Παιδικοί σταθμοί: Έκλεισαν δύο, αλλά χωρίς πρόβλημα…
Νίκος Κάββαλος
Κοινωνία

Παιδικοί σταθμοί: Έκλεισαν δύο, αλλά χωρίς πρόβλημα…

Λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση επί του δημόσιου απολογισμού της δημοτικής αρχής στο Μαρούσι, ο επικφαλής της δημοτικής παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Θανάσης Φωτόπουλος έθιξε το ζήτημα του κλεισίματος δύο παιδικών σταθμών στο Μαρούσι, στον Άγιο Νικόλαο και στο Ψαλίδι (ΕΝΟΤΗΤΑ: «Κλείνει δύο παιδικούς σταθμούς ο Πατούλης»), ζητώντας να συζητηθεί το θέμα και να δοθεί εντολή στον αρμόδιο πρόεδρο του ΟΚΟΙΠΑΔΑ (Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης Δήμου Αμαρουσίου) Νίκο Κάββαλο να πάρει πίσω τη σχετική απόφαση. Με το συγκεκριμένο αίτημα συμφώνησαν αμέσως οι επικεφαλής των παρατάξεων ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ για το Μαρούσι Λευτέρης Μαγιάκης και ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ Δημήτρης Πολυχρονιάδης και το θέμα τέθηκε προς συζήτηση.

Νίκος Κάββαλος: «Τα πράγματα δεν είναι όπως παρουσιάζονται»

Στην αρχική τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Νίκος Κάββαλος διευκρίνησε ότι η εικόνα που παρουσιάζεται για τους δύο παιδικούς σταθμούς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όπως σημείωσε, ο Δήμος δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς του, τους οποίους χαρακτήρισε ως «στολίδι», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες των εργαζόμενων μητέρων.

Σε ό,τι αφορά τον παιδικό σταθμό στον Άγιο Νικόλαο, ο κ. Ν. Κάββαλος είπε ότι το κτήριο όπου φιλοξενείται (είναι ενοικιασμένο) χρειάζεται αρκετές επισκευές, που φθάνουν το συνολικό κόστος των 60.000 ευρώ και η διοίκηση έκρινε ότι αυτό είναι ασύμφορο. Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξήγησε, ελήφθη μία «γενναία απόφαση», να κλείσει ο συγκεκριμένος σταθμός και να αναζητηθεί νέο κτήριο, διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Έτσι, επειδή έπρεπε να γίνει ο σχεδιασμός για τη νέα περίοδο, ήταν αναγκαστικό τα παιδιά να μεταφερθούν σε άλλους σταθμούς, κάτι που -σύμφωνα με τον ίδιο- δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

Για το Ψαλίδι, ο πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ σημείωσε ότι ο παιδικός σταθμός έπρεπε να λειτουργεί με τουλάχιστον 50 παιδιά, ενώ μέχρι σήμερα στην περιοχή υπάρχουν μόλις 14, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται η διοίκηση να μεταφέρει εκεί παιδιά από άλλες Πολεοδομικές Ενότητες, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του, καθώς -όπως πρόσθεσε- «ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να συντηρεί έναν παιδικό σταθμό έξω από κάθε σπίτι».

Επίσης, απαντώντας σε σχόλια ότι οι παιδικοί σταθμοί δεν φιλοξενούν παρά μόνο παιδιά εργαζόμενων, διευκρίνησε ότι υπάρχει πρόβλεψη και για τα άνεργα ζευγάρια με ετήσιο εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ, καθώς και για άλλες κατηγορίες ευπαθών κοινωνικά ομάδων, ενώ στις επισημάνσεις ότι το πρόβλημα με τους δύο παιδικούς σταθμούς θα επιβαρύνει τους υπόλοιπους, επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται ο επιβαλλόμενος μέσος όρος των 25 παιδιών ανά 2 παιδαγωγούς.

Τέλος, ο κ. Ν. Κάββαλος είπε ότι ο Δήμος καταβάλλει πολύ μεγάλες προσπάθειες όχι μόνο για να συντηρήσει τους υφιστάμενους, αλλά και για να δημιουργήσει νέους παιδικούς σταθμούς κι αυτό παρά το γεγονός ότι το σχετικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 50%. Στη σημαντική αυτή μείωση, μάλιστα, απέδωσε και το γεγονός ότι οι παιδικοί σταθμοί στο Μαρούσι αδυνατούν να φιλεξενήσουν βρέφη.

Θανάσης Φωτόπουλος: «Πάρτε πίσω την απόφαση»

Ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Θανάσης Φωτόπουλος υπενθύμισε στον πρόεδρο του ΟΚΟΙΠΑΔΑ ότι, πριν τρεις εβδομάδες, όταν ετέθηκε θέμα για τους παιδικούς σταθμούς, είχε απαντήσει ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα, αναρωτόμενος τι μεσολάβησε έκτοτε κι «ανακαλύφθηκε» ότι πλέον δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι δύο σταθμοί, σε Άγιο Νικόλαο και Ψαλίδι.

Ο κ. Θ. Φωτόπουλος επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτο οι παιδικοί σταθμοί να φιλοξενούν τα παιδιά μόνο των εργαζόμενων μητέρων, «λες και τα παιδιά των ανέργων δεν έχουν ανάγκη τις συγκεκριμένες υπηρεσίες», όπως είπε χαρακτηριστικά, προτείνοντας να ακυρωθεί η απόφαση του ΟΚΟΙΠΑΔΑ, να επιδιωχθεί εντός καλοκαιριού η επισκευή του σταθμού στον Άγιο Νικόλαο και να αρθούν τα αυστηρά κριτήρια για τη φιλοξενία παιδιών, ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός στον σταθμό του Ψαλιδίου.

Λευτέρης Μαγιάκης: «Θα βρείτε μπροστά σας τα προβλήματα»

Από την παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ για το Μαρούσι έλαβαν τον λόγο τόσο ο επικεφαλής Λευτέρης Μαγιάκης, όσο και ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κούκουζας.

Ο πρώτος επανέλαβε την επισήμανση ότι ο κ. Ν. Κάββαλος, προ τριών εβδομάδων είχε ερωτηθεί για τους παιδικούς σταθμούς, καθησυχάζοντας τους πάντες ότι δεν υπήρχε πρόβλημα, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο των δύο σταθμών θα δημιουργήσει πρόβλημα συνωστισμού στους υπόλοιπους παιδικούς που θα δεχθούν τα παιδιά που θα φύγουν από τους πρώτους. Επίσης, κατέκρινε την πολιτική της διοίκησης να μη δέχεται παιδιά ανέργων μητέρων, συνδέοντάς το με τη χορήγηση ή μη επιδότησης από το ΕΣΠΑ.

Ο κ. Π. Κούκουζας κατηγόρησε τη διοίκηση του ΟΚΟΙΠΑΔΑ ότι ήξερε το πρόβλημα αλλά το έκρυβε για προεκλογικούς λόγους και, μάλιστα, το έφερε προς συζήτηση στο Δ.Σ. του Οργανισμού εκτός ημερήσιας διάταξης. Ο ίδιος είπε ότι θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα με τη μεταφορά σε άλλους παιδικούς σταθμούς των 45 παιδιών του σταθμού στον Άγιο Νικόλαο, προειδοποιώντας τη διοίκηση «θα βρείτε το πρόβλημα μπροστά σας, τον Σεπτέμβριο».

Δημήτρης Πολυχρονιάδης: «Χτυπάτε τις κοινωνικές δομές»

Ο επικεφαλής των ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ χαρακτήρισε ως τραγικό να κλείνουν κοινωνικές δομές σε περίοδο κρίσης, θεωρώντας ότι αυτό είναι συνέπεια της γενικότερης μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε σημαντικούς τομείς, όπως αυτοί της Παιδείας και της Υγείας.

Ο κ. Δημήτρης Πολυχρονιάδης σχολίασε ότι «μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, λύθηκαν τα χέρια της διοίκησης και τώρα χτυπά τις κοινωνικές δομές», ζητώντας να αρθούν τα όποια κριτήρια για φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς, καθώς «όλα τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στους παιδικούς, αφού αυτοί αποτελούν μέσο κοινωνικοποίησης».

Φωτεινή Κατή: «Εξαπατήσατε τους δημότες»

Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, η κ. Φωτεινή Κατή κατήγγειλε τη διοίκηση ότι εξαπατά τους δημότες, καθώς στον προηγούμενο απολογισμό έκανε λόγο για ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και μάλιστα για τη δημιουργία νέου παιδικού σταθμού στο Ψαλίδι, και τώρα εφαρμόζει διαφορετική πολιτική.

Η ίδια επεσήμανε ότι οι γονείς θα ενημερωθούν αιφνιδιαστικά για το κλείσιμο των δύο σταθμών, απόφαση που ελήφθη εν μέσω καλοκαιριού, ενώ θεώρησε περίεργο την ύπαρξη μόνο 14 παιδιών στην Πολεοδομική Ενότητα του Ψαλιδίου.

Γιώργος Πατούλης: «Αλλού οι τζάμπα μαγκιές»

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου κατηγόρησε τη μειοψηφία για «επιλεκτική» ευαισθησία στο θέμα των παιδικών σταθμών, καθώς επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ χαρακτήρισε ως «τζάμπα μαγκιές» τις αναφορές για φιλοξενία όλων των παιδιών στους παιδικούς, βάζοντας τη διάσταση της έλλειψης πόρων και κυρίως προσωπικού που να διασφαλίζει την ασφάλεια των σταθμών. Μάλιστα, όπως είπε, εάν δεν υπήρχαν οι ΚΟΙΝΣΕΠ, «για τις οποίες τόσο μας κατηγόρησαν» σήμερα δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί.

Ο κ. Γιώργος Πατούλης παρείχε πλήρη κάλυψη στον πρόεδρο του ΟΚΟΙΠΑΔΑ, λέγοντας ότι «ο κ. Κάββαλος έπρεπε να διασφαλίσει την κεντρική πολιτική του Δήμου σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των παιδικών σταθμών και στην περίπτωση του Αγίου Νικολάου έκανε το αυτονόητο».

Ο δήμαρχος είπε ειρωνικά ότι «έχουμε φθάσει στο σημείο να συζητάμε για δημιουργία παιδικών σταθμών σε επίπεδο γειτονικών δρόμων», προσθέτοντας ότι σκοπός της διοίκησής του είναι, μέσα από ώριμες μελέτες, να φτιάχνει παιδικούς σταθμούς που να καλύπτουν τις ανάγκες σε ορίζοντα 10ετίας και όχι για να εξυπηρετηθούν εφήμερες ανάγκες. Τέλος, προκάλεσε τη μειοψηφία να του υποδείξει έναν Δήμο στην Αττική που να διαθέτει τόσους παιδικούς σταθμούς, με βάση την πυκνότητα του πληθυσμού του, όσους ο Δήμος Αμαρουσίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet