Οι επανέλεγχοι των συμβάσεων «ξενύχτησαν» το Δημοτικό Συμβούλιο
Πολιτική

Οι επανέλεγχοι των συμβάσεων «ξενύχτησαν» το Δημοτικό Συμβούλιο

Μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και -πλην ενός- εκείνα της προ ημερησίας πέρασαν με… συνοπτικές διαδικασίες. Η «εμπλοκή» παρουσιάστηκε με το θέμα του επανελέγχου των συμβάσεων των εργαζομένων, η συζήτηση για το οποίο οδήγησε μεν σε ομόφωνη απόφαση, αλλά αφού μεσολάβησαν αρκετές αντιπαραθέσεις.

Άδεια αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου ΧαλανδρίουΒέβαια, ακόμη κι έτσι η συνεδρίαση θα είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα, εάν η πρόεδρος του Σώματος Αφροδίτη Χατζηγεωργίου είχε φροντίσει να ματαιώσει τη συνεδρίαση μετά τον χρόνο που προβλέπει ο κανονισμός για τη διαπίστωση απαρτίας, αντί να προσπαθεί αγωνιωδώς να βρει στα κινητά τηλέφωνά τους τους απόντες δημοτικούς συμβούλους, για να τους πείσει να προσέλθουν στην αίθουσα συνεδριάσεων. Ήταν ενδεικτικό ότι στις 20:30, ώρα που είχε οριστεί για την έναρξη της συνεδρίασης, η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν απελπιστικά άδεια, όπως φαίνεται στη διπλανή φωτογραφία, και χρειάστηκε το ρολόι να δείξει 21:30(!) για να συμπληρωθεί απαρτία και να ξεκινήσει η συνεδρίαση.

«Εμπλοκή με το… καλησπέρα»

ΕργαζόμενοιΣοφία ΚορωναίουΜε το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι πρώτες… καθυστερήσεις σημειώθηκαν για να αποφασιστεί εάν και από ποιους θα ενταχθεί στα προ ημερησίας διάταξης θέματα αυτό των εργαζομένων του Δήμου, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονταν στην αίθουσα, παρουσία της προέδρου του Συλλόγου Σοφίας Κορωναίου. Είχε προηγηθεί η ανάγνωση ψηφίσματος της έκτακτης γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Θόδωρο Πισιμίση, με αφορμή την επίσκεψη επιθεωρητών της Δημόσιας Διοίκησης στον Δήμο για τον επανέλεγχο όλων των μετατροπών συμβάσεων εργαζομένων σε αορίστου χρόνου από 1/1/1994. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιπροέδρου, οι επιθεωρητές θα ελέγξουν το σύνολο των παραπάνω συμβάσεων και όπου βρουν «μελανά» σημεία θα τα επαναπροωθήσουν στο ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού) για επανέλεγχο. Όπως τονίστηκε, η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά στους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί με το «διάταγμα Παυλόπουλου», ενώ αρκετή συζήτηση έγινε για το εάν οι έλεγχοι αφορούν και τις υποθέσεις που έχουν λυθεί διά της δικαστικής οδού ή όχι.

Λούλα Καρατζά: «Μην κοιμίζετε τους εργαζόμενους»

Λούλα ΚαρατζάΓια τη δημοτική σύμβουλο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Χαλανδρίου Λούλα Καρατζά οι έλεγχοι αφορούν όλους τους εργαζόμενους, ακόμη και τους μόνιμους, ενώ επέμενε -παρά τις αντίθετη γνώμη αρκετών εργαζομένων- ότι και οι δικαστικές αποφάσεις για το εργασιακό καθεστώς υπαλλήλων του Δήμου θα μπουν στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών.

Η τοποθέτησή της προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Γιώργου Κουράση, που κατηγόρησε την κ. Λ. Καρατζά ότι παραπληροφορεί το Σώμα και τους εργαζόμενους, προκαλώντας χωρίς λόγο ανησυχίες, προχωρώντας αμέσως μετά στην ανάγνωση σχεδόν ολόκληρου του ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως) που αφορά στους επίμαχους ελέγχους, για να καταστήσει σαφές ότι από τους τελευταίους εξαιρούνται οι υποθέσεις εργαζομένων που έχουν κριθεί δικαστικά.

Πάντως, η παρέμβασή του δεν έπεισε την επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ η οποία επέμεινε ότι «ξέρουμε πολύ καλά τις προθέσεις της κυβέρνησης να συρρικνώσουν τον Δημόσιο Τομέα», υποστηρίζοντας ότι εάν ήταν στην πρόθεση της κεντρικής εξουσίας να ελέγξει τυχόν παρανομίες στις συμβάσεις εργαζομένων θα ανέθετε αυτό το καθήκον στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες και «δεν θα έφερνε ελεγκτές απέξω».

Επίσης, η κ. Λ. Καρατζά κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι επιχειρεί «να αποκοιμίσει τους εργαζόμενους» και αποπειράται, στη λογική και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, να δημιουργήσει δύο κατηγορίες εργαζομένων, αυτούς που έχουν κι αυτούς που δεν έχουν πρόβλημα.

Η ίδια πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει ομόφωνη απόφαση ότι δεν δέχεται τους επανελέγχους, «να βρουν κλειστές πόρτες στον Δήμο οι ελεγκτές» ήταν η χαρακτηριστική φράση της, ενώ ζήτησε συσπείρωση των εργαζομένων, αλλά και των δημοτικών συμβούλων, προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία ώστε να αντιμετωπιστούν τα επόμενα πιθανά βήματα-αντιδράσεις των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Γρηγόρης Καλομοίρης: «Η Πολιτεία ανατρέπει τους ίδιους τους νόμους της»

Γρηγόρης ΚαλομοίρηςΟ δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ του Χαλανδρίου Γρηγόρης Καλομοίρης μίλησε για σχέδιο εν εξελίξει που έχει ως στόχο, μέσω αφενός της αξιολόγησης κι αφετέρου του επανελέγχου των συμβάσεων, να «γεμίσουν τη δεξαμενή απολύσεων» που επιθυμεί κυβέρνηση και τρόικα. Μιλώντας με αριθμούς, ο κ. Γρ. Καλομοίρης είπε ότι η διαδικασία επανελέγχου αφορά 38.000 συμβάσεις, εκ των οποίων θα αναζητηθούν 8.000 απολύσεις, προκειμένου να συμπληρωθεί οι 15.000 που θέλει η κυβέρνηση να βρεθούν εκτός δημοσίου μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν άλλες 90.000 απολύσεις τη διετία 2015-2016, με βάση πάντα -όπως είπε- τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τη διαδικασία επανελέγχου η Πολιτεία καταργεί τους ίδιους τους νόμους της και βάζει ασαφή νέα κριτήρια, προκειμένου ν΄ ανοίξει ο δρόμος για νέες απολύσεις. Πρότεινε δε ως λύση να ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία να σταματήσει η διαδικασία επανελέγχου, να μην σταλεί κανένα στοιχείο εργαζόμενου προς έλεγχο, καθώς, εάν γίνει το αντίθετο, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δίνουμε στην κεντρική εξουσία το όπλο για να πυροβολήσει και να σκοτώσει».

Σίμος Ρούσσος: «Είμαστε σε διαρκή πόλεμο»

Σίμος ΡούσσοςΟ έτερος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ και νεοεκλεγμένος δήμαρχος Σίμος Ρούσσος στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του ανέφερε «ότι βρισκόμαστε σε διαρκή πόλεμο» με την ασκούμενη μνημονιακή πολιτική, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί «εάν θα πάμε σε αυτόν τον πόλεμο κουβαλώντας παραταξιακές ή κομματικές αντιλήψεις ή με τη συνείδησή μας».

Ο κ. Σίμος Ρούσσος αναρωτήθηκε τι θα προσφέρουν στην καλυτέρευση της κοινωνίας και στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μερικές χιλιάδες ακόμη απολύσεις και έκρινε ως πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη τη σκληρή μάχη που βρίσκεται μπροστά. Για τον λόγο αυτό, είπε ότι δεν υπάρχει πεδίο για «μεγάλα λόγια για το ποιος υπερασπίζεται καλύτερα τους εργαζόμενους», αλλά για οργανωμένη αντίσταση.

Ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι η νέα διοίκηση δεν πρόκειται να συναινέσει στην αποστολή κανενός στοιχείου εργαζομένου για έλεγχο και κάλεσε την απερχόμενη διοίκηση να πράξει το ίδιο, έως την 1η Σεπτεμβρίου 2014, οπότε ο Δήμος «αλλάζει χέρια».

Τέλος, δήλωσε ότι δεν έχει αυταπάτες ότι υπάρχει εύκολος τρόπος απεμπλοκής από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ιδιαίτερα εάν δεν υπάρξουν πολιτικές αλλαγές σε κεντρικό επίπεδο, ζητώντας ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση μεταξύ Δήμων, θεσμικών οργάνων και εργαζομένων για να αποτραπούν τα κυβερνητικά σχέδια για απολύσεις «και να βρουν κλειστές τις πόρτες του Δήμου οι εκπρόσωποι του Ράιχενμπαχ», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Γιώργος Κουράσης: «Κανείς δεν μίλησε για απολύσεις»

Γιώργος ΚουράσηςΟ δήμαρχος Γιώργος Κουράσης προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, λέγοντας ότι κανείς δεν έχει μιλήσει για απολύσεις, κατηγορώντας συγχρόνως τη μειοψηφία ότι «ξεσηκώνει τον κόσμο για παραταξιακούς λόγους». Πάντως, είπε ότι δεν πρόκειται να στείλει στοιχεία για ελέγχους των εργαζομένων, αν και αρνήθηκε να δώσει «εντέλλεσθε» στις υπηρεσίες, κάτι που είχε ζητηθεί τόσο από δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, όσο και από την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Σοφία Κορωναίου.

Επίσης, ο δήμαρχος απέρριψε τις ενστάσεις της κ. Λ. Καρατζά ότι τη Δευτέρα θα έρθουν πάλι στον Δήμο οι ελεγκτές, οπότε θα πρέπει να υπάρξει δυναμική αντίδραση από την πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου και των εργαζομένων, επιμένοντας ότι στην αρχή της εβδομάδας θα υπάρξει μόνο τηλεφωνική επαφή με το κλιμάκιο των ελεγκτών.

Παρεμβάσεις για το ίδιο θέμα έκαναν, μεταξύ άλλων, οι:

Αφροδίτη Χατζηγεωργίου: Αναφερόμενη στον κ. Σ. Ρούσσο, τόνισε ότι «η συνείδηση πολλές φορές έρχεται σε σύγκρουση με τη λογική και τον νόμο».

Άννα-Μαρία Τσικίνη: Δήλωσε ότι ο Δήμος πρέπει να προσφέρει προστασία στους εργαζομένους του, αλλά δεν πιστεύει ότι αρκεί μία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που έχει προκύψει.

Σοφία Κορωναίου: Έβαλε πολλές φορές το ερώτημα ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να αρνηθεί την παροχή στοιχείων στους ελεγκτές, όταν θα πάνε τη Δευτέρα το πρωί στον Δήμο και πώς θα καλυφθούν οι εργαζόμενοι, χωρίς να λάβει πειστική απάντηση.

Βασίλης Κουνέλης: Μίλησε για εσκεμμένες ασάφειες στο ΦΕΚ για τους επανελέγχους, ζητώντας να κατατεθούν γραπτές ενστάσεις-ερωτήματα από τον Δήμο προς τους ελεγκτές, προκειμένου αφενός να κερδηθεί χρόνος κι αφετέρου να μην υπάρξουν προβλήματα για τους υπαλλήλους του Δήμου για άρνηση παροχής στοιχείων.

Μύρων Ανδριανάκης: Ανέφερε ότι με τη συγκεκριμένη διαδικασία επανελέγχων «αυτοκαταργείται η ίδια η Πολιτεία», συμφώνησε με την υποβολή ερωτημάτων προς τους ελεγκτές και ζήτησε να υπάρξει συνολική αντίδραση από το Δημοτικό Συμβούλιο και να μην μπει μπροστά μόνο ο δήμαρχος.

Τελικώς ομόφωνη απόφαση

Στη συνέχεια ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση για το πώς πρέπει να διατυπωθεί η απόφαση που θα έμπαινε προς ψήφιση, με σαφείς δυσκολίες συνεννόησης κυρίως μεταξύ των παρατάξεων ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ από τη μία και της διοίκησης από την άλλη, για να οδηγηθούμε τελικώς, κάπου πριν τα μεσάνυχτα, στην πρόταση που τελικώς ψηφίστηκε ομόφωνα. Τα βασικά σημεία της ήταν η αναφορά στον προσχηματικό χαρακτήρα των επανελέγχων, που στο… βάθος κρύβουν απολύσεις και στην άρνηση του Δήμου να συμμετάσχει με οποιονδήποτε τρόπο στη σχετική διαδικασία.

Μένει να αποδειχθεί εάν και κατά πόσο η παραπάνω απόφαση μπορεί όντως να βάλει φραγμό στις, ούτως ή άλλως, προειλημμένες αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας.

H απόφαση του Δ.Σ. για τον επανέλεγχο συμβάσεων

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet