Σφαγείο η Λωρίδα της Γάζας υπό τις… ευλογίες των ΗΠΑ
Κόσμος

Σφαγείο η Λωρίδα της Γάζας υπό τις… ευλογίες των ΗΠΑ

Μόλις μία ώρα μετά τη συμφωνία για «ανθρωπιστική εκεχειρία» προκειμένου να απομακρυνθούν οι τραυματίες από την περιοχή ξεκίνησαν και πάλι οι εχθροπραξίες στη συνοικία Σετζάγια της Γάζας. Συνολικά, από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησε η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση έχουν χάσει τη ζωή τους 410 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες υγείας.

Ειδικότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του δέχθηκαν επίθεση λίγο μετά την έναρξη της δίωρης εκεχειρίας στη 1.30 μ.μ., την οποία είχε επιτύχει ο Ερυθρός Σταυρός, και πως επανέλαβε τις επιχειρήσεις του.

Η Χαμάς δεν σχολίασε άμεσα τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός.

Εικόνες φρίκης στη Λωρίδα της Γάζας

Συνολικά 410 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα αφότου ξεκίνησε η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στις 8 Ιουλίου, άμαχοι στην πλειονότητά τους, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των τοπικών υπηρεσιών υγείας, Γιούσεφ Άμπου Ρις.

Ο γιατρός Άμπου Ρις διευκρίνισε ότι 50 άνθρωποι, ανάμεσά τους 17 παιδιά, 14 γυναίκες και τέσσερις ηλικιωμένοι, σκοτώθηκαν κατά τους σημερινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη συνοικία Σατζάγια, ανατολικά της πόλης της Γάζας.

Εξάλλου, περισσότεροι από 210 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Σατζάγια από τις πρώτες πρωινές ώρες, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο Σίφα της πόλης της Γάζας. Προειδοποίησε για μία «ανθρωπιστική καταστροφή» αν οι τραυματίες και οι νεκροί που βρίσκονται ακόμη επί τόπου δεν απομακρυνθούν σύντομα.

Παλαιστινιακή κυβέρνηση: Βάρβαρη σφαγή

Παλαιστινιακή κυβέρνηση και προεδρία καταδίκασαν σήμερα τη «βάρβαρη σφαγή» στη συνοικία Σατζάγια, ανατολικά της πόλης της Γάζας, όπου τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τον πιο φονικό βομβαρδισμό των πέντε τελευταίων ημερών στη Γάζα.

«Η παλαιστινιακή κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη βάρβαρη σφαγή που διέπραξαν οι δυνάμεις της ισραηλινής κατοχής εναντίων αθώων αμάχων στη Σατζάγια», σύμφωνα με μία ανακοίνωση που καλεί τη διεθνή κοινότητα να «αντιδράσει αμέσως σε αυτό το έγκλημα πολέμου», ενώ η προεδρία καταγγέλλει επίσης τη «σφαγή».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Άραμπι χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου» τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ της Σαρτζάγια, απευθύνοντας έκκληση για “άμεσο τερματισμό” της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα.

Νετανιάχου: “Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί”

Το Ισραήλ θα λάβει «οποιαδήποτε δράση είναι απαραίτητη» για να σταματήσει η Χαμάς τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα και να αποκατασταθεί η ηρεμία διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου, επιμένοντας ότι ο στρατός κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

«Προσπαθούμε να βάλουμε κατά στρατιωτικών στόχων και δυστυχώς υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμάχων που λυπόμαστε και δεν επιδιώκουμε», δήλωσε στο CNN ο Μπ. Νετανιάχου λίγο μετά την ισραηλινή επίθεση σε μια γειτονιά της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 62 Παλαιστίνιοι.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι πλήττει σκόπιμα Ισραηλινούς αμάχους και ότι χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Γάζας ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Ερωτηθείς πόσο καιρό θα πάρει στο Ισραήλ να ολοκληρώσει την επίθεση, που όπως είπε έχει στόχο να καταστρέψει τα όπλα της Χαμάς στις σήραγγες της Γάζας, ο Νετανιάχου είπε «αρκετά γρήγορα», αλλά δεν έδωσε χρονικό πλαίσιο.

Τζον Κέρι: Δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα

Το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί στις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα και στις επιθέσεις που εξαπολύονται από διασυνοριακές σήραγγες υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

«Έχετε ένα δικαίωμα να πάτε και να ξεριζώσετε αυτές τις σήραγγες», δήλωσε ο Κέρι στο Fox News. «Το υποστηρίζουμε πλήρως αυτό. Και υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις ρουκέτες που συνεχίζουν να πέφτουν».

Το Ισραήλ, που έχει κατηγορήσει την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες εκτοξεύοντας ρουκέτες από κατοικημένες περιοχές, έστειλε την Πέμπτη χερσαίες δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας, αφού δέκα ημέρες σφυροκοπήματος από αέρα, θάλασσα και ξηρά δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις ομοβροντίες.

Τουλάχιστον 62 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα κατά τον ισραηλινό βομβαρδισμό μιας συνοικίας της Γάζας.

Ο Κέρι κάλεσε τη Χαμάς να σκεφθεί μία εκεχειρία. «Είναι σημαντικό για τη Χαμάς να επιταχύνει τώρα και να είναι λογική και να καταλάβει ότι αν αποδεχθείτε την εκεχειρία, σώζετε ζωές», είπε.

Σε μία ξεχωριστή συνέντευξη στο CNN, ο Κέρι δήλωσε πως ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα του ζητήσει να μεταβεί στη Μέση Ανατολή σύντομα ώστε να βοηθήσει τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί εκεχειρία.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet