Θερμό χειροκρότημα στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου Δήμου Αμαρουσίου
Πολιτισμός

Θερμό χειροκρότημα στο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου Δήμου Αμαρουσίου

Σελίδες της λογοτεχνίας, προσωπικές ιστορίες, αλλά και κείμενα που εμπνεύστηκαν οι ίδιοι οι μαθητές «μεταμορφώθηκαν» σε θεατρικό λόγο, κίνηση, μουσική και εικόνα και παρουσιάστηκαν στο 1ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου του Δήμου Αμαρουσίου, επιστέγασμα του πρωτοποριακού προγράμματος του Δήμου Αμαρουσίου «Θεατρική Παιδαγωγία». Τους 200 μαθητές από επτά σχολεία της πόλης που με συνταξιδιώτες τους καθηγητές τους και επαγγελματίες θεάτρου, συμμετείχαν στις οκτώ θεατρικές παραστάσεις που ανέβηκαν στη σκηνή της Νεανικής Εστίας Πολυδρόσου καταχειροκρότησε και συνεχάρη ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.

«Ξεκινήσαμε αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα θεατρικής αγωγής, μύησης των μαθητών μας στα μυστικά της θεατρικής τέχνης και της παραγωγής μίας θεατρικής παράστασης σε κάθε της στάδιο, και το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε. Είδαμε επί σκηνής ερασιτέχνες εφήβους να αποδίδουν με ιδιαίτερη επιτυχία τους ρόλους τους και παραγωγές που αγγίζουν τα όρια του επαγγελματισμού. Συγχαίρουμε όλα τα παιδιά, τους καθηγητές που στήριξαν τις προσπάθειές τους, τους επαγγελματίες του θεάτρου για την καθοδήγηση. Διπλά συγχαρητήρια και στους μαθητές του 8ου Γενικού Λυκείου για την ειδική τιμητική διάκριση που απέσπασε η παράστασή τους “Κοινός Λόγος”» ανέφερε ο δήμαρχος Γ. Πατούλης στον χαιρετισμό του.

Από την πλευρά τους, τα παιδιά ευχαρίστησαν τον Δήμο Αμαρουσίου και τον δήμαρχο κ. Πατούλη, προσωπικά, που τους πρόσφερε το πρόγραμμα «Θεατρική Παιδαγωγία», τους καθηγητές τους, τους σκηνοθέτες και όλους όσοι συνέβαλαν στην παραγωγή των παραστάσεών του Φεστιβάλ.

Τα παιδιά και τους καθηγητές τίμησαν με την παρουσία τους καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ ο αντιδήμαρχος Σπύρος Σταθούλης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Δημήτρης Καρλαύτης, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, ο δημοτικός σύμβουλος Επαμεινώνδας Γαρδέλης. Όλες τις παραστάσεις πλαισίωσαν οι διευθυντές των σχολείων, καθηγητές από όλα τα σχολεία της πόλης και πλήθος μαθητών και συμμαθητών των παιδιών.

Το 1ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου ανά ημέρα:

16 Απριλίου 2018 – 5o Γυμνάσιο Αμαρουσίου

«Ένα ταξίδι….. από δόξα και θάνατο»

Με όχημα τις σελίδες της λογοτεχνίας της Β΄ τάξεως Γυμνασίου «Από δόξα και θάνατο» της Μέλπως Αξιώτη και «Ημέρες Θεσσαλονίκης» του Γ. Ιωάννου, έγινε μία βιωματική δράση με επίκεντρο τον σχολικό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Ποίηση, πεζογραφία, καταθέσεις ψυχής ζωντάνεψαν μνήμες και έστειλαν διαχρονικά μηνύματα.

Διευθυντής σχολείου: Χριστοδούλου Διαμαντής
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Δανιήλ Γεωργία

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Βαλάντης Φράγκος

Έλαβαν μέρος οι μαθητές: Αλεξίου Μαρία-Βασιλική, Αλμασάλμα Μάια Σέντια, Αναγνώστου Νικόλαος, Αντωνακούδης Ορέστης, Αντωνιάδης Ιωάννης-Παρασκευάς, Αποστολάτου Αναστασία, Γκόγκα Ειρήνη, Δούση Μαγδαληνή, Ευγενικού Αναστασία-Νεφέλη, Ζαφείρης Ευστάθιος, Θάνου Νίκη, Κακούρου Νικολέτα, Κατσιούλης Άγγελος, Κατσούλη ΜαρίαΚεσκινίδης Αλέξανδρος, Κουκουτσάκης Γεώργιος, Μπαϊρακτάρης Γεώργιος, Νίκα Δήμητρα-Μελίνα, Παπασάικα Λουκία, Παπατάτση Ιφιγένεια, Σουλαντίκας Νικόλαος-Παναγιώτης, Τσιτσιμπίκος Θωμάς, Τσούλος Αθανάσιος.

17 Απριλίου 2018 – 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου

«Ο μικρός πρίγκιπας»

Το ταξίδι ενός μικρού παιδιού σε ολόκληρο το σύμπαν και βέβαια, και στη γη. Το εμβληματικό έργο του Γάλλου συγγραφέα που στιγμάτισε γενιές και γενιές αναγνωστών.

Διευθυντής Σχολείου: Ελπινίκη Αρέστη
Υπεύθυνη καθηγήτρια και Θεατρική Διασκευή: Σεπυργιώτη Μαρία
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Ντάσκας Δημήτρης

Έλαβαν μέρος οι μαθητές: Αμπτάλλα Ηλιάνα, Αναγνωστοπούλου Ευριδίκη, Αράπη Βιολέτα, Βοσίνη Ελεάννα, Βότση Ειρήνη, Γάτου Κωνσταντίνα, Γάτου Μαρίνα, Δημάρχου Ευδοξία, Ζαραβέλλα Ειρήνη, Κακαρά Χριστίνα, Καρασάββας Άγγελος, Κόκκαλη Ιωάννα, Κουτσογιαννοπούλου Έλλη, Κωστοπούλου Μαλεβή, Λάγιου Μαρία, Μπρέγιαννης Γιώργος, Ντόκο Ελιάνα, Παπαδημητρίου Θοδωρής, Πετροπούλου Μαριζένια, Τσουμάνη Αικατερίνη, Φεργαδιώτη Ευαγγελία, Φιλοπούλου Ηδύλη, Φλαμπούρη Αφροδίτη, Φουντεδάκη Στέλλα, Φούρλας Αλέξης, Χάλκος Απόστολος, Χρήστου Ιωάννα, Χρυσανθοπούλου Άννα.

Στη χορογραφία οι μαθήτριες: Αναγνωστοπούλου Ευριδίκη, Αράπη Βιολέτα, Βοσίνη Ελεάννα, Δημάρχου Ευδοξία, Πετροπούλου Μαριζένια, Τσουμάνη Αικατερίνη, Φλαμπούρη Αφροδίτη, Φουντεδάκη Στέλλα.

Σκηνικό – κοστούμια: Νικολέττα Βασιλείου, Σοφία Δήμου, Κατερίνα Γκινοσάτη, Αναστασία Μαστρακούλη, Ράνια Μουζίκου, Ελένη Μπιτσαξάκη, Πρόδρομος Παπαδόπουλος, Αλίνα Ριζοπούλου και Μαρία Σιαβίκη.
Μοντάζ μουσικής: Βιολέτα Αράπη
Αnimation: StubbedBetrayal – από το εργαστήριο σκηνογραφίας και ενδυματολογίας του Γ. Λυντζέρη στο Μικρό Πολυτεχνείο

18 Απριλίου 2018 – Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων (δύο παραστάσεις)

«200 παρά 3 χρόνια Ανεξαρτησίας» – συλλογική σύνθεση από τα παιδιά «Τι σημαίνει για μας ανεξαρτησία»

Μια εργασία πάνω στην έννοια της ανεξαρτησίας, με τα λόγια των παιδιών, με τις εικόνες που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια των προβών, με τις σκέψεις τους για πίνακες διάσημων ζωγράφων που απεικονίζουν την Ελληνική Επανάσταση. Μια απόπειρα να μοιραστούν με το κοινό τη δημιουργική διαδικασία που ακολούθησαν και να το προσκαλέσουν να αναρωτηθεί μαζί του: Τι σημαίνει ανεξαρτησία τελικά;

Διευθύντρια Σχολείου: Ρουμπέα Γεωργία
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Σταματιάδου Ευθαλία και Μπουλουξή Αριστέα
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Βάσια Βαλκανιώτη

Συγγραφική ομάδα: Πράσινος Μιλτιάδης, Προδρομίδης Σπυρίδωνας-Παύλος, Ραζέλος Νικόλαος, Ρεβύθη Αγγελική, Ρολόγη-Σιδηροπούλου Αικατερίνη, Σαββοπούλου Ιωάννα, Σαλούστρος Ιωάννης, Σερβίτη Μαρία, Σιγανού Ανθούσα, Σκάρος Περικλής, Σκιαδά Αφροδίτη, Σουργιαδάκη Κατερίνα, Σπυρίδωνος Πέτρος, Στρατόπουλος Επαμεινώνδας, Τζαμουράνης Γεώργιος, Τιμολέοντος Αρχοντία, Τουρνή Φωτεινή, Τρανός Δημήτριος, Τρίχας Σπυρίδωνας, Τσενέκου Αικατερίνη, Τσίγκας Λεωνίδας-Γεώργιος, Φλέγκα Πλητώ-Θεοδώρα, Φωτόπουλος Γεώργιος, Χαρίτου Αναστασία, Χατζόπουλος Νικόλαος, Χρονοπούλου Ευαγγελία.

Έλαβαν μέρος οι μαθητές: Ρολόγη-Σιδηροπούλου Κατερίνα, Σκιαδά Αφροδίτη, Στρατόπουλος Επαμεινώνδας, Τσίγκας Λεωνίδας, Φλέγκα Πλητώ, Φωτόπουλος Γιώργος, Χαρίτου Αναστασία, Χατζόπουλος Νίκος. Τραγούδι: Σερβίτη Μαίρη

«Και το παραμύθι δεν τέλειωσε»

ΟdinDupeyron σε διασκευή της θεατρικής ομάδας

«…Η πριγκίπισσα Οντάι φυλακισμένη στον πύργο ενός κάστρου, με φρουρό τομαύρο δράκο του φόβου, περιμένει ένα σημάδι που θα τη βοηθήσει να βρειτο νόημα της ζωής! Αντιλαμβάνεται,όμως, πως το σημάδι αυτό δεν θα έλθειποτέ και έτσι αποφασίζει να βγει από την πλοκή του παραμυθιού και να αναλάβει τα ηνία της δικής της περιπέτειας στην αναζήτηση της ευτυχίας… ή αλλιώς μια ιστορία για τη ζωή, τους κρυμμένους φόβουςμας, το ταξίδι μας στην αυτογνωσία και την επιθυμία μας για ελευθερία».

Διευθύντρια Σχολείου: Ρουμπέα Γεωργία
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Νικολοπούλου Αικατερίνη
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Μηλιώτη Κατερίνα

Έλαβαν μέρος οι μαθητές: Αγγελίδη Φοίβη, Βαβουράκη Κωνσταντίνα, Βαροπούλου Ευδοξία, Βούζα Ευτυχία, Γούση-Μανωλακάκη Αικατερίνη, Ζάραγκας Κωνσταντίνος, Θεολόγου Αλέξανδρος, Κουτσοδενδρή Αλεξάνδρα, Λέκκα Αναστασία, Μαλλίδης Δημήτρης, Νάσσου Ναταλία, Παναγιωτοπούλου Σοφία, Παπαδόπουλος Γεώργιος, Παπαευθυμίου Κωνσταντίνα-Μαρία, Παρδάλη Χριστίνα, Πάρχας Αναστάσιος, Πομάρες Γιασεμή, Σουργιαδάκη Κλειώ, Σπανίδη Αμαλία, Τιάκα Δέσποινα-Χαρίκλεια, Φλέγκα Πλητώ, Χάλκος Βασίλης, Χαλουλάκου Στέλλα, Χαρδαλιάς Χρήστος.

19 Απριλίου 2018 – 9ο Γενικό Λύκειο Αμαρουσίου

«Το ένα συναντά το άλλο»

Το κείμενο της παράστασης γράφτηκε από τα παιδιά. Βασίστηκε σε αυτοσχεδιασμούς κατά τη διάρκεια των προβών. Σκηνική σύνθεση με αφορμή «Το τελευταίο παραμύθι του Μιγκέλ Τόρρες Ντα Σίλβα» του Thomas Vogel. «Ο δρόμος για την αυτογνωσία είναι μακρύς. Χτίζουμε το ταξίδι μας ακούγοντας τα όνειρά μας. Στη διαδρομή μας ανακαλύπτουμε ότι το ένα συναντά το άλλο. Το θέατρο τη λογοτεχνία, η λογοτεχνία τα μαθηματικά, τα μαθηματικά την καθημερινότητά μας. Και καθημερινότητά μας, αναπνέει μέσα από τη φαντασία και τα παραμύθια».

Διευθυντής Σχολείου: Δαμιανός Νικόλαος
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Βρυώνη Παναγιώτα και Παπανικολάου Σταυρούλα
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Βάσια Βαλκανιώτη

Έλαβαν μέρος οι μαθητές: Αναγνωστοπούλου Σοφία, Γιαννούλη Αντιγόνη, Γλυνού Αθηνά, Ζέρβα Βάσια, Καλόσακα Αναστασία, Κοντογιάννης Θοδωρής, Κοντοφρυού Πένυ, Μαλλιαρουδάκη Φαίδρα, Μπαρμπαρή Αριστέα, Ναούμ Έλενα, Nτίμτσιου Έλενα, Στάικου Εύα, Τσεκούρας Βαγγέλης, Φαναριώτης Χάρης.

20 Απριλίου 2018 – 8ο Γενικό Λύκειο Αμαρουσίου

«Κοινός Λόγος»

Ένα θεατρικό ταξίδι από τις προσωπικές ιστορίες στην ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα. Μία παράσταση λόγου, κίνησης, μουσικής και εικόνας που μετέφερε τους θεατές στη Σμύρνη πριν και μετά την καταστροφή του 1922 και τον διωγμό των Ελλήνων.

Διευθυντής: Κυτέας Κωνσταντίνος
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αννίνου Ευγενία
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Μηλιώτη Κατερίνα

Έλαβαν μέρος οι μαθητές: Αρβανιτάκη Μαρία, Γωνιανάκης Μιχάλης, Δουλαβέρη Ειρήνη, Ευριπίδου Ελένη, Λαζάρου Ιάσονας, Λαμπράκης Νίκος, Λειβαδίτης Γιώργος, Μαύρου Χριστίνα, Μούχα Άννα, Μπορουλέας Βασίλης, Παπαϊωάννου Ερατώ, Πόππλο Εμμανουέλα, Χατζηθεοδωρίδης Αλέξανδρος, Χριστοφοράτου Άννα-Μαρία.

21 Απριλίου 2018 – 2ο Γενικό Λύκειο Αμαρουσίου

«Φωνές ικεσίας. Από τις Ικέτιδες του Αισχύλου στους σύγχρονους ικέτες»

Έχοντας ως αφετηρία τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου, η παράσταση εστίασε στο δράμα των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να αναζητήσουν νέα πατρίδα. Σε ένα ταξίδι με αβέβαιη έκβαση και άδηλο προορισμό. Και ακόμα πιο αμφίβολη υποδοχή. Το πάντα επίκαιρο κείμενο του Αισχύλου παρουσιάστηκε δημιουργικά με τους πρωταγωνιστές της παράστασης, μέσα από τις αφηγήσεις και τις παρεμβάσεις τους, να συνομιλούν με σύγχρονα κείμενα και μαρτυρίες προσφύγων, βασισμένες στην έκθεση «Faceforward. Intomyhome» που οργανώθηκε πρόσφατα από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Τα ενδιάμεσα κείμενα έγραψαν τα παιδιά, τα οποία εμπνεύστηκαν μέσα από έρευνα σε εφημερίδες για αληθινές ιστορίες μεταναστών.

Διευθυντής σχολείου: Μπρή Χρυσάνθη
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σαμπάνη Μαρία
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Βαλάντης Φράγκος

Έλαβαν μέρος οι μαθητές: Βαργιανίτη Ιωάννα, Δημακογιάννης Γιάννης, Ζέρβα Ζέτα, Κανούρης Δημήτρης, Κεφαλά Ειρήνη, Κολοβού Αναστασία, Λιέα Ελένη, Μανωλάκου Δήμητρα, Ματζουράνη Χρύσα, Μπούλκου Γεωργιάννα, Νίτσκα Μαρία, Ντέντε Χρύσα, Παναγιωτοπούλου Σοφίαννα, Πίπα Ναταλία, Πυλαρινός Μαρίνος, Σιλλάτο Αλεσσάντρο, Τσίπουρας Γιώργος.

22 Απριλίου 2018 – 7ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου

«Το μόνον της ζωής του ταξείδιον»

Το κορυφαίο διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού έφερε τους νεαρούς ηθοποιούς, αλλά και τους θεατές σε επαφή με μια ονειρική Κωνσταντινούπολη του 1883 αλλά και με μια πολύ ιδιαίτερη και όμορφη γλώσσα.

Διευθύντρια σχολείου: Υφαντή Ευαγγελία
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Υφαντή Ευαγγελία, Μαρία Πραγκαστή, Βασιλική Καλάβρια
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Ντάσκας Δημήτρης

Έλαβαν μέρος οι μαθητές: Ηλίας Γιαννίτσας, Ελένη Γκιζίνου, Νίκη Ανδρεαδέλη, Σίνη Κουρεμέτη, Ελένη Βάππα, Γιάννης Ζώταλης, Παναγιώτης Ζιούλης, Μάρκος Δελλατόλας, Αλέξανδρος Πανταζάκος, Δημήτρης Τσιλινίκος, Βασίλης Σκουρολιάκος, Γιώργος Θεοδώρου, Γιώργος Βραδής, Λήδα Αναστασοπούλου, Αντωνία Αναστασοπούλου, Νάσια Καλαντζή.

Αnimation: StubbedBetrayal – από το εργαστήριο σκηνογραφίας και ενδυματολογίας του Γ. Λυντζέρη στο Μικρό Πολυτεχνείο

Μουσικό μοντάζ: Βαγγελιώ Βελλή
Εικαστική επιμέλεια παράστασης: Κική Μπαρμπαβασίλογλου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet