ΚΕΔΕ: Αίτημα απόσυρσης του σχεδίου νόμου για την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.»
Αυτοδιοίκηση

ΚΕΔΕ: Αίτημα απόσυρσης του σχεδίου νόμου για την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.»

Η έντονη διαμαρτυρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού διατυπώθηκε σήμερα, Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με αφορμή το σχέδιο νόμου με τίτλο «Σύσταση Φορέα Ανάπλασης της Πόλης των Αθηνών».

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό υπόμνημα το οποίο κατέθεσε ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ, Βαγγέλης Πάνου, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Ένωσης, Γιώργο Πατούλη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη με το επίμαχο σχέδιο νόμου για την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» και ζητά την απόσυρσή του.

«Θεωρούμε ότι εκ του Συντάγματος και της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας η αρμοδιότητα για τη συνολική λειτουργία των πόλεων, τη διαχείριση των δημόσιων χώρων και την αδειοδότηση των έργων, ανήκει στους Δήμους και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε ανώνυμες εταιρείες. Αν θέλει η κυβέρνηση να κάνει μία πραγματική τομή, ας κάνει το αυτονόητο. Αντί να δημιουργεί Α.Ε., να δώσει τη δυνατότητα στους Δήμους να λειτουργούν με την ευελιξία των Α.Ε.. Αντί να δίνει χρήματα στις Α.Ε. να τα δώσει απευθείας στους Δήμους. Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε την απόσυρση του συγκεκριμένου Σ/Ν» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Γ. Πατούλης: Για άλλη μία φορά αναίτια και αιφνιδιαστικά η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Ο κ. Γ. Πατούλης με αφορμή την κατάθεση των θέσεων της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η «“Σύσταση Φορέα Ανάπλασης της Πόλης των Αθηνών” αποτελεί μια ακόμα εχθρική πράξη, πραξικοπηματικού χαρακτήρα της κυβέρνησης κατά της Αυτοδιοίκησης» και συμπλήρωσε:

«Για άλλη μία φορά αναίτια και αιφνιδιαστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Χωρίς προγενέστερη αναφορά, χωρίς διαβούλευση, εν τω μέσω της Μ. Εβδομάδας έγινε η κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου το οποίο επικαλύπτει σειρά αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ καταργώντας επί της ουσίας την αυτοτέλειά τους. Μπορεί το συγκεκριμένο Σ/Ν να αναφέρει ότι η υπό σύσταση εταιρεία θα αναπτύξει δραστηριότητα εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων, αυτό όμως ίσως είναι η αρχή για επόμενες παρεμβάσεις και σε άλλους Δήμους. Ο Δήμος Αθηναίων είναι πληθυσμιακά ο μεγαλύτερος Δήμος της επικράτειας, είναι η πρωτεύουσα του κράτους και είναι αναπόσπαστο μέλος της ΚΕΔΕ.

»H προώθηση στη Βουλή αυτού του νομοσχεδίου, που προβλέπει τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας υπό κρατικό έλεγχο, αποδεικνύει πως αντιλαμβάνονται στη σημερινή κυβέρνηση την ανάγκη μεταρρύθμισης στο μοντέλο λειτουργίας του κράτους. Η κυβέρνηση προωθεί, αντί για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, την απορύθμιση, καθώς υποκαθιστά με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου τον Δήμο και τις αρμοδιότητές του, με τη δημιουργία ελεγχόμενων από το κεντρικό κράτος Ανώνυμων Εταιρειών. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ένα ακόμη βήμα κατάλυσης της τοπικής δημοκρατίας».

Στο υπόμνημα τονίζεται ότι «με τη συγκεκριμένη κίνηση η κυβέρνηση προωθεί συστηματικά την περαιτέρω υποβάθμιση του θεσμικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, δεν επιθυμεί την αποκέντρωση πόρων, αρμοδιοτήτων και ευθυνών προς την Αυτοδιοίκηση, αλλά την υπερσυγκέντρωση προς το κεντρικό κράτος».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αποφασίζουν οι πολίτες και οι αιρετές Διοικήσεις των Δήμων για τις τοπικές υποθέσεις, «προωθεί συστηματικά το αποτυχημένο μοντέλο του κεντρικού γραφειοκρατικού σχεδιασμού, αφαιρεί κρίσιμες αρμοδιότητες από τους Δήμους, δημιουργώντας μηχανισμούς που της επιτρέπουν να διορίζει τους κομματικά αρεστούς, καθώς και να διαχειρίζεται τα χρήματα των φορολογουμένων χωρίς να δίνει λόγο στις τοπικές κοινωνίες».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet