατούλης κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών «να σταματήσει το κρυφτούλι με την Αυτοδιοίκηση» και να δώσει άμεσα το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση, με την ταυτόχρονη δέσμευση ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος διαβούλευσης τουλάχιστον δύο μηνών, πριν από την κατάθεση του στη Βουλή. «Όποιος διανοηθεί να φέρει το νομοσχέδιο κατευθείαν στη Βουλή χωρίς να μας δώσει τη δυνατότητα διαβούλευσης στα θεσμικά  μας όργανα, θα μας βρει απέναντι» σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του Συνεδρίου δεσμεύτηκε, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ότι θα επαναφέρει τον ισχύοντα εκλογικό νόμο για τις κάλπες στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι τόσο για τον ίδιο, όσο και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν υπάρχουν χρώματα στην Αυτοδιοίκηση».

Παράλληλα υποστήριξε ότι πρέπει να ισχύσει η έννοια της αποκέντρωσης τονίζοντας χαρακτηριστικά «θέλουμε την Αυτοδιοίκηση ως ανάπτυξη κι ως πυλώνα της Δημοκρατίας». Ακολούθως πρόσθεσε: «Η Αυτοδιοίκηση, παρά τον πόλεμο που έχει δεχθεί, στέκεται όρθια. Διαφήμισε τη χώρα σε όλον τον κόσμο με την υποδοχή των προσφύγων. Άπλωσε ένα εντυπωσιακό δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης. Έμαθε η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτό που έπρεπε να μάθει και το κράτος. Να πετυχαίνει περισσότερα, με λιγότερα». Τέλος, προσδιόρισε τις παρεμβάσεις που προτείνει η Νέα Δημοκρατία για το μέλλον των δήμων και των περιφερειών.

«Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση εκθέτουν την απλή αναλογική και συκοφαντούν τον “Κλεισθένη”» σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ η κ. Φώφη Γεννηματά και επέκρινε την κυβέρνηση που δεν έχει δώσει ακόμα το νομοσχέδιο τονίζοντας: «Τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει μια νέα νομοθετική παρέμβαση. Λέει πολλά για “δημοκρατία”, για “ διαφάνεια”, αλλά νόμο δεν έχουμε δει ακόμη. Ουσιαστικά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αλλάξουν το σύστημα εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων».

Σχετικά με τον «Καλλικράτη» ανέφερε ότι «αντιμετωπίστηκε εχθρικά από την κυβέρνηση και εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες και πόροι και διογκώθηκε η γραφειοκρατία». Τέλος, προχώρησε στην κατάθεση επτά προτάσεων για την Αυτοδιοίκηση του μέλλοντος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά για τις τοποθετήσεις τους στο Συνέδριο, επισημαίνοντας ότι η παρουσία τους υποδηλώνει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης.

Νωρίτερα τοποθετήθηκαν από το βήμα του Συνεδρίου ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, ο πρόεδρος ΠΟΠ-ΟΤΑ, Μ. Δαρδαμάνης, η πρόεδρος ΟΣΥΑΠΕ, Β. Πανουτσάκου.

Παρόντες στη σημερινή δεύτερη μέρα του συνεδρίου ήταν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Λ. Αυγενάκης, οι βουλευτές της Ν.Δ. Ν. Κακλαμάνης, Α. Καραμανλή, Α. Ασημακοπούλου, Α. Κατσανιώτης, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Α. Ντινόπουλος, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Β. Κεγκέρογλου και Ε. Χριστοφιλοπούλου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet