Τα δεσμά της Αυτοδιοίκησης & το «στοίχημα» των αιρετών
Ενυπόγραφα

Τα δεσμά της Αυτοδιοίκησης & το «στοίχημα» των αιρετών

Στην αρχή ξεκίνησε ως ένα ανώδυνο ερώτημα, «διαδικαστικού» χαρακτήρα, αλλά μετά τις πρώτες απαντήσεις απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πήρε τη μορφή μίας άτυπης δημοσκόπησης. Ο λόγος για το πώς είδαν οι οι δήμαρχοι της περιοχής μας την πρόσφατη ημερίδα ενημέρωσης των νεοεκλεγέντων που πραγματοποίησε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και το υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, το μόνο που έχει απομείνει στον πολίτη-δημότη είναι 
ο Δήμος του. Εάν καταρρεύσει κι αυτός, θα μιλάμε για ολική κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικού ιστού.

Τόσο οι νεοεκλεγέντες, όσο και οι… παραμένοντες αιρετοί, με τους οποίους συνομίλησε το enypografa.gr έκαναν λόγο για «τυπική και γενικόλογη ενημέρωση», η οποία -με ελάχιστες εξαιρέσεις- δεν κατάφερε να προσθέσει κάτι ουσιαστικό στις αυτοδιοικητικές γνώσεις των συμμετεχόντων στην ημερίδα. Και σίγουρα καμία πειστική απάντηση στα «καυτά» ερωτήματα που απασχολούν τους αιρετούς όπως πώς θα αντιμετωπιστεί η συνεχής μείωση των πόρων, με ταυτόχρονη αύξηση των αρμοδιοτήτων, πώς θα διαχειριστούν οι δήμοι τις ελλείψεις προσωπικού, τις νέες «ντιρεκτίβες» για τις παιδικές χαρές σήμερα και τους παιδικούς σταθμούς αύριο, πώς θα αξιοποιηθούν τα νέα κοινοτικά κονδύλια κ.ο.τ.

Στην απορία μας πού αποδίδουν αυτή την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης λάβαμε αρκετές απαντήσεις, αλλά μία από αυτές (και μάλιστα από νεοεκλεγέντα δήμαρχο) υπήρξε αφοπλιστική. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο εν λόγω αιρετός μας απάντησε ότι δεν θα μπορούσαν να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις αφού στους βασικούς άξονες που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση οι αποφάσεις είναι προειλημμένες και μάλιστα, ερήμην των αιρετών. Με άλλα λόγια, όπως μας εξήγησε, οι δήμαρχοι καλούνται να διαχειριστούν κάποια ζητήματα της καθημερινότητας, αλλά στις βασικές πολιτικές έχουν ελάχιστα, έως ανύπαρκτα, περιθώρια να κινηθούν, τουλάχιστον όσο συντηρούνται οι υφιστάμενες συνθήκες στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Από μόνη της η συγκεκριμένη τοποθέτηση αποκαλύπτει αυτό που σχεδόν όλοι οι αιρετοί συζητούν είτε μεταξύ τους, είτε στα θεσμικά όργανά τους, δηλαδή ότι η Αυτοδιοίκηση έχασε το πρόθημά (αυτο-) και άρα αλλοιώθηκε ο ρόλος της…

Η νέα δημοτική περίοδος που θα ξεκινήσει από 1ης Σεπτεμβρίου είναι βέβαιο ότι θα αναδείξει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τα προβλήματα που δημιουργούνται από την παραπάνω στάση απαξίωσης της κεντρικής προς την αυτοδιοικητική εξουσία. Οι νέες δημοτικές αρχές θα κληθούν «τετραγωνίσουν τον κύκλο» προκειμένου να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες των δημοτών τους, να συντηρήσουν τις όποιες υποδομές τους και όλα αυτά υπό το άγχος της εμφάνισης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Θα τα καταφέρουν; Ουδείς γνωρίζει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, η από εδώ και στο εξής στάση και αποτελεσματικότητά τους θα καθορίσει την ίδια την επιβίωση του αυτοδιοικητικού θεσμού. Μετά την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, το μόνο που έχει απομείνει στον πολίτη-δημότη είναι ο Δήμος του. Εάν καταρρεύσει κι αυτός, τότε θα μιλάμε για ολική κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικού ιστού.

Για τούτο η σημερινή αποστολή των αιρετών είναι κρισιμότατη, οι ευθύνες τους βαρύτατες και το καθήκον όλων των υπολοίπων είναι να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους. Τα λάθη του παρελθόντος δεν παραγράφονται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λειτουργούν ως άλλοθι για την εγκατάλειψη του αυτοδιοικητικού θεσμού στη… μοίρα του. Σε τελευταία ανάλυση, εάν οι αιρετοί χάσουν το «στοίχημα» και δεν σπάσουν τα δεσμά που τους επιβάλλει η κεντρική εξουσία, θα χάσουμε κι εμείς κάθε ελπίδα για έξοδο από την κρίση, συλλογική και ατομική.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet