ΔΕΗ: Με το χέρι στον διακόπτη κυβέρνηση κι απεργοί
Κοινωνία

ΔΕΗ: Με το χέρι στον διακόπτη κυβέρνηση κι απεργοί

Υπό το καθεστώς του φόβου των μπλακάουτ από τους απεργούς της ΔΕΗ κινείται η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να δηλώνει αποφασισμένος να επιμείνει μέχρι τέλους στις επιλογές του, ελπίζοντας με τη θεωρία του κοινωνικού αυτοματισμού, ότι εν τέλει η λαϊκή αγανάκτηση θα στραφεί κατά των απεργών.  Η απόφαση του κ. Σαμαρά είναι για σκληρή γραμμή και πάνω στο τραπέζι, όχι στο συρτάρι, υπάρχει πλέον για να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, εφόσον κριθεί σκόπιμο, όπως λέγεται χαρακτηριστικά από κυβερνητικούς παράγοντες, το όπλο της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών.

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων στον ελληνικό λαό να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο» είπε το μεσημέρι της Τετάρτης από το Στρασβούργο ο Πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα πως θα κινηθεί η κυβέρνησή του.

Για το ζήτημα της πολιτικής επιστράτευσης οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, αλλά η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει και είναι έτοιμη για μετωπική σύγκρουση με τους συνδικαλιστές και με την αντιπολίτευση και κυρίως με το ΣΥΡΙΖΑ που πρωτοστατεί, εντός και εκτός Βουλής, ενώ ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τους απεργούς στο Αμύνταιο Φλώρινας.

«Δεν μπορούν οι κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές να στερήσουν με τις κινητοποιήσεις τους δημόσια αγαθά, όπως είναι η ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που υπάρχει μεγάλος αριθμός τουριστών» υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες.

Στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχει ανησυχία μήπως εκδηλωθούν και «εναλλακτικές» κινητοποιήσεις από απεργούς με βασική επιδίωξη τον εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης, όπως π.χ. καταλήψεις συγκεκριμένων κτηρίων. Πάντως ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί ήδη σε κατάσταση συναγερμού για να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επιπτώσεις που θα έχουν στους πολίτες οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Το κρίσιμο είναι να εγγυηθεί η κυβέρνηση την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας λόγω των επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ.

«Προφανώς θα πάρουμε και το κόστος που μας αναλογεί προκειμένου οι μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουν» λένε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, αλλά το μείζον είναι να εμφανιστεί η κυβέρνηση ως ενιαίο μπλοκ έναντι των αντιδρώντων που δεν είναι μόνο συνδικαλιστές, στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και γενικά όσοι κινούνται στον χώρο της αντιπολίτευσης, αλλά και παράγοντες τοπικοί της κεντροδεξιάς, ακόμα και μητροπολίτες, όπως της Φλώρινας, της Κοζάνης και της Κομοτηνής.

Μέχρι στιγμής η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης δεν είναι εμφανής, καθώς εκτός από τη δημόσια δήλωση του Πρωθυπουργού για το θέμα, δυο ανακοινώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη και ένα non paper που μοιράστηκε στους βουλευτές της Ν.Δ. δεν υπάρχει τίποτα άλλο, πλην ελαχίστων παρεμβάσεων, που αποτελούν εξαίρεση από τον κανόνα, ενώ αναδείχθηκε και η έλλειψη προεργασίας για την επικοινωνιακή και πολιτική μάχη.

Στο σημείωμα της Ν.Δ. καταγράφονται 7 ερωτήματα και επιδιώκεται να δοθούν αντίστοιχες απαντήσεις, με προφανείς αιχμές τόσο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον κ. Τσίπρα όσο και για τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, που βρίσκονται από τα μεσάνυχτα σε απεργιακή κινητοποίηση.

Σε ένα νομοσχέδιο που αποτελεί «στοίχημα» για την κυβέρνηση που επιθυμεί να σταλεί με τη ψήφισή του σαφές μήνυμα στους πιστωτές ότι προχωρεί αταλάντευτα στην προώθηση των προαπαιτούμενων και δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση, δεν υπάρχει διάθεση υποστήριξης από βουλευτές και πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου που επιλέγουν τη σιωπή, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet